Komentator_PPC Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2019 Hej, noszę się z zamiarem kupna w sezonie ogórkowym (~lato, może wcześniej) nowego SSDka (aktualnie działam na Crucialu MX200 250 GB). Myślę o jakiejś fajnej 500 GB - np. Crucialu MX500 albo Adacie SU800/SU900 (SU900 podobno ma kości MLC, więc mógłbym dopłacić te parędziesiąt złotych - zawsze to bardziej trwały sprzęt). Dysk ma być wykorzystany pod OS (Win10) i wraz z obecnym Crucialem (już po formacie Win7) jako dysk roboczy do obróbki wideo i zdjęć. Jest coś wartego uwagi w cenie zbliżonej do Cruciala i Adaty? Nie chcę dysku większego (1TB) bo w obecnej sytuacji i tak bym go nie wykorzystał - podobnie jak dysku nvme/m.2 - to dopiero na nowym zestawie PC (obecna płyta nie ma nawet prostego wejścia). Doradzicie? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2019 A-Data odpada , SU900 co prawda ma kości 3D MLC ale strasznie zwalnia po jakimś czasie . SU800 ma zaś problemy z FW , przynajmniej kiedyś miał . Zostaje tylko MX500 ew. nieco gorszy BX500 480 GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komentator_PPC Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2019 21 minut temu, reyden napisał: A-Data odpada , SU900 co prawda ma kości 3D MLC ale strasznie zwalnia po jakimś czasie . SU800 ma zaś problemy z FW , przynajmniej kiedyś miał. Dzięki za odpowiedź! Dysponujesz jakimś linkiem do opisu/testów ww. problemów? Poczytałbym, bo nic nie wiedziałem na ten temat, a w zestawach miesięcznych PPC Sebastian wciąż poleca SU800. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2019 Może Crsarz P 510 480 GB ? Mam go w komputerze i sobie go chwalę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2019 Pod względem jakość/cena najlepiej wypada Crucial MX 500,drożej masz już Samsunga 860 Evo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komentator_PPC Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2019 Godzinę temu, FxJ napisał: Twoja płyta obsługuje M.2 NVMe? Moja płyta to MSI Z97-G43 - o ile dobrze wiem nie obsługuje NVMe. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komentator_PPC Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) @FxJ - naturalnie - tyle że nie jest mi potrzebny dysk NVMe M.2, aż tak wysokich transferów nie potrzebuję... :-) Zwykły, bardzo porządny i nie grzejący się SSD na SATA w zupełności mi wystarczy do moich zastosowań. ;-) Szkoda że @rayden nie odpisał o co chodzi z tą Adatą (problemy z FW SU800 i zwalnianiem SU900), bo chyba do nich mi najbliżej... :-) Widzę, że faktycznie jest jakiś FW do zainstalowania dla SU800, ale jak rozumiem to właśnie efekt tych problemów, i aktualizacja powinna załatwić temat. Wciąż nie mogę znaleźć jednak informacji na temat wolnego SU900. Edytowane 31 Maja 2019 przez Komentator_PPC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komentator_PPC Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) W sumie to teraz do mnie dopiero dotarło, że Samsung 860 EVO też ma MLC. No to chyba problem z głowy. :) Dzięki za odpowiedzi. EDIT: A nie, jednak TLC... Ech. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Komentator_PPC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2019 Dobre kości MLC to tylko w topowych SSD ( Samsung 850/860 Pro czy serie 960/970 Pro ) . Jak w czymś tańszym jest MLC to przeważnie ma jaką wadę - a to kości asynchroniczne a to TLC 3D markowane jak 3D MLC ( chyba SU900 ma takie kości ) etc. TLC w wersji 3D nie jest takie złe , to znacznie wytrzymalsza i szybsza wersja zwykłych kości 2D TLC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komentator_PPC Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2019 7 godzin temu, reyden napisał: Dobre kości MLC to tylko w topowych SSD ( Samsung 850/860 Pro czy serie 960/970 Pro ) . Jak w czymś tańszym jest MLC to przeważnie ma jaką wadę - a to kości asynchroniczne a to TLC 3D markowane jak 3D MLC ( chyba SU900 ma takie kości ) etc. TLC w wersji 3D nie jest takie złe , to znacznie wytrzymalsza i szybsza wersja zwykłych kości 2D TLC . @reyden Dzięki za odpowiedź. Co zatem powiesz o kościach w przypadku posiadanego przeze mnie Cruciala MX200? Słabe? Dobre? Bo chciałbym podobne w nowym SSD, w wersji 500 GB... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Weź sprawdzony Crucial MX500 kości 3D TLC microna + 60 miesięcy gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...