Skocz do zawartości
lockhed

No i w koncu kupilem - Epox RDA+ & Barton 2500 & 512

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem powyzszego sprzetu i mam pytanko. Jak u was wyglada temperaturka procka ? Pytam o jakiekolwiek Bartony (albo Athlony od biedy tez bedzie). Bo mam oryginalny cooler AMD ale zdaje sie ze to lipa. Narazie chodzi tylko BIOS (nawet nie instalowalem jescze windy) a procek ma 45-47 C. Chyba cos za duzo ? Albo Epox "zawyza" temperature ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za wysoka ta temperatura. Pewnie za dużo pasty nawaliłeś pod proca albo wcale bo wątpi żeby ten Barton się tak grzał nawet na boxowym chłodzeniu :/

Zadnej pasty. Tylko to gowno co bylo oryginalnie na radiatorze (takie gumopodobne). A tak wogole to ile powinna byc temperatura normalnie ?

Dodam ze proocek chodzi normalnie 11x166 i wszystko lezy na biurku a nie w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a epoxy czasem nie zawyzaja? bylo troche o tym na forum.

Jasne że było otym na forum - tylko akurat głównie było o tym że 8RDA/+

zaniżają a nie zawyżają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy ze temperatura jest jeszcze wyzsza niz te 45-47 C. To jednak bez jakiegos rozsadnego wiatraka sie chyba nie obejdzie. Bo z taka temperatura to chyba nie popodkrecam za duzo 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy ze temperatura jest jeszcze wyzsza niz te 45-47 C. To jednak bez jakiegos rozsadnego wiatraka sie chyba nie obejdzie. Bo z taka temperatura to chyba nie popodkrecam za duzo 8O

FAKT. Z taką temperaturą to należałoby raczej odkręcać niż podkręcać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz wentyl ?? i zmien gume na paste nawet taka od titana bedzie lepsza

Wentyl oryginalny z boxa AMD... jakas kiepa.. co prawda 4000 obrotow niby...

A pasty chwilowo nie mam. Musze zamowic jakas z 4maxa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz wentyl ?? i zmien gume na paste nawet taka od titana bedzie lepsza

Wentyl oryginalny z boxa AMD... jakas kiepa.. co prawda 4000 obrotow niby...

A pasty chwilowo nie mam. Musze zamowic jakas z 4maxa...

ja na tym z podpisu po polerce sciagnieciu grilla i dolozeniu wentyla wyciagajacego pod zasilaczem w windzie 37-39 stopni w pime95 45- 47 ... przedtem mialem 45 - 52 s ... tzn nie spadala ponizej 45 s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem powyzszego sprzetu i mam pytanko. Jak u was wyglada temperaturka procka ? Pytam o jakiekolwiek Bartony (albo Athlony od biedy tez bedzie). Bo mam oryginalny cooler AMD ale zdaje sie ze to lipa. Narazie chodzi tylko BIOS (nawet nie instalowalem jescze windy) a procek ma 45-47 C. Chyba cos za duzo ? Albo Epox "zawyza" temperature ?

pewnie cie zmartwie ale epox nie zawyza ale zaniza temp i to o okolo 5-7*C wiec sporo jednak reed mial taki egzemplarz ktory zawyzal o 4*C. Jednak tak jak mowie z reguly wiekszosc egzemplarzy zaniza a przypadki j.w. to tylko wyjatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystki - pierwsze co zrob to wywal ten gumowy shit- zdrap a potem doczysc rozpuszczalnikiem lub np zmywaczem do paznokci (w kazdym kiosku za grosze)

nastepnie posmaruj jadro (proca) cieniutka warstwa jakiejs pasty (moze byc titan - u mnie wymiata calkiem przyzwoicie - zwazywszy e dostaje zja za free w pcprojekcie) potem starannie zaluz cooler - lekko go przekrecajac (coby sie pasta ladnie rozeszla) zapnij i sprawdz temperaturki

jesli nadal jajakis kosmos to chyba czunik sie zkaszanil :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystki - pierwsze co zrob to wywal ten gumowy shit- zdrap a potem doczysc rozpuszczalnikiem lub np zmywaczem do paznokci (w kazdym kiosku za grosze)

nastepnie posmaruj jadro (proca) cieniutka warstwa jakiejs pasty (moze byc titan - u mnie wymiata calkiem przyzwoicie - zwazywszy e dostaje zja za free w pcprojekcie) potem starannie zaluz cooler - lekko go przekrecajac (coby sie pasta ladnie rozeszla) zapnij i sprawdz temperaturki

jesli nadal jajakis kosmos to chyba czunik sie zkaszanil :/

Dzieki za rady Ayem. Sprobuje to zrobic i chyba i tak zmienie coolera tylko nie wiem czy od razu w WC nie zainwestowac... zobaczymy.

Nie testowalem jeszcze nic (nie chce mi sie windozy stawiac) ale bios chodzi na 11x200 i temp 48C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

dokladnie, nawet ostatnio o tym gadalismy :D

8K3A zawyza :)

No jasne

Tylko że to akurat nie lockhed napisał - tylko zacytował :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio składałem gościowi taki zestawik

Mobo EPOX 8RDA+

Barton 2500+

Falcon Rock II

przy paście Spire`a było w iddle 41 °C stres 62°C

a przy Arktic Ceramic 36 °C stres 56 °C

tak , że wynień tego badziewnego gluta na jakąś dobrą pastę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio składałem gościowi taki zestawik

Mobo EPOX 8RDA+

Barton 2500+ 

Falcon Rock II 

przy paście Spire`a było w iddle 41 °C stres 62°C

a przy Arktic Ceramic 36 °C  stres 56 °C

tak , że wynień tego badziewnego gluta na jakąś dobrą pastę :D

Chyba wlasnie zakupie AS III i V7+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha no i winde insaluj na nie kreconym procku :)

a dlaczego??? :?

No właśnie... w sumie to slyszalem ze cos moze sie stac ale moglby ktos to dokladniej wyjasnic ??

a co sie moze stac. Pomysl, jesli nie mozna byloby instalowac windowsa na podkreconym sprzecie to czy moznaby w nim pracowac czy instalowac jakikolwiek soft?? Bo moim zdaniem nie. juz kiedys na ten temat z kims dyskutowalem osobiscie odkad tylko mam sprzet zawsze stawialem winde na o/c sprzecie i zawsze bylo OK jednak trzeba pamietac o jednej zasadzie wczesniej nalezy sprawdzic stabilnosc sprzetu a dopiero pozniej instalowac bo jesli podkrecony sprzet bedzie niestabilny to jasne ze podczas instalacji moga wyskakiwac rozne krzaczki.

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....przechodzim wszystkie testy i byl stabilny wywalal mi instale :/

Komp jest stabilny albo nie

tak samo jak nie można być trochę w ciąży :evil:

to że wywala instalkę to znaczy, że jest niestabilny :!: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiem

ale skoro mdzialal mi stabilnie po kilkanascie dni na pelnym obciazeniu i w benchach i w UD i w grach itp to nie mialem podstaw do podejrzen - wywalil sie dopiero przy instalacji

co nazywasz pelnym obciazeniem??? i w jakich benchach?? bo osobiscie nie wierze ze w systemie jest rock stable a wywala go instalka to wrecz nierealne ;) :D :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...