Skocz do zawartości
Gronek31

HDMI 2.1, Adaptive-Sync, przyszłe monitory/tv do grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z góry dzięki, jeśli ktoś znajdzie czas i się wypowie.

Mam dosyć złożone zapytanie odnośnie kilku niezrozumiałych dla mnie rzeczy.

Już od długiego czasu próbuje zmienić monitor do grania na coś o wysokim odświeżaniu i technologii eliminującej rozrywanie obrazu.

Przetestowałem z 8 różnych monitorów i kilka nawet po 3 razy wymieniałem na inny egzemplarz. Pisałem już kilka postów na innym forum o problemach jakie mam z tymi monitorami, głównie przez pożółknięte kolory, ale tam już za bardzo nikt nie chce się chyba udzielać i podzielić informacją .

Od tego roku Nvidia zrobiła coś dobrego dla graczy a raczej ich portfelów oferując odpalenie Free-Sync na GPU Nvidii.

Nawiązując właśnie do tego Adpative-Sync zatwierdzonego przez VESA jako, że poprzez DisplayPort 1.2a i rozumiem, że wyżej 1.3 i 1.4, możemy wyeliminować rozrywanie obrazu i nie potrzebujemy do tego G-Synca ani Free-Synca, czy źle rozumiem i Adaptive-Sync działa pod nazwą Free-Sync, trochę się pogubiłem.

Zaś cyt. " W końcu VRR trafia do kolejnych telewizorów, a kompatybilność swoich układów z tym rozwiązaniem zapowiedział Intel, dołączając do AMD, które korzysta z niego od dłuższego czasu."

to w końcu VRR czyli ta zmienna częstotliwość odświeżania nie jest nowością jaką oferuje HDMI 2.1? Czy to Adaptive-Sync to to samo co VRR?

Z tego co wyczytałem w necie to kabel HDMI 2.1 ma oferować VRR i rozumiem, że na tej samej zasadzie DisplayPort 1.2a oferuje Adaptive-Sync?

Choć obecne karty graficzne nawet RTX nie mają wejścia HDMI 2.1 tylko 2.0b to powiedzmy, że kolejna generacja owe wejście będzie posiadać i co za tym idzie musiałby wyjść monitor/tv który ma również wejście HDMI 2.1 i jest git, VRR działa nie mamy rozrywania obrazu? Czy jest to jednak bardziej skomplikowane niż myślę?

Ale podobnie jak z HDMI 2.1, biorąc teraz pod lupę ten DP 1.2a to wiadomo posiadając już(9xx chyba miały DP 1.2 ale bez tego ważnego 'a' w nazwie?) od GTX 10xx w górę mamy DP 1.4 więc mamy już jeden warunek spełniony, czyli możliwość podłączenia kabla obsługującego A-Sync i teraz mając monitor który ma wejście DP 1.2a lub wyżej, powinniśmy już móc korzystać z A-Sync? Czy jednak musi to być monitor rozumiem, że ma mieć certyfikat VESA Adaptive-Sync ale czy to musi być monitor który ma jeszcze w specyfikacji Free-Sync?

Do czego zmierzam? Ano do tego, że raczej jak widzę w specyfikacji Free-Sync, G-Sync to słyszę w oddali monitor dla graczy jak słyszę dla graczy to już wiem czego się spodziewać.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest może taki monitor typu jak dla grafików czyli kolory super 100%, bez żadnych żółci, bad pixeli, IPS glow itd. tylko działające na zasadzie tego Adaptive-Sync i oczywiście z jakimś przynajmniej 120Hz odświeżaniem?

No chyba, że poczekać jeszcze... choć kto wie jak długo, na wejście w życie HDMI 2.1 w GPU i jakieś monitory/tv na HDMI 2.1

Jeśli można by w końcu grać dzięki HDMI 2.1 przy nawet 4K w 120Hz i to na obrazie jakości matryc jakie stosują w TV a nie do gaimingowych czy biurowych monitorów.

Tu taki filmik ciekawy -> https://www.youtube.com/watch?v=RbAvrkJdJMc, choć wszystkiego nie wyłapałem bo moja znajomość angielskiego taka sobie, ale z tego co zrozumiałem to w końcu to na co chyba wszyscy czekają, choć może nie w tak dużym rozmiarze jak na monitor na biurko ale to już oczywiście indywidualne podejście.

BTW. Co do wersji kabla DP, chcąc kupić w jakimkolwiek sklepie to albo nie napiszą jaka to wersja czy 1.2 czy 1.3 czy 1.4 a nawet jak już napiszą, że 1.2 to nie wiadomo czy 1.2 czy to z dopiskiem 1.2a. Ogólnie to jak sprawdzić wersję kabla? Są na nim tylko jakieś oznaczenia ale po wpisaniu ich w google nic się nie można dowiedzieć. Żeby chociaż pisali jaką ma przepustowość to wtedy byłoby wiadomo. Wtedy jak testowałem te monitory to zakupiłem nawet jakiś lepszy kabel z pozłacanymi wtykami ale nie wiedząc wtedy za wiele nawet nie zdawałem sobie sprawy jaką wersję kupiłem i nie wiem jak to teraz sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi