ZooK1234 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Witam serdecznie! Planuje w najbliższym czasie wymienić niektóre części w moim blaszaku. Pracuję na 2 ekranach, jeden to ultrawide 2k na którym gram w gry, wtedy drugi HD służy jako pomocniczy. Przegląd gier we wszystkich kierunkach, najważniejsze dla mnie jest aby trzymać w grach wyżej wymienione rozdzielczości, detale z reguły i tak mam obniżone. W nowszych grach obecny komputer łapie małą zadyszkę, poniżej 40fps się zdarza. Obecny zestaw: Toshiba 3.5\'\', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache Intel Core i5-6600K, 3.5GHz, 6MB, BOX Gigabyte GA-Z170-GAMING K3, Z170, DDR4, SATA3, USB 3.1, ATX XFX Core XT 500W (P1-500B-XTFR) Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB), 3000MHz, CL15, Black (CMK8GX4M2B3000C15) SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 (SPC146) SilentiumPC Gladius M35W Pure Black Midi-Tower, Czarny, Okno (SPC156) GoodRam CX200 240GB SATA3 (SSDPR-CX200-240) Palit Palit GeForce GTX 1070 GameRock 8GB GDDR5 (256 bit) 3x DP, HDMI, DVI (NE51070T15P2G) Do całości chciałem dodać 8 gb ramu, taki sam jak jest. Podkręcić procesor do 4.2GHz. Zastanawiałem się nad kupieniem drugiej toshiby 1TB i puszczenia RAID jakiegoś. Pytania: Co wy na taki pomysły? Czy grafikę mogę podkręcić? Trzeba będzie zadbać o większe chłodzenie w obudowie? Jest seryjne i było w niej zimno :) Pozdro komputerowe świrusy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 W twoim wypadku najrozsądniejsza będzie sprzedaż aktualnie posiadanej karty i zakup nowej - przynajmniej RTX 2060 choć wskazany byłby RTX 2070. Co do innych pomysłów: Wymiana procesora na i7 również byłaby ok, ale jedynie jakbyś znalazł go bardzo tanio. Ogółem posiadasz fajny komputer, który wciąż można dobrze sprzedać w całości (w zasadzie ostatni dzwonek na to) i chyba na dobrą sprawę ja bym tak zrobił, a potem kupiłbym zależnie od twoich potrzeb i ewentualnej chęci rozbudowy coś na Ryzenie 2600 i chipsecie B450. Gdybyś nie planował dalszej rozbudowy to i5-9400F byłby jak ulał. Bo dopiero Intele od i5-9600K zapewniają ci jakąś rozsądną możliwość podmiany procka w przyszłości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamonynus Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 - Obowiązkowo rozbuduj RAM do 16 GB - to do zrobienia na początek - Możesz też wsadzić mocniejszy procesor i go podkręcić - tak, jak mówił Michikun - Przy podkręcaniu zmieniłbym chłodzenie na Fortis 3 - przy tym zasilaczu wsadzisz bodajże maksymalnie RTX 2060 - lekki skok wydajności byłby - jeśli robić RAID to zrobiłbym RAID 0 na dyskach SSD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooK1234 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Z waszych wypowiedzi wnioskuję że najsłabszym ogniwem jest procesor. Czy warto ładować w komputer 2-2,5 tyś. złotych, czy nie lepiej Pieniądze zostawić, poczekać jeszcze rok i wtedy kupić nowy komputer? Ram na pewno dokupię ponieważ mocno potaniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Weź pod uwagę, że masz swój aktualny komputer do sprzedania, a im dłużej będziesz czekał tym taniej sprzedasz te części bo za jakiś czas wejdzie kolejna generacja Intela, a i Nvidia planuje odświeżone wersje kart RTX. Twój problem to po prostu fakt, że grasz w 2k, bo jakbyś grał w Full HD to aktualny zestaw by sobie spokojnie poradził. Dlatego potrzeba ci po pierwsze procesora z większą ilością rdzeni/wątków po drugie mocniejszego GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Za miesiąc (7.07) do sklepów trafią nowe ryzeny serii 3000 - ja bym poczekał, jak prezentuje się ich wydajność. Zmiana gtx1070 na rtx2060 to kilkanaście-20 % róznicy fps, a gotówkowo już ~900 zł (pomijam pokoparkowe) versus >1500 zł. Zamiana procesora da więcej fps i wyższy komfort w tytułach, które naprawdę korzystają z więcej jak 4 wątków. Wszelkie assasyny, watchdogi, gta5 (również online), total ware, battlefieldy - tego rodzaju tytuły chętnie korzystają z dodatkowych rdzeni/wątków. Podkręcenie aktualnej i5 niewiele da. Dla ultrawide 21:9 2560x1080 z obniżonymi detalami gtx 1070 (zdaje mi się) powinien wystarczać - w jakich grach takie masz spadki do 40fps? Sprawdź za pomocą msi afterburner + riva tuner statistic server, który podzespół zipie. Może to być cpu, gpu i/lub ram. Ram tanieje, dodatkowe 2x4GB 3000 MHz cl15 można dostać od nieco ponad 200zł używane (sam takie vengeance będę niedługo sprzedawać) lub 2x8 GB 3000MHz cl15 za około 350zł. Być może jeszcze ceny pójdą w dół. No i bardzo prawdopodobne, że po realnej premierze (mam nadzieję udanej) i dostępności sklepowej nowych ryzenów ceny starszych cpu powinny spaść. Edytowane 31 Maja 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, ZooK1234 napisał: Czy warto ładować w komputer 2-2,5 tyś. złotych, czy nie lepiej Pieniądze zostawić, poczekać jeszcze rok i wtedy kupić nowy komputer? jak chcesz nowego kompa to szykuj 5000zł i czekaj do końca 2020 roku bo wtedy mają pojawić się intele nowej generacji na teraz to i7k plus oc, i rtx 2070 [ram to oczywistość] i płyta ma złącze m 2 to dodałbym takiego ssdeka [w okolicach 500giga żeby parę gierek weszło] i zasilacz do tego lepszy by się przydał Edytowane 31 Maja 2019 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooK1234 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2019 Dzikuję serdecznie za podpowiedzi, niestety max jaki mogę zrobić to i7 6700K 8Gb ramu drugi taki sam ssd i puszczenie całości w Raid 0 Czy dobry moment żeby kupować podzespoły? Uważacie że warto iść w używki? Co to znaczy że procesor jest wersją inżynieryjną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Sorki pomyliłem tematy i odpisałem nie tu gdzie trzeba :) Wersja inżynieryjna to po prostu procesor wysyłany "partnerom" na testy. Z tego co wiem to są to wyselekcjonowane modele często podatniejsze na OC niż ich sklepowi odpowiednicy, poza tym parametry mają identyczne. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Michikun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...