Jump to content
Sign in to follow this  
Wiciol

Komputer, nie wpiety kabel

Recommended Posts

Kupiłem złożony komputer i obok zasilacza znalazłem taki kabel. Możliwe, że podczas transportu sie odpiął, więc tu pytanie gdzie mam go wpiąć

IMG_20190720_092446[1].jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel ( czy co to jest ) który trzymasz w ręce czy ta wtyczka obok leżąca na podłodze ?

Ciężko powiedzieć co to za wtyczka , wygląda na standardowe 3-pin lub 6-pin ale do czego to już nie wiem.

Zrób zdjęcie z drugiej strony tej wtyczki .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na dołączone przejściówki, które na razie nie są wymagane, ale użytkownik będzie mógł z nich kiedyś skorzystać przy rozbudowie komputera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, reyden napisał:

Kabel ( czy co to jest ) który trzymasz w ręce czy ta wtyczka obok leżąca na podłodze ?

Ciężko powiedzieć co to za wtyczka , wygląda na standardowe 3-pin lub 6-pin ale do czego to już nie wiem.

Zrób zdjęcie z drugiej strony tej wtyczki .

Do tego "złącza" dochodzą kable z przycisku do włączania, pewnie tez od wentylatorów, oraz pare kabli odchodzi do płyty głownej i nie wiem czy to nie jest zasilanie tego wszystkiego, które powinno być podpięte do zasilacza, ponieważ komputer na ten moment się nie włącza

IMG_20190720_113723[1].jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, reyden napisał:

Kabel ( czy co to jest ) który trzymasz w ręce czy ta wtyczka obok leżąca na podłodze ?

Ciężko powiedzieć co to za wtyczka , wygląda na standardowe 3-pin lub 6-pin ale do czego to już nie wiem.

Zrób zdjęcie z drugiej strony tej wtyczki .

Chodzi o ten podłużny z napisem POWER i LED Power. Ten kabel tutaj jest spięty z paru części w jedną taką podłużną, od niego wystaje parę kabli z 3 pinami.

Edited by Wiciol

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, leven napisał:

Wygląda na dołączone przejściówki, które na razie nie są wymagane, ale użytkownik będzie mógł z nich kiedyś skorzystać przy rozbudowie komputera.

Nie sądzę, żeby to były przejściówki, ponieważ mają na sobie naklejone napisy "POWER" oraz "LED Power", więc wydaje mi się, że odpowiadają za przycisk do włączania kompa oraz LED'y do wentylatorów. I wydaje mi się, że podłącza się to zasilacza. Jutro spróbuje gdzieś je podłączyć pod zasilacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podaj specyfikacje komputera, bo nie wiadomo o co chodzi.

Przewody do Power/Reset/HDD/Led z płyty do włączników i ledów są zupełnie inne.

To takie malutkie płaskie wtyczki, które podpina się do płyty głównej prosto na piny.

Twoja fotka pokazuje molexa z zasilacza, który stosuje się do przejściówek lub starych dysków.

Jak podasz model płyty głównej, odnajdziemy piny odpowiedzialne za uruchamianie komputera.

 

Olbrzymie brawa dla składających komputer, że się nie uruchamia :E

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, leven napisał:

Podaj specyfikacje komputera, bo nie wiadomo o co chodzi.

Przewody do Power/Reset/HDD/Led z płyty do włączników i ledów są zupełnie inne.

To takie malutkie płaskie wtyczki, które podpina się do płyty głównej prosto na piny.

Twoja fotka pokazuje molexa z zasilacza, który stosuje się do przejściówek lub starych dysków.

Jak podasz model płyty głównej, odnajdziemy piny odpowiedzialne za uruchamianie komputera.

 

Olbrzymie brawa dla składających komputer, że się nie uruchamia :E

Płyta główna: MSI H310M PRO-VDH PLUS

Procek: i5 9400f

Karta graficzna: gtx 1660

 

Niektore wtyczki sa wpiete na piny do JFP1

 

Probowalem takze wyjac baterie z plyty glownej na pare minut, nie zadziałalo..

W zestawie dostałem płytkę ze sterownikami do płyty głównej, ale jeszcze jej nie włączałem, skoro komputer nawet się nie włącza.

A co do składania, dostałem informację, że podczas transportu mogło się coś odpiąć i żeby posprawdzać, lub właśnie wyjąć baterie z płyty głównej

Edited by Wiciol

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze jedno pytanie, bo moze ja jestem poprostu głupi, czy przed pierwszym włączeniem komputera, trzeba coś jeszcze zrobić oprócz, podpiąć kabel od zasilacza do gniazdka? ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przedni panel w obudowie należy podłączyć do tego gniazda jak na fotce.

kolory przewodów mogą być inne, ale oznaczenia powinny być opisane, żebyś mógł poprawnie zamontować w odpowiednich pinach.

Otwórz manual do płyty głównej i to odszukaj.

Co do tych wtyczek, które są luźno, to może faktycznie ten molex ma być wpięty do molexa z zasilacza ?

Tylko czy na pewno ?

Wyślij fotki do sklepu, w którym go składano.

 

8705427300_1563632927_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, leven napisał:

Przedni panel w obudowie należy podłączyć do tego gniazda jak na fotce.

kolory przewodów mogą być inne, ale oznaczenia powinny być opisane, żebyś mógł poprawnie zamontować w odpowiednich pinach.

Otwórz manual do płyty głównej i to odszukaj.

