Sonexx Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Hej, Ostatnio zauważyłem, że czasami gdy komputer wychodzi ze stanu uśpienia na monitorze pojawia się brak sygnału i dioda odpowiedzialna za dysk nie mruga (oznacza to, że dysk jest wyłączony). Co skutkuje tym, że muszę zresetować kompa, aby komputer zaczął normalnie działać (żeby na monitorze obraz się wyświetlał). Posiadam dysk SSD Crucial MX500 i płytę główną MSI B450 DS3H. Co może powodować tą sytuację? Jakieś ustawienie w Windowsie 10 czy może w biosie? W ustawieniach zasilanie mam ustawione "Wyłącz dysk na nigdy". Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 29 Maja 2019 przez Sonexx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonexx Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2019 UP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonexx Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Nikt nic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2019 Hej, FW dysku i mobo aktualne? https://eu.crucial.com/eur/en/support-ssd-firmware Tego typu akcje zwykle są powodowane przez bugi w FW dysku i/lub płyty głównej. Zaktualizuj jeśli są nowsze i potestuj. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonexx Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2019 (edytowane) Sprawdziłem, firmware dysku ssd aktualny, a jeśli chodzi o bios to zatrzymał się na f2. Problem występuje nie cyklicznie tzn, raz działa dosyć długo, a następnego dnia po wybudzeniu trzeba resetować. Edytowane 8 Czerwca 2019 przez Sonexx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2019 On 6/8/2019 at 8:17 PM, Sonexx said: a jeśli chodzi o bios to zatrzymał się na f2 ? Doprecyzuj... Nie ma nowszej wersji? Upgrade się nie powiódł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonexx Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2019 Jest nowsza wersja, od tego będę musiał zacząć. Musze upgradeowac bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonexx Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2019 Muszę jednak temat odświeżyć. Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji + do tego sprawdzałem firmware ssd, który jest aktualny. Niestety dalej pojawia się co jakiś czas ten sam problem (dysk po wybudzeniu nie chce wstać). Macie może jeszcze jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...