ccomp2017 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Dzień dobry Utworzyłem nowy temat, ponieważ może ktoś odpowie. Mam jeszcze jedno pytanie Gdzie znajdę książkę lub opis w internecie. Jak dobrze skonfigurować wydajnie, z mniejszym poborem prądu ustawienia w płycie głównej i w bios, gdybym kupił osobno i sam połączył: - płytę główną: AM4 chipset x470 lub x570. - procesor: AMD RYZEN 5 lub 7 - ram: DDR4 1 x 16 GB - nie wiem, czy kingston - dysk SSD lub HDD - zasilacz - nie wiem który najlepszy - obudowa z kilkoma USB - karta graficzna GTX 1660 TI lub GTX 2060 - nie wiem który myślę nad msi, gigabayte, asus chipset x470 lub poczekam do lipca x570. Dodam, że angielskiego nie znam, ale mogę przetłumaczyć translatorem. Proszę o pomoc Edytowane 4 Czerwca 2019 przez ccomp2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Śmierdzi trollem. Opis i wymagania podobne do opisu z allegrowych aukcji z procesorem 32GHz i grafiki 1 giga. Ram 2x8, nie 1x16. Jakieś konkrety? Zastosowanie? Budżet?... Edytowane 4 Czerwca 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2019 Jaki masz budżet i do czego ma być ten komp ? Ram jak wyżej - zestaw 2x8GB wysoko taktowany jak do Ryzena . Dyski - SSD i ew. do tego HDD jak potrzebujesz dużo miejsca , obecnie SSD ~500 GB to koszt w okolicach 300 zł . Zasilacz - patrz pytanie pierwsze , co innego PSU za 200 zł a co innego za 500+ zł i jakiej mocy , do R5/R7 + GTX 1660Ti / RTX2060 spokojnie starczy dobre 650W np. Seasonic Focus Plus albo Corsair RMX . Karta - jak do gier i grasz w max. FHD to bierz GTX-a ,tyle że nie wersję Ti ale zwykłą i kręć . Jak grasz w 1440p to RTX . Znowu do grania lepiej nadaje się CPU Intela , choć sporo zależy od konkretnego tytułu , R7 to już przesada jeżeli chodzi o gry Sporo rzeczy możesz się dowiedzieć z instrukcji do płyty głównej , o resztę wystarczy zapytać choćby tutaj . Dokładnego opisu czy książki jak skofigurować płytę i całego kompa to raczej nie znadziesz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...