kamilkowal Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2019 (edytowane) Witajcie. Zamierzam podkręcić moją i5-4690k na płycie msi z97 gaming 5 z chłodzeniem Thermalright Macho Ustawienie: CPU Ratio Mode: Dynamic mode EIST enable. zaplanowałem zmienić parametry : CPU ratio 4.3 , 4.4 i więcej do max 4.6 VCCIN 1,78V CPU core/ring/gt voltage mode : OFFSET MODE CPU core voltage offset +0.2 CPU Ring voltage offset +0.01 C1E enable 1) coś jeszcze zmienić? 2) zakładając ze 4.3 / 4.4 będzie stabilne to następnie zwiększać VCCIN czy zmniejszać CPU core voltage offset ? Edytowane 24 Marca 2019 przez kamilkowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2019 Jakiś konkretny cel ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilkowal Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2019 Cel? większa wydajność, jeśli chodzi o wartość to pewnie 4.5 wystarczy jak na pierwsze podkręcenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilkowal Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) minęło troszkę czasu - wymieniłem pastę pod chłodzeniem co zbiło temperatury. wykonałem kilka testów i zatrzymałem narazie kompa na ustawieniach CPU ratio 4.5 VCCIN 1,78V CPU core/ring/gt voltage mode : OFFSET MODE CPU core voltage offset +0.135 CPU Ring voltage offset +0.010 C1E enable w załączniku widać iż napięcie procka max to 1.248V. ponawiam pytanie czy nadal schodzić z CPU core voltage offset w dół, czy są jeszcze jakieś inne parametry które należy zmienić. Edytowane 30 Marca 2019 przez kamilkowal photo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...