Jump to content
Sign in to follow this  
JaNieZnamSie

Nowy Pc wyłącza się w losowych momentach

Recommended Posts

Na początek to przepraszam nie wiem czy dobry dział 

Dzień dobry nie dawno złożyłem pc dla brata i wszysyko pięknie chodziło przez jakieś dwa dni 
Właśnie wtedy zaczął sam się wyłączać na początek rzadziej teraz coraz częściej i po uruchomieniu 
dzieła max 20 min i się wyłącza jak by tego było mało to po takim wyłączeniu nie mogę go normalnie 
uruchomić najpierw muszę odłączyć zasilanie na kilka sekund i po tym mogę znawu używać pc. 
Próbowałem przekładać ramy na wszystkie sposoby nie pomogło aktualizacje systemu i sterowników 
też nic jeśli chodzi o napięcie w Biosie wszystkie wartości mieszczą się w normach wiem że to nie 
rzetelne informacje i powinienem sprawdzić miernikiem. Ale chciałbym wiedzieć czy to w ogóle ma 
sens skoro na moje oko wina spada na zalilacz czy może to być spowodowane czymś innym skoro 
podzespoły są nowe?

Innnym tropem jest procek ktory wywla error podczas testu cppt

Z góry dzięki za pomoc
Zasilacz SilentiumPC Vero 500W L2 
Procesor AMD Rryzen 5 2600 
Grafa gtx 1060 strix 
Płyta Msi b450-A pro 
Dysk ssd viper m2 500gb 
Ram Viper Ddr4 2x4 3000Widget spanWidget spanWidget span

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Sprawdź czy chłodzenie na CPU zostało dobrze zamontowane
2. Jakie taktowanie na pamięciach masz ustawione? Czy wgrałeś profil XMP w biosie?
3. Czy plan zasilania w windowsie ustawiłeś na "zrównoważony"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, FxJ napisał:

Aktualizowałeś bios?

RAM masz wsadzić tak jak masz pokazane w instrukcji.

Biso aktualizowny, Masz rację jeśli włoże inaczej wywala mi komunikat więc są dobrze 

26 minut temu, Michikun napisał:

1. Sprawdź czy chłodzenie na CPU zostało dobrze zamontowane
2. Jakie taktowanie na pamięciach masz ustawione? Czy wgrałeś profil XMP w biosie?
3. Czy plan zasilania w windowsie ustawiłeś na "zrównoważony"?

Chłodzenie raczej dobrze temperatura nie dobija 40, ramy chodzą na 2133 i właśnie odpaliłem ten profil a-xpm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli uruchamia ci się system na takim taktowaniu to spróbuj puścić testy procka. Zobaczysz czy wywali błąd wcześniej, a może okaże się, że błędu wcale nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I właśnie musisz zmienić na ten na samym dole, bo masz plan z Ryzen Mastera odpalony, a on czasem powoduje dzikie skoki napięć

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź na innym zasilaczu w pierwszej kolejności bo to co daje silentium to loteria, skoro podzespoły nowe to wcale nie znaczy ze sprawne jakby były z ze starego kompa to na 100% stawiałbym na zasilacz o ile temperatury w normie a przy nowościach to może być więcej czynników

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.