Toomek122 Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 Witam zakupiłem PC : MSI B450 Gaming Plus Ryzen 5 2600 G.SKILL 2x8GB 3000MHz Aegis CL16 Seasonic 550W Focus Plus 80 Plus Gold Gtx 750 ti 2gb Adata SP920 128gb I mam taki problem że zanim pojawi się logo msi upływa 10-12s co może być przyczyną ? czy tak ma byc ? Po odpaleniu PC świeci się przez chwilę kontrolka CPU następnie gaśnie i delikatnie zmieniają się obroty na wentylatorze cpu i zapala się kontrolka VGA i świeci dłuższą chwile i po zgaścieci odpala się ekran startowy msi. Nagrałem filmik jak te kontrolki świecą : https://youtu.be/Sl4AeDd5_TI Co próbowałem : odłączałem dyski , odłączałem praktycznie wszystko od komputera oprócz wyjścia na monitor i zasilania psu , przywracałem bios do fabrycznych oraz wgrałem nowszą wersję 7B86v15 , próbowałem na pojedynczej kości pamięci i nic nie dawało rezultatów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Ja miałem podobnie jak sprawdzało mi zewnętrzne dyski podłączone pod USB i sprzęt. Można było to wyłączyć w biosie ale nie pamiętam nazwy funkcji. Poszukałbym też Fast boot które pomija sprawdzanie pamięci na starcie. W niektórych biosach masz też ustawienia pauzy przy botowaniu. Sam dopiero co nabyłem MSI Bazooka V2 więc bliźniaczą płytę na B450 i posadziłem na niej ryzena 2600 i przyznam że botuje się dość długo ale nie trwa to 12 sekund. U mnie siedzi na niej GTX 1060. Ostatnie co zostanie to podmianka grafiki na inną i sprawdzenie czy ona nie jest przyczyną... Wyłącz też ekran MSI (o ile masz taką możliwość bo w niektórych biosach nie jest to problemem) wtedy zamiast loga widzisz więcej i komunikaty co w danym momencie robi komp. Może szybciej wychwycisz w czym rzecz.. Edytowane 17 Marca 2019 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...