Bronson Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 Cześć, przymierzam się do małej modernizacji sprzętu, a mianowicie wybrałem coś takiego: Procesor AMD Ryzen 5 2600X 3.6GHz, 16MB Płyta główna Gigabyte AX370 Gaming 3 (GA-AX370-Gaming 3) Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 64 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16Q-64GVK) Dysk wewnętrzny SSD SATA M.2 2280 256 GB Intenso Top Performance 3832440 M.2 Interesuje mnie tylko czy podane podzespoły będą ze sobą śmigać bez zgrzytu, całość wyniesie mnie ok 3.6k pln - budżet jaki na to przedsięwzięcie mam to 4k pln, więc ew można coś tam zmienić, gdybyście mieli konkretne propozycje Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 płytę bym zmienił na taka z nowszym chipsetem -450 lub x470 i zaraz ktoś tu powie że ten ram to pomyłka ;) [choć ludzie kupują go na pęczki] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 Okey - dopłacić kilka złotych więcej do lepszej płyty - MSI B450 TOMAHAWK - wcześniej tez się nad nią zastanawiałem Dysk? To co proponujecie? Chciałbym żeby było to na M.2 miało 250 GB i oparte na kościach MLC A do czego wykorzystuję kompa? Do wszystkiego, ale w 1 kolejności do pracy - kilka systemów, kilka odpalonych maszyn wirtualnych, + 2 - 3 przeglądarki z kartami otwartymi 100+ +CAD + modelowanie 3D... i też czekałem kiedy padnie pytanie o RAM. Prosze nie przekonujcie mnie że wystarczy 8 GB w porywach do 16... kupuję bo * jest tani, stać mnie, to fanaberia (wstaw dowolny powód) ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 Obecnie na kościach MLC ( 2D czy 3D ) to mało jest dysków , króluje 3D TLC , MLC to albo nieznane dyski / budżetówki albo topowe NVMe , czasami trafia się coś pośrodku ale też są problemy . Samsung 860 Pro czy 960/970 Pro - wszystkie 3 są na kośiach 3D MLC , A-Data SU900 też ma kościa 3D MLC ale znowu problemy z wydajnością po zapełnieniu dysku . Z innych dysków MLC to Goodram IRDM Gen 1/ GEn 2 czy IRDM Pro , stara A-Data SP920 , Transcend SSD360 / SSD370 , Plextor M8Pe / M8Pe(G) ,. Ale trzeba uważać - można trafić na kości asynchroniczne albo generalnie jakieś wybrakowane lub kiepski kontroler i niskie TBW . Lepiej kupić sprawdzone 3D TLC ( Crucial MX500 / Samsung 860 EVO z dysków SATA albo A-Data SX8200 / 8200 Pro lub Samsung 970 EVO z dysków NVMe ) niż kupować niewiadomo jakie MLC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 sprawdź jeszcze AMD - kiedyś czytałem że jak obsadzisz wszystkie sloty na ram to będzie wolniej chodził [max 2666 albo nawet mniej]- może już to rozwiązali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...