pawel902 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć, mój aktualny zestaw ma już swoje lata i czuć to po braku wydajności. Projekty z Android Studio czy ich kompilacja zajmuje zbyt dużo czasu, przeglądarka potrafi przywiesić, maszyny wirtualne nie chodzą tak jakbym sobie tego życzył. Żeby mieć porównanie poniżej aktualny sprzęt: Intel Core i5 3570K @ 3.40GHz Cooler Thermalright Macho PSU OCZ ZT Series 550W MSI Z77A-G43 2x RAM HyperX, DDR3, 4 GB,1600MHz, CL9 ATI AMD Radeon HD 7950 3072MB 119GB PLEXTOR PX-128M5S obudowa Cooler Master 690 II Advanced Xonar Phoebus Solo Na nowy zestaw chcę przeznaczyć około 5000 złotych. Planuję przełożyć do niego Xonara i kartę grafiki, a jak mnie przyciśnie, to kupię nowszą w przyszłości. Nie potrzebuję dysku HDD na dane (mam już DT01ACA300) ani stacji napędów optycznych. Przyda się za to SSD, ale coś szybszego niż po SATA. Priorytetem jest cisza i wydajność - teraz nawet w stanie spoczynku pisząc tego posta dość mocno szumi. Skłaniałbym się raczej ku AMD ze względu na stosunek oferowanych możliwości do ceny. Zagram rzadko w jakieś starsze tytuły, nie potrzebuję grafiki ustawionej na hiper-ultra. Pracuję na dwóch monitorach w FHD, ale przymierzam się do wymiany na większe rozdzielczości lub jeden wielki. Proszę o sugestie, moja wiedza nt. hardware nie jest na czasie. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez pawel902 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Napisz jak wygląda chłodzenie twojego GPU, masz wersję z jednym czy dwoma wentylatorami? bo jak masz tego radeona HD7950 z jednym wentylem to nie dziwne, że poziom hałasu jest wysoki. Droższa propozycja razem z kartą graficzną: https://www.morele.net/inventory/info/48ef1f35/ Tańsza propozycja razem z kartą graficzną i monitorem (monitory wrzuciłem ci dwa do koszyka, wybierasz oczywiście jeden wedle uznania). https://www.morele.net/inventory/info/d97153cb/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel902 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Dzięki za odpowiedź. Chłodzenie na GPU, to Windforce, karta prezentuje się jak w spoilerze. Dorzuciłem do pierwszego postu zasilacz - może to jego sprawka? Nie mam jak tego nagrać, bo telefon wyłapuje słabo takie dźwięki. Spoiler Karta i monitory, to póki co raczej dalsza niż bliższa przyszłość, na pewno nie w tym roku. Rozumiem, że to aktualne GPU będzie bez problemu działać z nowym sprzętem? W podanym przez Ciebie zestawie jeszcze coś można pozmieniać prócz obudowy (np. na BeQuiet!)? Naprawdę kwestia ciszy jest dla mnie bardzo ważna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Możesz poczekać na premierę płyt B450 MAX, które na pewno będą obsługiwały 3 generację Ryzenów i nie będą miały upierdliwego wentylatora na chipsecie. Co do obudowy czy coolera na procku to już jest wyłącznie twoja decyzja, jak chcesz np. przetestowane ciche chłodzenie to możesz kupić: kupisz go np. tutaj, nie musisz dokupywać pasty bo jedna z najlepszych past na rynku jest od razu w zestawie. https://sklep.hard-pc.pl/p10366,chlodzenie-arctic-freezer-34-esports-duo-white.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel902 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zrobiłem wstępne rozeznanie i zastanawiam się nad takimi obudowami https://www.morele.net/porownaj/4142252,1109615,1113827/33/0/ Coś jeszcze godnego uwagi jest w temacie bud (ciągle mając na względzie ciszę)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2019 NZXT ma fajne obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...