Nefriz Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 Witam, niedawno złożyłem nowy komputer z dyskiem M2 NVMe i nie wiem jak poprawnie zainstalować na nim Windowsa 10. Próbowałem instalować normalnie jak na zwykłym dysku SSD, ale po instalacji system nie bootuje. W BIOSie dysk jest normalnie wykrywany przez płytę główną. Dysk to Corsair MP510 240GB, a płyta MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Odpalasz nośnik instalacyjny w trybie UEFI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 29.03.2019 o 21:57, FxJ napisał: Przygotuj obraz ISO systemu przez rufusa do instalacji w trybie UEFI. Zrobiłem to i dzieje się to samo co przy normalnym obrazie zrobionym Microsoft Creation Tool. @radiergummi Nie jestem pewny czy dobrze to robię. W opcjach Boot zmieniłem tylko Boot mode select na UEFI. Tak jak na screenie poniżej, z tym że u mnie ta opcja nie jest szara i można ją normalnie zmieniać. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Nefriz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 A Pendrive nie powinien być czasem ustawiony na boot option #1? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Przy uruchomieniu komputera wybieram z czego ma bootować wciskając F11 wiec to bez znaczenia chyba, zresztą to nie jest screen z mojego komputera, u siebie mam 1 UEFI Hard Disk 2 UEFI USB Key reszta disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Sterownik do NVME dodajesz do instalki? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Nie, jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashey_pl Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Instalka Win 10 ma już stery pod NVME. Przed rozpoczęciem instalki odłącz wszystkie dyski HDD/SSD i nawet DVD jak masz. Zostaw tylko ten pod NVME. Po zainstalowaniu Windowsa i pierwszym uruchomieniu system dopiero podłącz resztę dysków/napędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 @bashey_pl Próbowałem tak robić i nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Może ISO masz uszkodzone? W najnowszym Rufus 3.5 w polu wyboru obrazu masz opcje pobrania ISO. Wybierasz 10 i powinieneś pobrać plik o nazwie: Win10_1809Oct_Polish_x64.iso Potem wybierasz schemat partycjonowania na GPT i nagrywasz pliki. Nic więcej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Pobrałem obraz Rufusem, zainstalowałem i nadal to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 A jak masz tego pena wsadzonego to bootuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Wtedy bootuje tylko z pena i chce się instalować od nowa, kiedy nacisnę F11 żeby wybrać z czego ma bootować dysku SSD nie ma na liście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashey_pl Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Czy masz tak ustawione przed instalacją w Biosie:Chodzi o Windows 10 WHQL support na Uefi. A i bardzo ważna rzecz. Przed instalacją przy wyborze dysku partycji jeśli są jakieś partycje to trzeba je usunąć i NIE TWORZYĆ NOWYCH tylko kliknąć dalej. Instalator sam sobie poradzi. Bo ja zrobiłem tak: 1. Włączenie powyższej opcji na UEFI. 2. Odpięcie wszystkich innych urządzeń dysków ze złączy sata. 3. Odpalenie instalatora z USB. 4. Pierwsze uruchomienie. Shut down. 5. Podpięcie dysków urządzeń pod sata. 6. Odpalenie i od razu do Biosu żeby tylko z M.2 Pcie bootował 7. I działa u mnie bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Boot mode wygląda u mnie tak. Nie mam możliwości ustawienia tej pierwszej opcji na UEFI, ale próbowałem z enabled i nic to nie pomogło, jedyna różnica to to że instalator Windowsa odpalał się w dużo lepszej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashey_pl Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 No to jeśli masz ustawione Windows 10 WHQL Support na enabled to teraz musisz od nowa zrobić instalację Windy. Odpinasz dyski. Uruchamiasz kompa dalej instalatora i podczas wyboru dysku usuwasz wszystkie partycje z dysku M.2. Następnie klikasz "Dalej" bez tworzenia żadnych partycji. I tak gwoli ścisłości pokaż screena z ustawieniami z Rufusa przed wykonaniem pendraka butowalnego z instalatorem. A i uaktualnij bios płyty. Może pomoże. U mnie poszło za pierwszym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remqu Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2019 Witam, chciałbym zapytać czy ktoś rozwiązał problem? Robiłem wszystko po kolei z wyżej wymienionymi podpowiedziami i nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazkyy Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2020 Panowie a że tak odgrzeje ten temat - jeśli instaluje się system na dysk ssd m2 a później w zarządzanie dyskami podzieli się ten dysk na partycję to jest to pewne że dysk sie wysypie? Bo właśnie jestem w takiej sytuacji, zainstalowałem system na m2 240gb na systemowej partycji zostawiłem sobie 100GB a drugą partycję 120GB i po tym jak instalowałem sterowniki to przy ponownym uruchomieniu kompa już nie wstał system i wywalało mnie do biosu z 4 sygnałami z biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2020 Nie widze najmniejszego sensu dzielic tak malego dysku na partycje, strata miejsca (troche wolnego na 1 partycji, troche na drugiej, a moglbys to miec zagospodarowane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2020 Godzinę temu, tyr83 napisał: Nie widze najmniejszego sensu dzielic tak malego dysku na partycje, strata miejsca (troche wolnego na 1 partycji, troche na drugiej, a moglbys to miec zagospodarowane) sto procent racja niestety ale ktoś cię minusuje [bym napisał że to jakaś komputerowa ameba ale pewnie poskarży się moderatorowi a ten ze strachu pewnie spanikuje] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazkyy Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2020 1 godzinę temu, tyr83 napisał: Nie widze najmniejszego sensu dzielic tak malego dysku na partycje, strata miejsca (troche wolnego na 1 partycji, troche na drugiej, a moglbys to miec zagospodarowane) No rozumiem, dlatego jednak zostałem przy całej partycji. Tak dla potomnych: używałem do aktualizacji programu DriveRevive bo wg mnie jest to najszybszy sposób i instalacje sterowników zaraz po formacie i w momencie kiedy aktualizuje sterowniki do magazynu typu NVME i prosi mnie o restart to system już nie wstaje. Co więcej przy restarcie bios puszcza 4 sygnały co oznacza nie podpięty podzespół w budzie... Zrobiłem tak 3 razy ( 3 razy stawiałem windowsa bo nie wiedziałem dlaczego tak się dzieje ) aż zauważyłem, że przy aktualizacji tego sterownika odpowiedzialnego za ssd m.2 powodem były takie anomalie. Pominąłem aktualizacje tego sterownika i komp śmiga normalnie. System postawiony na ssd m.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghosttm87 Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2023 Witam Prosze o pomoc mam nowy komputer przy pierwszej próbie uruchomienia wyskakuje taki komunikat . Jak władam pendrive z windowsem i chce zainstalować to nie mogę wybrać dysku bo go nie widzi ale jak daje przeglądaj w poszukiwanie plików to widać ze jest jedna partycja z windowsem . Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankes Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Brakuje sterownika do kontrolera. Ściągnij RST-F6FLOPPY i wypakuj na pendraka z instalką Windowsa: https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/download/743985/intel-rapid-storage-technology-driver-for-windows-11-for-intel-nuc-12-enthusiast-kit-mini-pc-nuc12sn.html Edytowane 4 Marca 2023 przez Jankes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...