Jama1 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Witam, Mam komputer z i5 6600K. Planuję zakup karty graficznej. Gram trochę w Heroes M&M vii, civ vi, AC Odyssey oraz w przyszłości w Cyberpunka. Planuję również zakup gogli VR, ale nie wiem jeszcze jakich. Monitor iyama 27 cali VA fhd 60hz., przydało by się wymienić na coś 32 cale 2k. Czy ten procesor nie będzie stanowił bottleneck dla tej karty graficznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Nie powinien. Przy aktualnej ilości gier na rynku nawet jeśli będziesz miał jakiegoś bottlenecka to może w maksymalnie 5% gier, które są dostępne. Poza tym nim ten Cyberpunk wyjdzie to miną "lata świetlne" będziesz mógł w międzyczasie wymienić proca, mobo i ram :) Rozumiem, że czekasz na autorskie wersje RXa 5700 XT które mają się pojawić w sklepach w najbliższych dniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jama1 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zależy mi na ciszy - większy wybór - lepiej, mogę poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Za cicho nie będzie na pewno jednak różnica względem referenta na turbinie będzie bardzo duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2019 W odyseju oczywiście, że będzie bottleneck (przy fhd), jak patrzę na yt to w prawie każdym miejscu 6600k leci na 100%, a % użycia gpu w zależności od użytych kart spada mniej lub bardziej. Jak wymienisz monitora na 1440p to dociążysz kartę, cpu nadal będzie bottleneckiem, ale mniejszym, i nadal jego użycie będzie wynosiło 100%. Akurat gry ubisoftu bardzo lubią wiele rdzeni, a 6600k z czterema gołymi jajami odpowiedniego bufora dla karty graficznej nie zapewnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...