stoleckijacek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Dzień dobry wszystkim. Proszę o poradę w moim problemie. Jakiś czas temu postanowiłem dokupić do mojej płyty głównej dysk SSD w technologii M.2, wybór padł na dysk SSD Samsung 960 Evo 250GB Jest to konstrukcja której prędkość pracy powinna oscylować w okolicy (odczyt 3200, zapis 1500 MB/s) Niestety w moim zestawie to w najlepszym przypadku 833 MB/s odczytu, i 814 MB/s zapisu. Zastanawiam się gdzie leży problem, wydaje mi się że Bios jest też poprawnie skonfigurowany. Ponadto producent informuje że Socket M.2 dzieli pasmo ze złączem SataExprees - złącze Sata jest nie obsadzone. W załączniku dołączam screeny. Moja konfiguracja to: Płyta główna - ASUS Z97 PRO WIFI AC Procesor - Intel i7 4790K LGA1150 Pamięc - 2 x 16GB G.Skill TridentX 2400MHz Karta graficzna - GeForce GTX760 Zastanawiam się czy zakup takiego adaptera coś zmieni? https://www.morele.net/aqua-computer-adapter-m-2-ssd-ngff-pcie-53223-938006/ Proszę o wskazówki, być może że robię coś źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Z97 ma max do 1000 !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 PCIe Gen2 x2 i masz odpowiedź dlaczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoleckijacek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 21 minut temu, radiergummi napisał: PCIe Gen2 x2 i masz odpowiedź dlaczego. PCIe Gen2 x2 i masz odpowiedź dlaczego. Na płycie są dwa złącza PCIe 3.0 GEN3 - Jedno z tych złączy jest obsadzone grafiką GTX760, drugie jest puste. Czy jeśli zastosuję tu rozwiązanie polegające na tym że dysk M.2 włożę do adaptera dla M.2 podłączanego do złącza PCIe - coś takiego > https://www.morele.net/aqua-computer-adapter-m-2-ssd-ngff-pcie-53223-938006/ To czy zyskam coś na transferach? Czy lepiej sobie odpuścić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 A linie PCIe to jak chcesz cudownie rozmnożyć? Zostaw tak jak jest bo różnicy w normalnych użytkowaniu nie zauważysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoleckijacek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 31 minut temu, radiergummi napisał: A linie PCIe to jak chcesz cudownie rozmnożyć? Zostaw tak jak jest bo różnicy w normalnych użytkowaniu nie zauważysz. Czyli oba złącza PCIe współdzielą jedno pasmo? Tzn że jeśli jedno jest obsadzone to drugie jest obcinane o połowę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...