Wojteq Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Witam, proszę o poradę z jakim chłodzeniem sparować Ryzen R9 3900X - oczywiście chodzi o powietrze. Nie mam ustalonego budżetu, nie zamierzam podkręcać, w budzie jest miejsce. Płyta na której siądzie procesor to Gigabyte X570 Aorus Ultra. Dziękuję z góry. W. Edytowane 25 Lipca 2019 przez Wojteq dodałem płytę główną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 Z tańszych chłodzeń Arctic Freezer 34 eSports Duo albo SilentiumPC Grandis. Z droższych Dark Rock 4 Pro BK022 lub Noctua NH-D15 SE-AM4. Do tego jakaś dobra pasta termoprzewodząca np. Thermal Grizzly Kryonaut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Noctua odpada ze względów estetycznych. Wiem, że to dziecinne, ale jakieś tam okno mam w obudowie a dobór kolorów kojarzy mi się nieodmiennie z... biegunką. A co z Scythe? Co do pasty - jak ilość będzie potrzebna? Edytowane 25 Lipca 2019 przez Wojteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 Wystarczy ta mała tubka spokojnie, kupisz ją za około 25zł. Ja ostatnio składam zestawy na tym coolerze bo nie dość, że wydajnie odprowadza ciepło to jeszcze jest bardzo cichy. https://sklep.hard-pc.pl/p10366,chlodzenie-arctic-freezer-34-esports-duo-white.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 A jaki problem podmienić na wentylatory wg upodobań? Chłodzenie jedno z najwydajniejszych na rynku, kupujesz raz i zapominasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 Toms83 - ja jestem [gluteus maximus] wołowa jeśli chodzi o przeróbki we własnym zakresie, więc nie brałem pod uwagę takiego rozwiązania. Ale skoro to nietrudne, to poleć może jakieś solidne wentylatory pasujące do tej Noctuy i voila! Z góry dziękuję. W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2019 Takie jest estetyczne i wydajne. Dwie wieże i dwa wentylatory. https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-cpu-gelid-phantom-intel-amd-2x120mm-7634673304 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2019 22 godziny temu, Michikun napisał: Z droższych Dark Rock 4 Pro BK022 lub Noctua NH-D15 SE-AM4. Do tego jakaś dobra pasta termoprzewodząca np. Thermal Grizzly Kryonaut A propos tej Noctua NH-D15 SE-AM4 - ludzie piszą w opiniach, że ma fabrycznie bardzo dobrą pastę dołączoną. Prawda to czy brać ten Kryonaut mimo wszystko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2019 Noctua daje dobrej jakości pastę, sytuuje się w czołówce . Co prawda opieram tą opinię na poprzednich generacjach procków, które były chłodniejsze. Dawno nie było testów past, a szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2019 Test past "w dniu nałożenia" masz tutaj: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voxcordi Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2019 Macho Le Grand! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Patrząc na test , który podesłał @Michikun wiele się nie zmieniło, Noctua trzyma wysoki poziom. Choć pamiętam, że np. między MX2 i MX4 różnica była na korzyść starszej MX2. @Wojteq postaraj się poszukać kilku testów w sieci, zwłaszcza tych "długodystansowych" ponieważ niektóre pasty z czasem inaczej odprowadzają ciepło (choć różnice nie są wielkie). Powyżej podałeś coolery w cenach 320-395zł . Myślę, że bez problemu sobie poradzi każdy cooler wieżowy z półki cenowej +200zł - przeważnie są to udane i sprawne konstrukcje. Np.: Macho ReEv B za 209zł , którego max TDP to 240 a TDP R9 3900x zostało ustalone na 105W. -bardzo udana konstrukcja. DR4 Pro max TDP 250W NH-D15 max TDP 140W Le Grand Macho RT 300W Edytowane 27 Lipca 2019 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...