Skocz do zawartości
omelette du fromage

Komputer do renderingów do 8000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym złożyć komputer do renderowania do 8000zł. Programy które będą używane to:

Cinema 4D+ vray
3dsMax+ vray
Sketchup + Vray
Blender
Autocad
Photoshop
Ilustrator

Komputer może też być wykorzystywany do obróbki video ale nie jest to jego podstawowe przeznaczenie.

Wstępnie myślę nad taką konfiguracją:

Procesor AMD Ryzen 9 3900X - 2300zł
Karta graficzna GeForce RTX 2070 SUPER - 2400zł
RAM 32GB DDR4 - 750zł
Dysk SSD XPG GAMMIX S11 Pro PCIe Gen3x4 M.2 2280 1TB - 650zł
Płyta główna X470 - 600zł
zasilacz 550W - 400zł
obudowa - 300zł
chłodzenie CPU - 200zł

Proszę o doradzenie w wyborze komponetów do tego komputera.

Edytowane przez omelette du fromage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składam obecnie kompa do edycji wideo (davinci) i również celuje w nowego Ryzena (z tym że 3700x). Ja jednak mam dodatkowe wymagania w postaci płyty itx.

Co do Twojej konfiguracji to z tego co czytam jest jednak sporo problemów z biosami do x470, więc osobiście bym się w to nie pchał (tym bardziej że w moim przypadku itx X470 to koszt ledwie koło 150zl niższy niż x570, ale obecnie jest problem z jakimkolwiek wyborem bo jest jedna tylko płyta dostępna). Grafikę już kupiłem (referencyjny 2070 super). Chłodzenie też już mam (noctua nh-d15). Jeśli chodzi o ssd ja celuje w PNY.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy zasilacz 750W wystarczy do uciągnięcia dwóch kart 2070 Super i Ryzena 3900x? Czy może lepiej kupić zasilacz 850W? Sprzęt NIE będzie podkręcany.

Pytam bo chciałbym sobie zostawić w przyszłości możliwość dołożenia drugiej karty graficznej.

Czy wybrane zasilacze są wystarczającej jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi