marximus Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2019 Tematów podobnych jest dużo , ale chciałbym się tu skoncentrować na podstawie czyli rozdzielczości. Nie na konkretnym modelu, czy typie matrycy (stawiam na IPS ewentualnie VA, Narazie typuje HP Z27, LG 27UD68P-B ) Monitor do prac biurowych, troche grafika, raz na kwartał może jakiś film, bez gier. Używany z odległości 40-50cm Jaki mogą być zalety i wady dla 4K 3840 × 2160 a 2K 2560 x 1440 ( IIYAMA XUB2792QSU) a może 2560 x 1080 (np niedrogi LG 29UM58) też kuszący. Głownie stawiam na 4K, IMHO najbardziej przyszłościowy wybór. Obecnie mam podłączone trzy monitory monitory kupiony w 2010 23" FHD, drugi FHD, i 23" 1600x ... , tego zmieniam. Obawy/minusy co do 4K - czy 27" to nie za mało na 4K - słyszałem że małe ikonki będą - najdroższy co najmniej 1600 - wydajność karty graficznej, chociaż wydaje mi się że przy pracach biurowych nie będzie to miało aż tak dużego znaczenie (nVidia 710 podłączona na trzy) 4K + wyraźny obraz z bliska - plamka 0,155 mm , czyli 160 PPI + przyszłościowy + duży obszar roboczy 2K - nie wiele tańszy od 4K, różnica 300 zł a to zakup na late, więc 300 zł to nie jest znacząca różnica w najbliższych 5 latach - duża plamka , z 40 cm widoczna, 0.233mm wielkość nie zmieniła się od 10 lat + większe odświeżanie ale to to chyba do docenienia tylko w grach. Nie znam za bardzo tematu, więc mogę się sporo mylić, dlatego proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2019 To już chyba jest kwestia prywatnych odczuć moim zdaniem: 2k - idealne do 27" 4k - idealne do 31" i wzwyż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Zdecydowanie 4K na 27" + skalowanie systemowego DPI do wygodnej wielkości. MS Office, Libre Office skalują się rewelacyjnie ... podobnie jak interface Windows 10. Firefox, Thunderbird to samo. Pliki PDF - kurcze, praktycznie stworzone do monitorów z dużym zagęszczeniem. Co do grafiki, to nie wiem czego używasz, ale GIMP z tego co widziałem dobrze się skaluje. Natomiast filmy na ekranie 4K nawet dobra integra pociągnie. 1 godzinę temu, Michikun napisał: To już chyba jest kwestia prywatnych odczuć moim zdaniem: 2k - idealne do 27" 4k - idealne do 31" i wzwyż Jeśli masz na myśli używanie bez skalowania, to jak napisałeś - to już kwestia indywidualna. Dla mnie, czy mojego Wujka (który ma swoją drogą 31,5" 4K) bez skalowania wszystko jest za małe. Za to przy 150% dla niego jest wielkość elementów OK (na 31,5" 4K) Edytowane 6 Maja 2019 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingdeimons Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2019 Dla mnie osobiście praca na 4k w połączeniu z FHD była bardzo irytująca ze względu na: 1. problemy ze skalowaniem w windowsie - albo obraz miał skalowanie 100% dzięki czemu na 4k było wszystko bardzo małe a na FHD było ok, albo skalowanie było większe i 4k było ok a FHD wszystko mialo zdecydowanie za duże. Jeśli ustawiałem różne skalowanie per monitor to, nie pamiętam dokładnie, ale również były z tym jakieś problemy, związane prawdopodobnie z błędami w windowsie (co być może jest już naprawione). 2. Przenoszenie okien pomiędzy 4k a FHD jest bardzo uciążliwe ponieważ można to zrobić tylko na 1/4 krawędzi monitora 4k - trzeba w to miejsce trafić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2019 8 minut temu, kingdeimons napisał: Dla mnie osobiście praca na 4k w połączeniu z FHD była bardzo irytująca ze względu na: Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Jakoś przez cały czas miałem na myśli używanie jednego monitora, z jednym skalowaniem/rozdzielczością itd. - to sprawdziłem osobiście i działa świetnie. Natomiast w przypadku różnych monitorów, z różnym PPI, różnym skalowaniem, słyszałem, że są problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marximus Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Dokładnie to ciekawy Problem został poruszony ze skalowaniem między monitorami Full HD a 4K, Też o tym nie pomyślałem, Przed chwilą Sprawdziłem i skalowanie działa idealnie Edytowane 19 Maja 2019 przez marximus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...