gandzik Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Witajcie, Lat temu "dzisiąt" sam sobie składałem komputery ale miałem wiekową przerwę w branży a muszę coś kupić do World of Tanks aby chodziło na grafice ultra i nie było jak to większość gotowców z Allegro (o tym już poczytałem) "nierozwojowe". Po dziesiątkach godzin w necie nie mam już siły - różnorakość samych procesorów już mnie osłabiła. Budżet max 3tys. brutto, koniecznie na Intelu i Nvidia (to nie podlega dyskusji, nie umniejszając i z szacunkiem dla rodziny AMD) Moja konfiguracja: https://www.morele.net/inventory/info/1031d4c7/ Link Konkretne pytanie - czy z czegoś tutaj cenowo można pójść w dół (bo np. nie będzie wykorzystane w tej konfiguracji) lub też coś podnieść w górę (bo np. płyta ma za mało slotów, nie można zamontować innego procesora lub np. pamięć za wolna itp.) Czytałem wiele o opłacalności procesora i5-8400 ale... dlaczego nie ten który wybrałem skoro 250PLN tańszy i minimalnie lepszy w testach (przypadkiem trafiłem na niego na jednym z forów). Więc bracia i siostry z forum... jest OK czy wykonać jakieś korekty w hardware? Z góry dziękuję i obiecuję napisać po zakupie jak nasza wspólna konfiguracja działa;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Ładny zestaw, jedynie bym zmienił płytę na taką: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b360-gaming-plus-980240/ A co z coolerem? Warto by było jednak kupić od razu coś pokroju Fortisa czy 34 eSports Duo. No i do tego pasta Thermal Grizzly Kryonaut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf14 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Ja bym zamienił 9400f na zwykłe 9400 z intgerą(gdyby kiedyś padła grafika lub byś wymieniał i musiał poczekać jakiś czas na nową kartę nie mając już starej to przynajmniej będziesz mógł używać kompa do jutubów itp.) cenowo to nic nie zmienia a zawsze dostajesz więcej za te same pieniądze. A co z chłodzeniem? Zostajesz przy boksowym kawałeczku aluminium? Edit: No wlasnie, jeszcze jakiś dobry glut pod cooler jak wyżej TG Kryonout to bardzo dobry wybór. Edytowane 2 Lipca 2019 przez Rudolf14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Michikun - rozważę płytę, jednak różnic w parametrach poza wzrostem ceny nie zauważam;) Natomiast Twoja uwaga oraz Rudolfa14 odnośnie chłodzenia daje mi do myślenia. Jak będzie "nie halo" to zawsze mogę dokupić, chociaż rzeczywiście wolałbym od razu chyba całość złożyć i zapomnieć na dłuższy czas;) Więc raczej kupię cooler (szkoda, że nie mają wybranego procesora w wersji OEM). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Na tej płycie od ASRocka co prawda nie grzeje się sekcja zasilania, ale... no właśnie ale o dziwo w testach w benchmarkach na tej płycie procek osiąga słabsze wyniki niż na płytach konkurencji. Być może jest to związane z tym, że "ciągnie" najmniej Watów jednak to przekłada się na wydajność. