Jump to content

Recommended Posts

Hejka,

Koledzy i koleżanki zgłupiałem.. od początku.

Zacznijmy od specyfikacji:

  • MOBO: P8Z68-V Pro
  • CPU: i7-2600k
  • RAM: 2x8GB Kongston HyperX 1600 + 2x2GB Kingston 1333 - ustawione na 1333 i jak dotąd zero problemów.
  • Dyski: IRDM 240, Plextor M5 + inne HDD
  • Grafika: GTX 1050
  • Zasilacz: SilentiumPC Supremo M2 550

Do wczoraj wszystko działało bez problemu. Kilka dni temu zaczął się sypać dysk więc sklonowałem go na nowy, podmieniłem i nie było problemów. Wczoraj natomiast komp nie chciał zbootować poprawnie gdyż zgubił kolejność bootowania - stanął na EZ Mode i musiałem wybrać dysk z windą z  łapy (Boot Menu). Wybrałem dysk, winda wstała tylko że.... 

1) Mobo mapuje tylko kości 2x 8GB - te dodatkowe 2x 2GB są widoczne np. w CPU-Z, w bios (Tools/SPD) również, ale nie widać ich jako pamięć do wykorzystania. 

2) Wyłączyła się iGPU - jako że używałem zawsze 2 monitorów, jeden był podpięty do GTX a drugi do HDMI na płycie (iGPU). W zakładce Advanced\System Agent Configuration nie ma w ogóle widocznej iGPU.

3) Komp był podkręcony do 4.8GHz w Turbo, obecnie jest default i brak możliwości wybrania większego mnożnika niż 34. Nie wiem, ustawiałem to chyba z 3 lata temu i nie dotykałem. Używam kompa tylko w zasadzie do pracy (vm, powershell, sql...), gram supersporadycznie w jakieś strategie stare - dla mnie liczyło się to że był stabilny jak beton i miał dużo ramu.

Co się tu mogło wydarzyć? Komp działa stabilnie (na samym GTX). Znalazłem kilka zakopanych w sieci wątków podobnych i gdzieś natknąłem się na podpowiedź aby go przeflashować za pomocą Ami Flash. Przywracanie do default ustawień robiłem zarówno z poziomu BIOS jak i zwory na MB. 

Oto kilka screenów z BIOS:
 

20190723_093458.jpg

20190723_093508.jpg

20190723_093521.jpg

20190723_093534.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualizacja. Problem rozwiązany

Pogrzebałem trochę w necie i zauważyłem że brakuje kilku opcji w bios - np. Turbo Ratio.

Jak się okazało to był klucz do rozwiązania problemu. W płytach ASUSA co ciekawe dzieją się takie rzeczy dość często. Po wpisaniu w google ASUS P8Z68-V Turbo Radio Missing - jest sporo śladów. Po przeczytaniu kilku wątków wiedziałem że wspólnym mianownikiem jest reflash bios - tyle że w specyficzny sposób. Oto kroki - dla potomnych. Zaznaczam tylko że te kroki mogą spowodować szkody i trzeba to robić świadomie. Każdy wykonuje to na własną odpowiedzialność. U mnie zadziałało bez problemów.

Potrzebujemy:

1) Pendrive

2) Aplikacja Rufus  (https://rufus.ie/downloads/)

3) Najnowszy bios do płyty

4) Aplikacja AMI Flash AFUDOS (Aptio4) (https://ami.com/en/download-license-agreement/?DownloadFile=Aptio_4_AMI_Firmware_Update_Utility.zip)

5) 2 browce.

 

KROKI DO WYKONANIA:

1) Uruchamiamy Rufusa i tworzymy pendrive:

obraz.png.79a828bccd00b75a26edb324d2e5a94c.png

2) Kopiujemy na niego rozpakowany AMI AFUDOS, rozpakowany BIOS (plik ROM). Zmieniamy nazwę biosu na przyjazną - dla ułatwienia np. new.rom

3) Restartujemy kompa z pendrive (Boot Menu - F8). Komputer uruchamia się z FreeDOS.

4) Odpalamy AFU:

Afudos.exe new.rom /R /B /P /N /K

Po zakończeniu restartujemy kompa. Po restarcie wszystko powinno być już ok. Przynajmniej u mnie tak było.

5) Otwieramy pierwszego browara, ustawiamy bios, restartujemy kompa..... i otwieramy drugiego browara. :)

 

U mnie po wykonaniu tych kroków wszystko wróciło do normy. Jest cały ram, jest iGPU, są ustawienia do overclockingu.

Temat do zamknięcia - instrukcja dla potomnych.

 

 

 

 

 

obraz.png

Edited by majster-bieda
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnych update'ów czy modyfikacji biosu nie robiłeś w międzyczasie? Dziwna sprawa, że płyta sama z siebie odmawia posłuszeństwa i nie jest to przyczyna techniczna/mechaniczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dziwne jest to że nie. W zasadzie tam nie zaglądam bo i nie ma po co. Szczerze mówiąc to miałem już ją (płytę) zezłomować, ale poszperałem po google i zauważyłem że to nie jest odosobniony przypadek. Każdy z postów trochę inaczej podchodził do flashowania bios - posty były często stare, więc oprogramowanie do flashowania było inne-stare. Musiałem się z tym przespać i doszedłem do wniosku że spróbuje. Zadziałało - niech zostanie dla potomnych - choć SandyBridge to już leciwa jednostka i pewnie dla wielu taka awaria to trigger do wymiany platformy. Jednak jeśli się nie gra za dużo to 2600k na 4.8GHz jeszcze potrafi swoje... 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.