83piotrek Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2019 Witam, po 10 latach skladam pierwszego kompa na podzespolach: 1. asrock b450 fatalTY gaming k4 450 2. tymczasowo amd athlon 200ge z grafika 3.2x8 ddr4 3200mhz ballistix sport 4. dysk ssd adata 500gb montowany na plycie glownej 5.zasilacz vero l2 500w 6.obudowa cooler master I mam pierwsze pytanie: czy na plyte jednoczesnie podlaczam zasilanie atx24 pin i EPS 8pin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2019 Tak,zasilanie musisz podłączyć,dotyczy to zarówno złącza 24pinowego jak i EPS .Jak nie robisz oC to złącze EPS może być podłączone wtyczką 4 pinową,choć większość nowych zasilaczy dysponuje już wtyczkami 8 pinowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2019 Jakies uwagi co do montazu? Podlaczylem zasilanie, plyta zaswiecila ale wentylator w vero nie ruszyl. To normalne bez cpu i gpu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2019 Włóż procesor do gniazda ,zamocuj chłodzenie i wtedy podłącz. Tak bez procesora to nigdy nie próbowałem,ale wentylator powinien ruszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2019 @83piotrek rada dla ciebie na następny raz - warto najpierw zamontować procesor, nasmarować go pastą i założyć chłodzenie, a dopiero później osadzić płytę główną w obudowie i podpinać poszczególne kable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 12 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2019 a pod chlodzeniem athlona 200ge/ryzena 2400g jest juz rozlozona fabryczna pasta termo czy musze dokupic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 12 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2019 Lepiej kup Thermal Grizzly Kryonaut. Nie warto pchać się w te pasty boxowe, które są tam nałożone, po takim czasie mogą być zwyczajnie "zaschnięte". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) Komputer zlozony na athlonie 200ge,pracuje. Faktycznie za 1ym razem nie trafilem srokiem radiatora w cpu i musialem go przesuwac pod swiatlo razem z pasta po procesorze(pewnie sie zarysowal)..teraz musze poduczyc sie oc a pozniej pora na wybor konkretnego cpu i grafiki. Mam nadzieje ze z nowym cpu dostane te nowe chlodzenie amd montowsne srubkami do backplate. Z tego co rozumuje, tam nie mozna nie trafic w cpu bo jest jedna pozycja. Edytowane 13 Lipca 2019 przez 83piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 Jak podkrecic tego athlona? Standardowo chodzi na 1.30v i zegar bodajze 3200. Dac mu 1.35 i 3900? Teraz na seryjnym coolerze w spoczynku 30stC a w stresie 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 Mnożnik na 39, napięcie 1,35 lub 1,36. Pamiętaj, żeby ustawić core performance boost na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 A o co chodzi z ta funkcja ? Kiedys tyle opcji nie bylo..ale ostatni proc co go krecilem to byl sempron. Na jakies inne funkcje uwazac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 Tu po prostu sobie ustawiasz zegary na "sztywno". No teraz biosy są bardziej rozbudowane, niby możliwości jest więcej jednak paradoksalnie wszystko do kupy składa się na to, że sprzęt się gorzej "kręci" niż w dawnych czasach. Pamiętam jak miałem Q6600 i dwoma kliknięciami sobie podkręcałem procesor z 2,4 GHz na 3,4 GHz co na tamte czasy dawało naprawdę niezłego kopa, a wcześniejsze generacje umożliwiały jeszcze większe "cuda". Wgraj sobie profil XMP pamięci i pamiętaj, że maksymalnie pójdą na 2666MHz (w niektórych biosach opisane jako 2667Mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) Dlaczego tylko 2666 jak mam sporty chodzace na 3200? Nie mam opcji core performance off. Tylko auto badz cinebench i jeszcze druga nazwa jakiegos programu. Niestety tego athlona nie moge podkrecic. W bios ustawiam na sztywno 1.35v i 3900mhz i nic to nie daje. Prpgramy pokazuja szyblosc 1600,2600 do 3200mhz i mnoznik lata 16x,26 do 32x ale nie wiecej... Edytowane 14 Lipca 2019 przez 83piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...