Sorn Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Hej, Składam komputer stacjonarny dla narzeczonej. Chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze monitora (bo z obudową pomogliście) Wymagania względem monitora: - Nie musi mieć ochrony przed niebieskim światłem (od tego jest f.lux czy opcja w Windows) - Musi mieć redukcję migotania obrazu aby oczy się nie męczyły - Wielkość od 23,8 cali do 25 cali - Głośniki nie są potrzebne - FreeSync - Matryca raczej IPS ostatecznie VA, Zastosowanie: Excel, Granie w stare gry nawet i gry typu MMO, przeglądanie zdjęć (archiwalne zdjęcia) Budżet? max 650zł Wstępnie znalazłem takie: Acer Nitro RG240Ybmiix Acer Nitro VG240Ybmiix LG 24MK600M-B Samsung LS24F350FHUXEN Czy jeszcze coś dodać do tego zestawienia? Jeśli nie to który wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Pooglądaj testy i zdecyduj, który z monitorów będzie najbardziej odpowiadał twojej dziewczynie. Możesz jej również przedstawić te materiały video, żeby oceniła który monitor "fizycznie" jej się najbardziej podoba. Philips 248E9QHSB LG 24MP59G Acer Nitro VG240Y Acer B247Ybmiprx AOC G2460VQ6 Samsung LC24F390FHUXEN LG 24MP59G-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorn Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Czyli według Ciebie te dwa Acery różnią się tylko podstawką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 11 minut temu, Sorn napisał: Czyli według Ciebie te dwa Acery różnią się tylko podstawką? Skąd takie wnioski? Nic takiego nie napisałem. Do jakiej karty graficznej będzie ten monitor podpięty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorn Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Nawet nie wiem, po prostu tak sobie pomyślałem:-) Czy w spisie tych monitorów brakuje jeszcze jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Jest jeszcze taka nowość, ale troche ponad twój budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorn Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Widziałem ten filmik. Wydaje mi się ze najbliżej mi do: Acer Nitro RG240Ybmiix i LG 24MK600M-B. Tylko nie wiem czym one zbytnio się różnią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Z Acerów to akurat VG240Y wypada lepiej niż RG240 :) Weź też pod uwagę czy zamierzasz podpinać GPU przez HDMI czy przez Display Port bo nie wszystkie monitory w przedziale 500-700zł są wyposażone w display port. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Sorn napisał: Widziałem ten filmik. Wydaje mi się ze najbliżej mi do: Acer Nitro RG240Ybmiix i LG 24MK600M-B. Tylko nie wiem czym one zbytnio się różnią. Patrz najpierw na Hz, czyli Acer ten co podałeś lub ten co podał Michikun bo mają 75Hz. LG ma 60Hz, więc odpada. Możesz jeszcze sprawdzić jak dobrze działa Freesync i w jakich zakresach bo bywa z tym różnie. Z tego co widzę Acer Nitro VG240Ybmiix nigdzie poza morelami nie ma wzmianki o byciu flicker-free, a na morelach jest opis skopiowany z innego monitora 144Hz, więc wychodzi na to, że migocze. Znalazłem coś takiego:https://allegro.pl/oferta/monitor-samsung-curved-24-cfg70-dla-graczy-8030543558 Za drogo, ale może ktoś inny będzie chciał. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorn Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Michikun napisał: Z Acerów to akurat VG240Y wypada lepiej niż RG240 :) Weź też pod uwagę czy zamierzasz podpinać GPU przez HDMI czy przez Display Port bo nie wszystkie monitory w przedziale 500-700zł są wyposażone w display port. Myślę o HDMI. FS działa też na hdmi. Z tym 60 a 75 Hz to myślałem że wszystkie obsługują 75 tylko trzeba w menu grafiki przestawić. Acer Nitro VG240Ybmiix w X-KOM ma info o redukcji migotania. https://www.x-kom.pl/p/440008-monitor-led-24-acer-nitro-vg240ybmiix-czarny.html Edytowane 22 Czerwca 2019 przez Sorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Nie to tak nie działa monitor musi obsługiwać dany tryb odświeżania, żebyś mógł go sobie wybrać z listy ustawień i uruchomić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorn Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 No to chyba najlepszy monitor to: Acer Nitro RG240Ybmiix. Co prawda nie jestem tego pewny w 100% ale tak mi się wydaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...