Ashiro Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam. Dzisiaj sformatowałem dysk Verbatim 500GB (zewnętrzny na USB) z FAT32 na NTFS. Powód był prosty, a mianowicie musiałem zgrać na niego duże pliki. Formatował się długo, ale ok, wszystko było w porządku. Laptop nie był używany podczas formatowania pliku. Po jego sformatowaniu, wyskoczyło okienko, że wszystko w porządku, dysk został sformatowany. Następnie odłączyłem go i podłączyłem - nie czytało dysku przez jakąś minutę, a następnie normalnie go odczytało. Zdecydowałem się wrzucić z powrotem pliki na niego, które skopiowałem przed formatowaniem. Około 100GB plików. Pliki się skopiowały normalnie. Następnie chciałem zacząć wrzucać pliki, dla których w ogóle sformatowałem ten dysk. No i tutaj zaczyna się kłopot, bo laptop po skopiowaniu na niego z powrotem starych plików przestał dysk widzieć. Odłączyłem dysk, a następnie podłączyłem go ponownie - dysk chodzi (słychać), świeci się na nim lampka, że chodzi, a na małym ekraniku przy nim pisze tylko ciągle "scanning..." i tak od 10 minut "skanuje" ten dysk, a laptop go ciągle nie widzi. Pytanie, czy po prostu zostawić dysk w spokoju i poczekać dłuższy czas, a może ten "scanning..." się skończy i dysk będzie działał, czy od razu iść do serwisu jakiegoś? Pobrałem pogram DMDE, ale DMDE nie widzi tego dysku, więc nawet nie mam jak sprawdzić co w nim nie działa. Moja pierwsza myśl to taka, że zrzuciłem na niego ponad 100gb danych i teraz on musi je "zeskanować" i przemielić i zajmie mu to troche czasu, no ale pewny nie jestem. Dysk nie jest mój i jest obawa, że trzeba będzie go odkupić. A tego wolałbym uniknąć. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez Ashiro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ashiro Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Dysk po około godzinie został odczytany przez Laptopa. Teraz jak go podłączam to dysk jest odczytywany przez laptopa dopiero po około 2-3 minutach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2019 IMO pomyśl o dysku bo ten dogorywa. Miałem podobnie jak SMART się sypał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...