williusz Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Witam, pracuję za granicą, gdzie mamy firmowy Internet wifi 10 Mbit/s dzielony na ok. 10 osób. Dodatkowo jest problem z zasięgiem w niektórych miejscach. Do rozszerzenia i wzmocnienia sygnału użyłem routera tp-lint wr841n. Jednak chciałbym korzystać z tego sygnału indywidualnie. Czy jest możliwość w trybie rozszerzenia sieci obsługi tylko wyznaczonych urządzeń (np. 1 komputer i 1 komórka), by inne osoby nie obciążały mojego sygnału. Dodaję, że nie mam możliwości konfiguracji firmowego routera wifi. Znam tylko nazwę jego sieci i hasło. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Jak masz dostęp do ustawień routera to włącz blokadę MAC i ustaw aby tylko ten jeden komputer i ta jedna komórka miała dostęp do sieci . Ew. poproś o to osobę zajmującą administracją . Z minusów - włączenie blokady MAC będzie skutkować blokadą dostępu do sieci dla każdego urządzenia którego adres MAC nie został dopisany do listy dozowolonych . Kolejny minus to możliwość sklonowania adresu MAC i wpięcie urządzenia którego oryginalny adres MAC nie jest na liście . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
williusz Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Tylko jak dałem rozszerz sieć to zniknął dostęp do mojego routera, który przejął nazwę SSID i hasło sieci macierzystej. Jak skonfigurować router ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Tyle że do routera logujesz się wpisując w pasku adresu przeglądarki http://tplinkwifi.net lub wpisując standardowe IP lokalne dla routera - 192.168.0.1 ( nie jestem pewien dokładnie czy końcówka to 0.1 czy 1.1 ) . Potem jak się pojawi monit to wpisujesz login i hasło dostępowe do routera ( inne niż login/hasło do sieci Wifi ) , jak ich nie zmieniałeś to będzie to admin jako login i hasło do routera . Potem ustawiasz blokadę MAC . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
williusz Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Dzięki Reyden, jest tak jak piszesz. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...