WR4TH Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Siemano, Mam pewien problem z moją płytą główną, otóż po formacie i reinstalce Windowsa mój napęd DVD po prostu przestał działać. Fizycznie napęd "chodzi" bez problemu, po prostu jest niewykrywalny w systemie... Po dłuższe inspekcji postanowiłem odłączyć napęd od płyty głównej (mój model to Gigabyte Z170X UD3), a następnie podłączyłem do innego portu SATA, do którego mam podłączony aktualnie SSD. DVD pojawił się w systemie, co oznacza że napęd sam w sobie działa. Oprócz SSD, DVD, w porcie obok podpięty jest HDD. Po sprawdzeniu pozostałych portów SATA i małej przekładance kabli okazało się, że sposród 6 dostępnych wejść SATA, tylko dwa są wykrywalne w systemie, więc na tę chwilę muszę obejść się bez DVD. Załączam zdjęcie jak to mniej więcej wygląda Tutaj moje pytanie, czy możliwe jest, że pozostałe 4 porty po prostu nie działają? Da się to jakoś naprawić? Chciałbym korzystać z 3 urządzeń, a nie decydować się tylko na dwa i odłączać/zamieniać kable. A może to kwestia BiOSA? Wszystkie sterowniki aktualne. Z góry dzięki. Edytowane 25 Marca 2019 przez WR4TH sprostowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) A co masz wpięte w PCI i czy masz dodatkowo dysk M2 ? A ,może masz raid ? Odszukaj w biosie opcje zaznaczone czerwonymi strzałkami - i pokaż co tam masz I zrób zrzut ekranu menadżera urządzeni Edytowane 25 Marca 2019 przez helios128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WR4TH Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2019 Mam dysk M2, RAID jest wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalmx0 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) W instrukcji płyty jest wszystko opisane. Z tego co piszesz, wygląda na to, że M2 masz wpięty w porcie M2D_32G, który wyłącza SATA 0,1,2,3, dlatego zostają Ci tylko 2 z numerami 4,5. Przełóż dysk M2 w drugie złącze (M2A_32G) wtedy będziesz mieć dostępne wszystkie 6 portów SATA. Edytowane 26 Marca 2019 przez michalmx0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...