Nerus Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2019 Hej, mam zamiar podkręcić mojego procka do 5GHz jednak potrzebuję pomocy w tym zakresie bo aktualnie komputer działa niestabilnie. Temperatury mam w granicach 59 stopni na CPU przy wypalaniu przez IntelBurnTest, testowałem ustawienie Core Ratio 50 z napięciem do 1.35 w tym Core Current Limit na 255 amp i TPD na 120, wszystko fajnie do puki nie odpaliłem Wieśka 3, kom mi wypluł bluescrin'a. Pytanko ktoś robił kiedyś OC na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyranoth Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2019 8600K nie ma IHS'u. Może być, że stabilne 5GHz jest poza zasięgiem Twojego egzemplarza :) Zrób test OCCT i wklej log. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2019 2 godziny temu, kyranoth napisał: 8600K nie ma IHS'u. A co jest? 2 godziny temu, kyranoth napisał: Może być, że stabilne 5GHz jest poza zasięgiem Twojego egzemplarza :) Może być :) 2 godziny temu, kyranoth napisał: Zrób test OCCT i wklej log. Chwile zajmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyranoth Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 @Nerus seria 8-generacji ma gluta, 9 generacja ma lutowany odpromiennik, dlatego w 8 generacji dużo zależy od Twojego egzemplarza, niektóre osiągają bezproblemowo 5 GHz, niektóre przy tym taktowaniu są już niestabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Jak nie ma ihs'a, jak ma... Spoiler na zdjęciu co prawda 8700k, ale czym jest srebrny kloc po prawej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyranoth Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) @mrcszyman 8 generacja ma gluta, a nie lutowany odpromiennik. Jedyny sposób na luta, to zrobić go samemu lub kupić zmodyfikowany, ale traci się gwarancję. @Firedash tak tak wiem, pospieszyłem się trochę i nie doprecyzowałem. w końcu każdy procesor ma IHS na rdzeniu... Edytowane 15 Marca 2019 przez kyranoth 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Dnia 14.03.2019 o 12:50, kyranoth napisał: 8600K nie ma IHS'u. Może być, że stabilne 5GHz jest poza zasięgiem Twojego egzemplarza :) Zrób test OCCT i wklej log. Trochę pomieszałeś pojęcia, ma IHS ale połączony z rdzeniem za pomocą gluta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Autorze, zacznij od OC na 48x (4,8 GHz), później idź w górę o 1x (cpu clock ratio). Cpu Voltage na początek 1.35V. Chwilowo wyłącz profil xmp dla pamięci. CPu Vcore Load Line Calibration daj np 5. Reset kompa i do dzieła z occt (bez avx) lub prime95 (small ffts). 30-45-60 min wystarczą. W lokacjach, gdzie wywaliło bluescreenem w Wiedźminie (np novigrad), pochodź dłuższą chwilę. Jak stabilnie, podnieś cpu ratio do 49x i tak dalej. Gdy dojdziesz do granicy stabilności, możesz pobawić się w podwyższenie vcore (jeśli 1.35V to za mało przykładowo do 5 GHz) lub obniżenie cpu voltage (dla zmniejszenia temperatur i poboru prądu) oraz włącz profil xmp - jest pewna mała szansa, że tym razem nie zaskoczą, ale bez nerwów :) Edytowane 15 Marca 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...