Firedash Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Witam, chciałbym kupić jakiś kontroler do wentylatorów, ale taki, żeby po wpięciu go do płyty móc bez problemu ustawić w systemie krzywe wentylatorów zamiast zmieniać je jakimiś przyciskami przy kontrolerze. Nie wiem za bardzo jak to działa, bo nie używałem takich akcesoriów i nie mam pojęcia czy da się sterować w ten sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) Z drogich i wszystko mających to tylko Aquacomputer. Chodz przypuszczam że Twoja płyta ASUS PRIME X470-PRO spokojnie sobie z tym tematem poradzi i nie potrzebujesz zewnętrznego kontrolera Wiem że płyty nie szukasz - ta Twoja z tego co widze ma profilowanie wentyli - wiec jeden kabelek do cpu fan na płycie + hub fan na 6 wentyli - i masz swoje sterowanie i na płycie tylko jeden kabelek. Przy zewnętrznym kontrolerze będziesz miał wiecej niż jeden kabelek - wiec uważam że jeśli chodzi o estetykę lepiej wyjdziesz podpinając 6 wentyli do plyty Edytowane 20 Marca 2019 przez helios128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 @helios128 Dzięki, ale płyty nie szukam. Mam natomiast 6 wentylatorów do podpięcia i nie chce robić sobie bajzlu w przeszklonej części obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) @helios128 Myślę właśnie jeszcze nad takim hubem i zastanawiam się jaki efekt będzie miało podłączenie do tego zarówno wentylatorów 3 pin jak i 4 pin PWM. https://www.morele.net/phanteks-hub-do-wentylatorow-ph-pwhub-01-661685/ Chyba kupie taki hub, podłącze do niego 5 wentylatorów, a jeden który ma PWM bezpośrednio do płyty. Edytowane 20 Marca 2019 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) hym trochę słaby pomysł - bo nie osiągniesz płynnej regulacji wszystkich 6 wentyli (zależy jeszcze od wentyli) - w najgorszym scenariuszu będzie tak że 3 wentyle będą się kręciły z inna prędkością. Ustawisz w profilu że przy 30 stopniach cpu wentyla mają się kręcić na 800 obrotów - a w efekcie 3 będą się na 800 kręciły a 3 na 1200. Ale to skrajny przypadek. Zdecyduj się na sterowanie albo PWM albo prądem. Na płycie masz wejscie na CPU FAN 4 pinowe czyli PWM - to ja bym 6 wiatraków na 4 piny kupił. Na płycie masz więcej niż jedno wejście CPU FAN - może kup dwa huby - do każdego podepnij tylko 3 wentyle. To se w biosie dwa profile wgrasz na każdy hub oddzielnie. W sumie to będzie bardziej elastyczne rozwiązanie - da Ci większe możliwości konfiguracji. Edytowane 20 Marca 2019 przez helios128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 @helios128 Na razie mam 1 4-pin i 2 3-pin, a planuje dokupić jeszcze 3 3-pin, więc podepnę 5 do kontrolera, a jeden PWM oddzielnie i wtedy powinno wszystko chodzić dobrze, PWM będzie sterowany oddzielnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 FxJ - dobrze rzekł - najwygodniejsze rozwiązanie - i nie będzie zastanawiania się czy będzie działać , czy da się poprawnie ustawić itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Po co aż 6 wentyli? Do tego co masz starczą 3 szt. z PWM i obsłuży je płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 @Leon166 Żeby się świeciło wszystkie jak choinka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...