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamonynus Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Dokładnie, tak jak powiedział Michikun podmieniłbym płytę + pomyśl do razu nad rozwiązaniem 16 GB RAM. Ten procesor i grafika, będą się nudzić na 8 GB. Da radę to ogarnąć biorąc na początek jakiś tańszy dysk 240GB z serii BX500/MX500 + tańszy zasilacz od Silelntium lub dokładając trochę kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Po uwzględnieniu kolegów z obu forów, wychodzi zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/cf100dab/ Zastanawiam się nad sensem pamięci 3000MHz do płyty 2666Mhz ale gdybym zszedł z parametrami to cena raczej nie zmieni się;) Zaszalałem jeszcze z SSD i tu nie wiem czy sensownie. Jest też alternatywa tańsza od poprzedniej mojej propozycji a lepsza (https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx8200-pro-256gb-pcie-x4-nvme-asx8200pnp-256gt-c-5313395/) Poczekam jeszcze na Wasze opinie i jutro zamawiam. A zaczynałem qrde od 1000PLN jako stacja graficzna Della poleasingowego z DE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Rudolf14 napisał: Ja bym zamienił 9400f na zwykłe 9400 z intgerą cenowo to nic nie zmienia a zawsze dostajesz więcej za te same pieniądze. 250 zł. różnicy...faktycznie cenowo to nic nie zmienia. gandzik@, wstrzymaj sie jeszcze do niedzieli i testów nowych ryzenów, chociaż tak z ciekawości dla porównania. Intel zapowiadał także, obniżenie cen swoich procesorów po debiucie nowych procesorów konkurenta, może da się jeszcze coś lepszego ugrać. Edytowane 2 Lipca 2019 przez B@nita 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Dobra uwaga B@nita. tym bardziej, ż ew razie "W" zawsze jakaś grafika się znajdzie;) Zastanawia mnie, że kilka stówek tańsze są niemal identyczne gotowce: 1. https://allegro.pl/oferta/titan-i5-9400f-ddr4-16gb-ssd256-1tb-gtx1660-6gb-8153020165 2. https://allegro.pl/oferta/titan-i5-9400f-ddr4-8gb-ssd256-gtx1660-6gb-7965891915 3. https://allegro.pl/oferta/msi-neo-i5-9400-ssd-240gb-16gb-msi-gtx1660-win10-8196043402 Z czego to wynika? Oszczędność na zasilaczu, płyta ze 150PLN tańsza, grafika bez OC. Czyżby właśnie to "niemal identyczne" robiło aż taką różnicę? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Budżetowa płyta główna, zasilacz jakiś no-name bez certyfikatów pewnie, dysk na SATA - https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-cx400-256gb-sata3-ssdpr-cx400-256-4142766/ to wszystko się składa na różnice w cenie. Apropo idąc takim tokiem myślenia możesz zajrzeć pod linki niżej i sobie coś wybrać/skonfigurować: https://xtreem.pl/desktopy-dla-graczy/1052-komputer-gamingowy-smart7-impuls-gtx-1660.html#/testowanie_laptopa_desktopa-profesjonalny_montaz_oraz_pelne_testowanie_komputera/karta_sieciowa_bezprzewodowa_wifi-bez_karty_wifi/zasilacz_do_obudowy-silentiumpc_m2_vero_600w_80_bronze_pol_modularny_spc166_/pierwszy_dysk_hdd_ssd_25_35-bez_dysku_hdd_ssd/wsparcie_techniczne-dozywotnie_wsparcie_techniczne/system_operacyjny_windows-system_microsoft_windows_10_home_pl_bez_licencji_trial_30_dni_/drugi_dysk_hdd_ssd_25_35-bez_drugiego_dysku_hdd_ssd/gwarancja-2_lata_dla_konsumenta_i_firm_door_to_door_na_terenie_polski/port_m2_ssd-256gb_ssd_m2_2280_pcie_nvme_patriot_scorch_do_1700_780mb_s_ps256gpm280ssdr_/program_rozbudowy_wymiany_xtreem_powerup-pomoc_i_obsluga_przy_rozbudowie_komputera_w_czasie_trwania_gwarancji/karta_graficzna-kfa2_gtx1660_1_click_oc/pamiec_ram_dimm_ddr4-16gb_2x8gb_crucial_ballistix_sport_lt_ddr4_3000mhz_cl15_bls8g4d30aesbk_/obudowa-coolermaster_k500l/chlodzenie_procesora-intel_box/procesor-intel_core_i5_9400f_29_41ghz_6_rdzeni_6_watkow_9mb_cache/plyta_glowna-msi_b360m_pro_vd