laseraptor Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Witam, Zaczyna brakować mi miejsca na dyski 3,5 (FD define c). Mam możliwość przesiadki na FD define r5, ale ta obudowa jest duża i ma słaby przepływ powietrza. Zastanawiałem się nad czymś ala NAS lub zewnętrzną macierzą dyskową , czy jest to opłacalne, jakie są prędkości przesyłu danych? Na dyskach ją głównie pliki wideo tutoriale do programów typu 3ds max, blender itp(tak zwane torrenty ;)) textury, modele 3d i jakieś instalki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 A może nie brakuje Ci miejsca na nowe dyski - tylko masz za małe dyski ? Ile giga czy tera bajtów masz teraz danych i ile się spodziewasz mieć w przyszłości - jak szybko Ci przybywa danych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 2tb i 4tb w sumie mam jeszcze 1,5 tb wolnego miejsca, tak do września braknie mi miejsca. Planuję jeszcze dodać jakiś WD blue 2 tb na dokumenty, zdj i jakąś gierkę. Gdy ceny hdd spadną (oby) to planuję 2x 8 TB wd blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Ceny hdd raczej będą "rosły" a nie "spadały". Nas , macierz dyskowa - tak czy siak będziesz musiał kupić dodatkowe dyski. Wiec kupisz NAS + 2 hdd czyli około 1000zł lub więcej. Może korzystniej jest sprzedać obecne dyski i kupić jeden 10Tb. Jak chcesz kupować małe dyski 1 lub 2 Tb co jakiś czas i dokładać to - NAS na wiele dysków to koszt minimum 1600zł plus same dyski powiedzmy jakaś tanizna za 200zł. To daje 2000 - 2500zł. W tej cenie kupisz jeden duży dysk. Jak kasy masz tak dużo że grila rozpalasz stówkami to kupujesz https://www.senetic.pl/product/DS416SLIM?gclid=EAIaIQobChMI4f_GnuDF4gIVBcAYCh3PnwqdEAkYAiABEgIpBvD_BwE plus 4 dyski - i masz. Ale przy tej ilości danych to to nie będzie najszybsze rozwiązanie - zapisanie na tym nas 2Tb danych potrwa pewnie godzinę albo i dwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Nie potrzebuje NAS'a, który będzie działać 24/7. Bardziej coś takiego https://www.newegg.com/noontec-terramaster-d5-330-enclosure/p/0VN-00AD-00007?Description=thunderbolt 3 enclosure&cm_re=thunderbolt_3_enclosure-_-9SIAA3N7886161-_-Product to jest z thunderbolt 3, ale większość jest na usb 3. Dlatego chciałem się zapytać, czy coś takiego będzie dobre do moich zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) To co pokazałeś to właśnie NAS tylko sporo droższy. Jedyny plus tego TerraMaster D5 - to że ma Thunderbolt 3. Jeśli masz w kompie też złącze Thunderbolt 3 - to transfery do NAS będziesz miał przyzwoite - ale czy wydawać 700$ aby zaoszczędzić godzinkę czy dwie w tygodniu - to już zależy od twojego portfela. Jak nie masz w kompie Thunderbolt 3 i raczej szybko się nie zapowiada że będziesz miał - to raczej strata kasy (akurat na ten konkretny model NAS). I pamiętaj że wszystkie NAS'y są raczej głośne - na biureczku w cichym pokoju tego nie postawisz. Raczej w piwnicy albo na strychu. Jak dużo ściągasz z torentów to są NAS z wbudowanym klientem torrent (nie trzeba uruchamiać kompa żeby ściągać). Jeśli pobierasz na PC a potem kopiujesz na NAS - to Thunderbolt 3 aż tak nie jest CI potrzebny. Jeśli do tego zasobu ma mieć dostęp więcej osób np: kilka osób w rodzinie będzie oglądało różne filmy w tym samym czasie - to i tak cała transmisja będzie szła po LAN. Edytowane 31 Maja 2019 przez helios128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Przecież NAS (Network Attached Storage) ma swój procesor, ram, kartę sieciową. Komunikacja odbywa się przez kabel ethernet. https://www.silverstonetek.com/product.php?pid=423&area=en tutaj jest mini sas, a większość takich "zewnętrznych klatek na dyski" działa przez usb. Zależy mi na "wywaleniu" dysków poza obudowę właśnie do czegoś takiego jak ten SilverStone lub TerraMaster D5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2019 W dniu 31.05.2019 o 13:52, laseraptor napisał: Nie potrzebuje NAS'a, który będzie działać 24/7. Przecież można go ustawić żeby sie wyłączał. Większość też obsługuje wake on LAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...