Co do tych wtyczek, które są luźno, to może faktycznie ten molex ma być wpięty do molexa z zasilacza ?

Tylko czy na pewno ?

Wyślij fotki do sklepu, w którym go składano.

 

8705427300_1563632927_thumb.jpg

Widziałem w instrukcji te zdjęcie, jednak nie widzę, żebym miał tyle złączy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od tego molexa odchodzą też zółto, czerwono, czarne kable, na końcu kabli, jest złącze SATA, od którego odchodzą kolejne tego samego koloru kable do dysku SSD (od Cruciala). Napisałem do firmy, która składała komputer, może oni mi pomogą.

Edited by Wiciol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jeszcze, że kable od przedniego panelu idą własnie do tego podłużnego złącza, więc nie widzę chyba innej opcji niż podłączenie go do zasilacza, który już jutro rozkręcę, bo dzisiaj niestety nie mam jak. W każdym razie dziękuje za pomoc @leven

Edited by Wiciol

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Wiciol napisał:

Od tego molexa odchodzą też zółto, czerwono, czarne kable, na końcu kabli, jest złącze SATA, od którego odchodzą kolejne tego samego koloru kable do dysku SSD (od Cruciala). Napisałem do firmy, która składała komputer, może oni mi pomogą.

To są przewody zasilające dyski.

żółty +12 volt

czerwony +5 volt

czarny 0 volt (masa)

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, Wiciol napisał:

Dodam jeszcze, że kable od przedniego panelu idą własnie do tego podłużnego złącza, więc nie widzę chyba innej opcji niż podłączenie go do zasilacza, który już jutro rozkręcę, bo dzisiaj niestety nie mam jak. W każdym razie dziękuje za pomoc @leven

Dla czego chcesz rozkręcać zasilacz ?

Nic ciekawego tam nie znajdziesz.

Sprawdź, czy przewody z przedniego panelu obudowy (power/reset/led hdd/led power) są podłączone prawidłowo do gniazda jak na fotce, którą pokazałem.

Bez przewodu "power" komputer nie ruszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, leven napisał:

Dla czego chcesz rozkręcać zasilacz ?

Nic ciekawego tam nie znajdziesz.

Sprawdź, czy przewody z przedniego panelu obudowy (power/reset/led hdd/led power) są podłączone prawidłowo do gniazda jak na fotce, którą pokazałem.

Bez przewodu "power" komputer nie ruszy.

Ok, sprawdze

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, leven napisał:

Dla czego chcesz rozkręcać zasilacz ?

Nic ciekawego tam nie znajdziesz.

Sprawdź, czy przewody z przedniego panelu obudowy (power/reset/led hdd/led power) są podłączone prawidłowo do gniazda jak na fotce, którą pokazałem.

Bez przewodu "power" komputer nie ruszy.

Jest podpięte HDD LED+, HDD LED-, Reset Switch x2, Power Switch x2. I są z dobrej strony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego podłużnego złącza są podłączone kable od LED do Power Buttona, kable od wszystkich wentylatorów oraz kabel od dysku. Więc musi on odpowiadać za LEDy.  Jednak na tym podłużnym złączu jest też napisane POWER. Od tego podłużnego złącza odchodzą trzy 3pinowe złącza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spójrz na fotkę i popraw montaż wtyku zaznaczonego strzałką.

Jest on przesunięty w prawo, a ma być na równi z tym pod nim - ten pod nim jest od Reset, a ten zaznaczony strzałką jest od Power i to on włącza komputer.

8609781600_1563651408_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli się nie włącza wtyczka "Power" od włącznika w obudowie może być źle podłączona. Do płyty głównej powinno być podpięte złącze 24 pin ATX oraz 8 PIN EPS lub 4 PIN P4,można spróbować je odłączyć i podłączyć jeszcze raz. Zasilacz może mieć przełącznik z tyłu i nie być przełączony na 1.Kable,te molexy wyglądają jak od wentylatorów lub podświetlenia.Instrukcja od obudowy może pomóc rozwiązać tą kwestię(Raczej nie ma to nic wspólnego z tym ,że komputer się nie uruchamia). Najlepiej ściągnąć manual(instrukcję) od płyty głównej i dokładnie sprawdzić w jaki sposób ma być podłączony ten mały kabelek Power.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ogóle wyjmij te 3 wtyczki co są na fotce (reset/power/led hdd/power hdd) i zamontuj je jeszcze raz poprawnie i równo.

W manualu jest opis lub moja fotka nieco wyżej.

I wyjmij duży wtyk ATX 24pin oraz wtyk EPS 12Volt od CPU i zamontuj je jeszcze raz.

To musi ruszyć, jak to poprawnie złożysz.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, leven napisał:

W ogóle wyjmij te 3 wtyczki co są na fotce (reset/power/led hdd/power hdd) i zamontuj je jeszcze raz poprawnie i równo.

W manualu jest opis lub moja fotka nieco wyżej.

I wyjmij duży wtyk ATX 24pin oraz wtyk EPS 12Volt od CPU i zamontuj je jeszcze raz.

To musi ruszyć, jak to poprawnie złożysz.

 

Jeżeli zasilacz nie jest zepsuty to może ruszy, a do ATX 24pin, strasznie ciężko go wyjąć ;d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam piny podłączone zgodnie z instrukcją płyty głównej. Może są one źle opisane, w sensie HDD LED to POWER, a POWER to HDD LED. W innej wersji tej obudowy były dwa piny z Power Switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.