https://xtreem.pl/desktopy-dla-graczy/1040-smart7-impuls-gtx-1660ti.html#/testowanie_laptopa_desktopa-profesjonalny_montaz_oraz_pelne_testowanie_komputera/karta_sieciowa_bezprzewodowa_wifi-bez_karty_wifi/zasilacz_do_obudowy-silentiumpc_m2_vero_600w_80_bronze_pol_modularny_spc166_/pierwszy_dysk_hdd_ssd_25_35-bez_dysku_hdd_ssd/wsparcie_techniczne-dozywotnie_wsparcie_techniczne/system_operacyjny_windows-system_microsoft_windows_10_home_pl_bez_licencji_trial_30_dni_/drugi_dysk_hdd_ssd_25_35-bez_drugiego_dysku_hdd_ssd/gwarancja-2_lata_dla_konsumenta_i_firm_door_to_door_na_terenie_polski/port_m2_ssd-256gb_ssd_m2_2280_pcie_nvme_patriot_scorch_do_1700_780mb_s_ps256gpm280ssdr_/program_rozbudowy_wymiany_xtreem_powerup-pomoc_i_obsluga_przy_rozbudowie_komputera_w_czasie_trwania_gwarancji/pamiec_ram_dimm_ddr4-16gb_2x8gb_crucial_ballistix_sport_lt_ddr4_3000mhz_cl15_bls8g4d30aesbk_/obudowa-coolermaster_k500l/chlodzenie_procesora-intel_box/procesor-intel_core_i5_9400f_29_41ghz_6_rdzeni_6_watkow_9mb_cache/plyta_glowna-msi_b360m_pro_vd/karta_graficzna-kfa2_gtx1660ti_1_click_oc https://xtreem.pl/desktopy-dla-graczy/1009-komputer-dla-gracza-smart7-impuls-rx206.html#/testowanie_laptopa_desktopa-profesjonalny_montaz_oraz_pelne_testowanie_komputera/karta_sieciowa_bezprzewodowa_wifi-bez_karty_wifi/zasilacz_do_obudowy-silentiumpc_m2_vero_600w_80_bronze_pol_modularny_spc166_/pierwszy_dysk_hdd_ssd_25_35-bez_dysku_hdd_ssd/wsparcie_techniczne-dozywotnie_wsparcie_techniczne/system_operacyjny_windows-system_microsoft_windows_10_home_pl_bez_licencji_trial_30_dni_/drugi_dysk_hdd_ssd_25_35-bez_drugiego_dysku_hdd_ssd/gwarancja-2_lata_dla_konsumenta_i_firm_door_to_door_na_terenie_polski/port_m2_ssd-256gb_ssd_m2_2280_pcie_nvme_patriot_scorch_do_1700_780mb_s_ps256gpm280ssdr_/program_rozbudowy_wymiany_xtreem_powerup-pomoc_i_obsluga_przy_rozbudowie_komputera_w_czasie_trwania_gwarancji/pamiec_ram_dimm_ddr4-16gb_2x8gb_crucial_ballistix_sport_lt_ddr4_3000mhz_cl15_bls8g4d30aesbk_/obudowa-coolermaster_k500l/chlodzenie_procesora-intel_box/procesor-intel_core_i5_9400f_29_41ghz_6_rdzeni_6_watkow_9mb_cache/plyta_glowna-msi_b360m_pro_vd/karta_graficzna-msi_rtx2060_ventus_xs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 1 godzinę temu, gandzik napisał: Zastanawia mnie, że kilka stówek tańsze są niemal identyczne gotowce: 1. https://allegro.pl/oferta/titan-i5-9400f-ddr4-16gb-ssd256-1tb-gtx1660-6gb-8153020165 2. https://allegro.pl/oferta/titan-i5-9400f-ddr4-8gb-ssd256-gtx1660-6gb-7965891915 3. https://allegro.pl/oferta/msi-neo-i5-9400-ssd-240gb-16gb-msi-gtx1660-win10-8196043402 Nie idź w tą stronę... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf14 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, B@nita napisał: 250 zł. różnicy...faktycznie cenowo to nic nie zmienia. Wybaczcie, coś musiałem źle spojrzeć(tak to jest jak na koniec przerwy w pracy starasz się szybko odpisać). Mea culpa. Edytowane 2 Lipca 2019 przez Rudolf14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, B@nita napisał: Nie idź w tą stronę... Nie idę;) - zastanawiałem się tylko. Każdy to przechodził choćby przy zakupie samochodu - a jeszcze to, a jeszcze tamto itd. a cena rośnie i znowu wracamy do bazy i tak w koło Macieju;) Tak amo z komputerami. 