nejmed Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witam, poszukuje lekkiego laptopa z matrycą pokrywającą co najmniej sRGB z sensowna czernią oraz równym podświetleniem koniecznie matową. AdobeRGB było by full wypasem ale nie mam aż tyle pieniędzy do wydania. Będę go używał do obróbki zdjęć w Lightroomie podczas wyjazdów, sporadycznie Photoshop, więc wydajność nie musi być jakaś wyjątkowa. Ważne, żeby mógł długo pracować na baterii i oczywiście możliwie tani przy powyższych założeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec9991 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 A jaki masz budżet? Bo mignął mi kiedyś taki kombajn od DM ale powyżej 10 kafli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec9991 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) O nawet mam: https://www.morele.net/laptop-dream-machines-rx2080-15pl20-5916035/ Matryca 4k z pokryciem ponad 100% sRGB i RTX2080 Edytowane 26 Czerwca 2019 przez spec9991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nejmed Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Podaj podstawowe informację 1) najlepiej coś około 4-5 tyś ale jak będzie coś za 8-10 spełniające moje wymagania to też może być, właśnie patrzę na dell xps 15 9570/9560 i w sumie nie są aż tak super, reklamują jako 100% AdobeRGB ale w testach nie wykazują tego.. w każdym bądź razie sRGB jest mi potrzebne, więc celem jest najtańszy laptop, który zapewni pokrycie 100% sRGB. 2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 13-15,6 cali 3) Główne zastosowanie. obróbka zdjęć (RAW) Lightroom / Photoshop 4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): matowa matryca, ostatecznie błyszcząca jeśli wymaganie sRGB nie spełnione. No i rozmiar maksymalnie 26 x 2 x 41 cm 5) Osobiste preferencje: brak 6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego): Z systemem. Wygląda, że Asus Zenbook Flip lub Asus ZenBook Pro 15 UX580GE ma świetną cenę i ekran w porównaniu z tym Dellem 100 % sRGb i 88 AdobeRGB za coś około 5 tyś. ale ekran się błyszczy jak psu jajca :/ Edytowane 26 Czerwca 2019 przez nejmed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nejmed Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 jest wersja tego zenbooka z matryca fullHD matową, oznaczenie UX580GE-BN020T ale nigdzie nie mogę znaleźć recenzji z testem tego wyświetlacza :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamonynus Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Jeśli masz taką sytuację i nie grasz w gry to może Macbook Pro? - za 4-4.5 tys dostaniesz używany z 2015 roku, ekran Retina, 16 GB RAM, 256 GB SSD + jakiś zewnętrzny na dane - jeśli dołożysz, tak jak wskazujesz większą kwotę to znajdziesz już najnowszy Macbook Pro z i5-9 generacji, 16 GB RAM + adapter na inne porty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nejmed Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Nigdy do jabłka nie byłem przekonany wolę windowsa żeby w razie co mieć znajome środowisko i uruchomić tę same programy co na komputerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamonynus Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2019 13 godzin temu, nejmed napisał: Nigdy do jabłka nie byłem przekonany wolę windowsa żeby w razie co mieć znajome środowisko i uruchomić tę same programy co na komputerze Jasne. To może coś z rodziny MSI, model PS42. Są różne warianty, więc musiałbyś coś wybrać w zależności od zapotrzebowania - procesor, grafika, ram, system sRGB masz na 98/99%: https://www.notebookcheck.net/MSI-PS42-8RB-Prestige-i7-8550U-GeForce-MX150-Laptop-Review.328830.0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nejmed Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2019 o bardzo ciekawa opcja, kosztowo również, i matowa przede wszystkim, dzięki! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezPompyNieMaFormy Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Z tego co wiem też Razer ma w swojej ofercie lapki z 4K, ale to raczej lepiej szukać za granicą, bo u nas kosztuje strasznie dużo. Ale tam na bank było 100% RGB (https://www.razer.com/ca-en/gaming-laptops/razer-blade-stealth (tylko trzeba wybrać model z 4K) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nejmed Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ostatecznie wybór padł na Lenovo ThinkPad X1 extreme. Szkoda że niedługo po zakupie dowiedziałem się o wersji 2 z matową matryca 4k. Nic to mówi się trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...