Eler Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Witam serdecznie, zanim zdecydowałem się na założenie nowego wątku postanowiłem przekopać Internet w celu znalezienia informacji na temat problemu, który próbuje właśnie rozwiązać. Mój problem polega na tym, że kilka dni temu padła moja wysłużona karta graficzna GTX 660 Ti od Asusa (TI-DC2T-2GD5). W związku z tym chciałbym kupić nową kartę graficzną. Mój wybór padł na Gigabyte Radeon RX 580 Gaming 4GB. Jednak zastanawiam się czy mój zasilacz Cosair 550VS 550W poradzi sobie z takim GPU. Zasilacz ma już na karku blisko 5 lat pracy. Moja dotychczasowa konfiguracja: MOBO: MSI B75-G43A CPU: Intel I5 3350p 3.1 GHz GPU: Asus GTX 660 Ti DC II RAM: 8 Gb Patriot DDR3 1333 MHz SSD: 1 TB Micron SSD M1100 PSU: Corsair VS 550W ATX Budżet: 550 - 800 zł P.S. Ewentualnym bottlebeck'iem się nie przejmuje, ponieważ w listopadzie będę wymieniał resztę podzespołów. Edytowane 23 Marca 2019 przez Eler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Teoretycznie z tym GPU zużywasz 386W. Jak posadzisz zamiast tej 660 radka 580 to zestaw pobierze 421W. Są to wyliczenia teoretyczne i z kalkulatora ale poruszasz się mniej więcej w tej granicy... Z tego co czytam o tym zasilaczu to przy 420W ma już pod górkę... ale sam bym spróbował... Od siebie polecam ten kalkulator...:https://outervision.com/power-supply-calculator Edytowane 23 Marca 2019 przez bahus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eler Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Fakt, że zasilacz ma już swoje lata i konieczność balansowania na granicy możliwości tej konstrukcji skłaniają mnie ku zakupowi czegoś nowszego i mocniejszego. Dziękuję za odpowiedź ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Zasilacze z serii VS nie są zbyt żywotne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eler Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 Faktycznie dotychczas nie miałem w ogóle dysku ssd. Kilka dni temu zmieniłem swój leciwy 1 TB Seagate 7200 RPM na dysk SSD Mircon M1100 1TB (MTFDDAK1T0TBN1AR12AB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 2 godziny temu, Eler napisał: Fakt, że zasilacz ma już swoje lata Żartujesz nie? Co to jest pięć lat??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...