Pioneerek Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Witam, Przymierzam się do modernizacji komputera, aktualnie siedzi tam: CPU: Athlon x4 bodajże 630 MEM: 8gb DDR3 PSU: LEPA 500W Obudowa: Zalman T4 GPU: GTX 750ti SSD: V300 120gb Mam pytanie czy w tej cenie taki zestaw będzie dobry: https://www.morele.net/inventory/info/1ba71460/ ? Pamięć ram https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16-gb-2400mhz-cl14-cmk16gx4m2a2400c14-714143/ Pozdrawiam Piotrek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1337 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Hej Pioneerek, Zestaw moim zdaniem udany, co ja bym jedynie zmienił to: Wymiana pamięci RAM na te co wstawiłeś w 2 linku czyli Corsair, mają szybszy dostęp do pamięci chodzi mi o CL, a dopłaty tylko 18 zł. Osobiście samemu był zaktualizował biosa zawsze zaoszczędzone 28 zł :)) a sprawa jest banalna. I ostatnie to zastanowiłbym się nad ewentualną wymianą zasilacza na jakiś hmm bardziej markowy/zaufany marką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zależy o jaką aktualizację biosa chodzi - płyta ma starszy bios niż wymagany do obsługi procka który kupuje to wtedy w sklepiej lepiej zaktualizować , bo w domowych warunkach będzie ciężko nie mając dostępu do starczych CPU . Co innego jak by miał już płytę i procka z serii 8xxx i przesiadał się na serię 9 ( która nie wiele się różni od serii 8 ) to wtedy można aktualizować bios we własnym zakresie . Co do zasilacza - może być , LEPA to marka własna firmy Enermax , taki Enermax w wersji budżetowej , nie jest to chiński badziew . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioneerek Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Wiem że aktualizacja biosu jest banalna, ale czy wejdę na tej płycie z tą i3 do biosu? Do takiego można by powiedzieć mało prądo-żernego komputera też myślę że ta LEPA wystarczy :) Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Pioneerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Co z GPU? zostaje aktualne? Ja chyba na twoim miejscu poszedłbym w Ryzena 2600 + płyta na chipsecie B450 + 8GB RAM w jednej kości (drugą dokupisz później), z dyskiem też bym tak nie szalał. No chyba, że to nie ma być w przyszłości komputer do grania, tylko taki sprzęt do multimediów to spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioneerek Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Tylko z Ryzenem to wychodzi już sporo ale wydajniej. GPU na razie zostaje jakie jest, ten komputer służy głównie do grania w Overwatch'a, ja tu jestem tylko wujkiem który finansuje trochę modernizację tak że podaj jakaś fajną płytę pod Ryzena. Jak w nich z chłodzeniem BOX'owym? Czy od razu kupić SPC Fera? I jaki ram do takiego Ryżego. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Na początek jak bez OC to starczy boxowy, możesz dokupić pastę Thermal Grizzly Kryonaut to będzie cacy. Płyta Gigabyte B450 Aorus Elite lub Pro albo MSI B450 Tomahawk lub Gaming Plus. RAM starczy 3000MHz z opoźnieniami CL15 lub CL16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioneerek Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Jeszcze na jeden pomysł wpadłem a jakby zamiast tej i3 dać i5 9400f ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Też pasuje :) nawet lepiej w grach wypada niż ryzen 2600 :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioneerek Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Dzięki wielkie zamówiłem Gigabyte B360M D3H Intel i5-9400F Patriot 16GB 2666MHz Viper Elite Grey CL16 (2x8GB) ADATA 512GB M.2 PCIe XPG SPECTRIX Zobaczymy jak będzie sobie radzić :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...