1. Osobiście chciałem zacząć od powolnej modernizacji Dell Optiplex 980 I3-550 (takie mam), 2. Następnie Della T110 na Xeonie (też mam) - dobra baza na powolną rozbudowę ale qrna brak potrzebnych slotów na płycie;( 3. Potem przyszła kolej w mojej głowie na używki ale bałem się popodkręcanych, przegrzanych i koparkowych (1000-1500PLN) 4. Kolejny etap to nowe gotowce z aukcji (jak pisałem wyżej w poście) ale po lekturze wielu forów i opinii wychodzi na to, że to wypychanie w 90% starego, nierozwojowego sprzętu - czyli dzisiaj gram za 1500-2000/2400 a jutro muszę coś wymienić (a dobry procek + karta i zasilacz to 4/5 komputera) 5. No i wylądowałem na samodzielnym doborze komponentów. Wypunktowałem dlatego, że wierzę, iż sporo ludków przechodzi to co ja teraz - i jeżeli trafią na to forum i wpisują się w powyższe etapy to mogą założyć, że na 2019 rok zostanie tu dokonany z Waszą pomocą jeden z optymalnych (nie idealnych) wyborów, oczywiście z miesiąca na miesiąc tańszych;) Edytowane 2 Lipca 2019 przez gandzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 9 godzin temu, B@nita napisał: gandzik@, wstrzymaj sie jeszcze do niedzieli i testów nowych ryzenów, chociaż tak z ciekawości dla porównania. Intel zapowiadał także, obniżenie cen swoich procesorów po debiucie nowych procesorów konkurenta, może da się jeszcze coś lepszego ugrać. "Myszka i klawiatura swędzi" ale poczekam, nie śledzę tematów wiec zawierzam bardziej obeznanym - stąd ten post;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2019 Krótko. DZIĘKUJĘ wszystkim (dużo Was tu nie było ale niemal wszystkie wypowiedzi bardzo konstruktywne). Zestaw w domu i przerasta najśmielsze oczekiwania. World of Tanks na grafice ultra i nawet wentylatory na grafice czy procesorze jeszcze się nie włączyły;) Jestem przyzwyczajony do normalnych komputerów i nastawiłem się, że ten będzie ryczał i wentylował aż za głośno a tu... cisza. Dokupiłem Win10 Pro za 99PLN w sprawdzonym sklepie (second hand, z certyfikatem i wszelkimi paragrafami o legalności - a znam się na tym) i instalacja z PenDrive (w obudowie nawet nie ma co szukać miejsca na napęd) pobrana ze strony Microsoftu + kabelek za 25 PLN HDMI-DVI i SZOK. Postaram się dołączyć wkrótce link do filmu jak to idzie z danymi w czasie rzeczywistym podczas gry, tylko jeszcze nie wiem jaki programem mam to zrobić (MSI Afterburner?) Podaję ustaloną wspólnie z Wami specyfikację: https://www.morele.net/inventory/info/8a31512b/ w cenie z minimalistycznym rabatem jaki dostałem: w sumie 3 031 zł + 25zł kabel DVI-HDMI + 99zł Win 10 Pro 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgodnie z obietnicą zamykam temat rzucając dowód jak "to" działa na ultra HD - wszystkie suwaki w prawo;) I jeszcze raz DZIĘKUJĘ (nie wiem dlaczego YouTube tak zaniża jakość). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2019 zapodaj jeszcze jak masz ustawiony ram bo trochę drogi wybrałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandzik Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 A co dokładnie chcesz wiedzieć z RAMem? Przy okazji - może ktoś wie co w BIOSie zmienić lub na płycie (dokładnie w którym miejscu) aby po wyłączeniu komputera nie szło zasilanie z USB na klawiaturę i mysz? (ciągle dają po oczach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 taktowania i opóźnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...