pokia Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Mam płytę ASrock Z370 Pro4 i na niej i7-8700, ale myślę o zmianie procesora na i7-9700K. Niby na stronie producenta jest podane, że procek na tej płycie pójdzie, ale chciałem się upewnić wśród społeczności. Do tego mam SilentiumPC Grandis 2, którego chcę zostawić. No i pytanie czy taki upgrade ma sens - chodzi mi głównie od dodanie kilku klatek w Battlefield. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 W większości gier różnica będzie minimalna, w granicach błędu pomiarowego. Pewnie lepiej by cię wyszło jakbyś chciał zrobić upgrade GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokia Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Mam Aorusa 1080Ti. Przy wykresach wydajności (w trakcie gry), grafa jest obciążona 50-70%, a procek jedzie powyżej 90-95%. Niestety w multiplayer to właśnie CPU bardziej dostaje w kość. Nie chcę, robić dużego upgrade, dlatego myślę tylko o ew. zmianie procka. Edit. A może macie inną propozycję na zmianę procesora pod tą płytę. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez pokia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Sam multiplayer tyle mocy cpu Tobie zabiera? A może jednocześnie streamujesz? Co to za gra? Do samego grania operacja nieopłacalna, mały zysk, no chyba że jesteś łowcą fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokia Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 To jest Battlefield V. Nie streamuję. W tle tylko firefox i system. W międzyczasie rzuciłem okiem na porównanie procesorów i w zasadzie nie ma sensu zmieniać jednostki. Jak już to na i7-8700K, ale nie chcę się bawić w OC (dlatego kupiłem wersję bez "K"). Gram w UHD, a FPS raczej nie spada poniżej 70~80 fps przy większych akcjach, jak jest spokojnie to powyżej 100 fps, ale to przy 32 graczach. Przy 64 osobach potrafi zejść poniżej 60 fps i chrupnąć, a to już mnie mocno irytuje. A za to jest własnie procesor odpowiedzialny, a nie grafika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Mógłbyś zrobić print screena z ustawieniami grafiki w grze? Może coś ci podpowiem co podniesie ilość FPSów, a nie sprawi, że gra będzie wyglądała "brzydziej"/gorzej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokia Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 :) To mam przerobione. Wszytko na low, poza siatką terenu. Ale to są ustawienia przygotowane pod lepszą widoczność. Chodziło mi o procesor, bo karta graficzna naprawdę daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 4 godziny temu, pokia napisał: T Jak już to na i7-8700K, ale nie chcę się bawić w OC (dlatego kupiłem wersję bez "K"). znaczy się marnuje potencjał płyty i się sam ograniczam - [albo chciałem przyjanuszować] jaki masz ram? bo może też przyjanuszowałeś ps sprzedaj procka jaki masz i kup z K oraz zrób mu oc to nie boli chyba ze masz kasę to i7 9700KF + płyta na Z390 i ram co najmniej 3600Mhz i oczywiście oc procka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokia Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Crucial 3000MHz Ballistix Tactical CL15 - 16 GB. Jak pisałem nie chcę zmieniać płyty głównej. Procek kupiłem właśnie taki, bo nie chcę się bawić w OC, a z tego co mi się wydaje i7-8700, jest nieco wydajniejszy niż nie podkręcony i7-8700K. Wydaje mi się, że na ten socket niewiele więcej można włożyć, aby odczuwać wymierne różnice w wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2019 Pytanie do założyciela tematu, czy ta płyta posiada czujnik temperatury VRM ? Zamierzam kupić taką płytę stąd pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...