DarkArrow Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Witam, chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat zestawu, który podam niżej. CPU: Ryzen 3900x MOBO: MSI X470 GAMING PRO CARBON GPU: Jakiś rtx 2070 super (pytanie jaki model jest opłacalny?) SSD: PNY 1TB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030 RAM: Patriot 16GB 3733MHz Viper 4 CL17 (2x8GB) PSU: Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold COOLER: SilentiumPC Navis RGB 240 CASE: Fractal Design Meshify C TG Monitor: Samsung S34J550WQUX Na całość nie chcę wydać więcej jak 10k - to juz takie maksimum. Głównie PC ma być na długie lata pod gry i jako centrum multimedialne. Oczywiście jestem świadom zabawy z suwakami graficznymi w przyszłości. Myślicie, że to co podałem powyżej będzie w miarę ok? Jaki model 2070 super byście do tego polecili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Cześć, na początek kilka rzeczy ode mnie. Po pierwsze jeśli jak to ująłeś ma to być centrum multimedialne i coś szykowanego pod gry i zabawę, a nie pod pracę to zmieniaj procesor na Ryzen 3700X. Dlaczego? Ano dlatego, że w większości gier różnica w ilości klatek sięga 2-3 FPSów, a różnica w cenie między procesorami jest ogromna - 820zł! Czyli gra nie warta świeczki + sekcja zasilania nie będzie się tak męczyła przy 8 rdzeniach jak przy 12. Po drugie płytę główną zmień na jedną z tych dwóch:https://www.x-kom.pl/p/500399-plyta-glowna-socket-am4-msi-mpg-x570-gaming-plus.html https://www.x-kom.pl/p/504423-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-x570-gaming-x.html Spytasz pewnie dlaczego? Ano dlatego, że pewnie wybrana przez ciebie X470 nie będzie już obsługiwała kolejnej generacji, a tak zawsze masz w zanadrzu możliwość wymiany procesora :) Po trzecie skąd taki dobór monitora? Zwróć proszę uwagę, że tam nawet w opisie masz czas reakcji 4ms i odświeżanie 75Hz. Jeśli chcesz coś naprawdę pod gry i zabawę w niemal identycznej cenie to wybierz: https://www.x-kom.pl/p/478189-monitor-led-32-i-wiekszy-aoc-cq32g1-curved.html Po czwarte jeśli chcesz kupować RTXa 2070 Super to tylko w kwocie do około 2400zł. Kupno tej karty za 2700 czy 2900zł mija się z celem, wtedy lepiej dołożyć do RTXa 2080, który nawet bez dopisku Super wciąż bije tą nową, odświeżoną wersję, czasem nawet aż o 10 klatek w grach. Edytowane 8 Lipca 2019 przez Michikun 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkArrow Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Dzięki za rady, szczerze to mnie odrzucał ten "wiatraczek" na mobasach x570. Nie będzie to jakoś hałasować zbytnio? Procka wybrałem bo myślałem, że taki 12/24 starczy na dłużej niż 8/16, tym bardziej po wyjściu nowych konsol. Myślisz, że taki 8/16 starzy na długo? Monitor wybierałem na zasadzie "duży i tani". Satysfakcjonuje mnie stabilne 60 fps, ale ten co podałeś w sumie też wielkościowo by mi odpowiadał no i jest tańszy. Może kiedyś te 144hz się też przyda. Jestem tego samego zdania, że nie ma co płacić dużo za 2070 super, tym bardziej do rtx 2080 (gdzie jak pisałem mogę i grać na średnich byleby było stabilne 60fps) i tutaj prosiłbym o doradzenie czy lepiej brać FE, jakiegoś gigabyta czy ventusa? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 8/16 spokojnie będzie ok, na rynku wciąż jest mnóstwo gier, które ma problem by wykorzystać połowę z tego. Co więcej pamiętaj, że te procesory można podkręcać, więc zostaje ci taki "bonus" na przyszłość. 144Hz przydadzą się w dynamicznych grach, zwłaszcza tych ciut starszych, które nie obciążają tak bardzo nowoczesnego sprzętu. No i każdy kto przesiadał się z 60 czy 75Hz na 144Hz przyzna mi pewnie rację, że ta różnica jest naprawdę odczuwalna. No i ten monitor, który wybierałeś ma format 21:9. Jeśli nie masz "parcia" na to by ten komputer zamówić już dziś czy jutro to poczekaj chwilkę bo wygląda na to, że w sklepach nie powrzucali jeszcze kart od wszystkich producentów. Na x-komie nie widzę nic od takich firm jak Palit, Inno3D, EVGA, Zotac, Gainward czy KFA2. Palit miał ostatnio bardzo udane "konstrukcje" GameRock czy Gaming Pro. Przejrzałem tabelki i grafiki na stronie videocardz i widać, że karty są gotowe fizycznie. Teraz tylko czekać, aż "zaleją" sklepowe półki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkArrow Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Dzięki wielkie za odpowiedź. W takim razie jeszcze poczekam na karciochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Widać już kilka najtaniej Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER WINDFORCE OC 8GB https://www.x-kom.pl/p/505289-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-2070-super-windforce-oc-8gb-gddr6.html za 2339 zł Za 2399 zł są już z 3 wentylatorami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...