horigoshi Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Siemanko , zmontowałem dziś komputer z Ryzen 3 2200G na płycie głównej Gigabyte AB350N Niestety mam czarny obraz podejrzewam że po prostu mam mobo z starym Biosem, czy jest jakaś możliwość aktualizacji Biosu bez łatwienia sobie starszych ryżych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 @horigoshi jeżeli nie masz kolegi z CPU Ryzen 1 generacji, to niektóre sklepy oferują za "symboliczną opłatą" upgrade biosu, np. w Proline za ~50zł było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczu Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 W xkom za darmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monnq Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Witam. Obecnie posiadam 3700X wraz z B450 Tomahawk. Sprzęt przez miniony miesiąc działał perfekcyjnie, nic się nie działo. Wgrany bios to wersja v18. Dziś rano, niestety, niemiła niespodzianka o której do tej pory mogłem poczytać głównie na reddicie czy forach, mianowicie komputer nie chciał wstać. Zapaliła się dioda CPU Debug. Po kilku próbach się włączył. Sądziłem, że skoro przez ten miesiąc nic się nie działo to żadnych niespodzianek już nie będzie. To powiedziawszy, zacząłem się zastanawiać na co mógłbym tego Tomahawka zmienić. Nie chcę bowiem doprowadzić do sytuacji, w której będę miał coś ważnego do zrobienia na kompie (a czasami faktycznie muszę coś zrobić), a ten odmówi współpracy. Dodatkowo, nie podoba mi się podejście MSI, które wypuszczając wersje MAX płyt głównych zwyczajnie pokazało środkowy palec użytkownikom dotychczasowych mobasów. X570 teoretycznie wchodzi w grę, ale nie wiem czy jest sens wydawać 900zł na Aorus Elite czy ASUS TUF Gaming Plus skoro te procesory i tak raczej się nie podkręcają a przesiadki na 3900X nie planuję. Zacząłem zastanawiać się nad Aorusem Pro, który w przeciwieństwie do Tomahawka ma zarówno lepszy kodek audio (Realtek ALC1220), jak i LAN (Intela). Moje wątpliwości budzi tylko sekcja zasilania, o której słyszałem różne rzeczy. Obudowa to SilentiumPC Armis AR7, a więc względnie przewiewna i duża - czy wytrzymają przy 3700X? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie/rekomendacje, wiem tyle że to była moja pierwsza i ostatnia płyta od MSI za ich podejście do klienta :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) widzę że są nowsze biosy sprawdź i napisz jak komp chodzi [trochę dziwne że chodził może coś innego się zje..ało] zobacz też sterowniki nowe czy są Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Trochę dziwne zachowanie. Może zmiana płyty to zbyt pochopna decyzja. Tak jak napisał kolega wyżej, wgraj najnowszy bios i sprawdź ustawienia pamięci, bo może to one coś zaczęły krzaczyć. Ja mam tą płytę wraz z R5 3600 i jestem póki co bardzo zadowolony - choć mogła by szybciej startować od momentu włączenia zasilania do momentu pojawienia się loga.Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Wczoraj poskładałem sprzęt, ale jedna rzecz budzi moją wątpliwość. Otóż dlaczego zamontowanie dysku SSD w gnieździe M2 (ADATA SX8200 Pro 512GB) powoduje, że płyta główna (Gigabyte B450 Aorus Elite), wyłącza dwa gniazda SATA. No trochę mnie to zdziwiło, bo mam jeszcze trzy duże talerzowce, stary dysk SSD na SATA i nagrywarkę DVD. No i w tej sytuacji musiałem zrezygnować z napędu. Jaki jest tego powód ? Przejrzałem specyfikacje innych płyt głównych na B450, ale też na X570 i również jest podobna sytuacja, gdzie dany producent podaje informację, że w przypadku instalacji SSD M.2 to jeden, albo dwa porty SATA przestają działać. Wytłumaczy mi to ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Chodzi o ograniczoną ilość linii PCI-E i ich współdzielenie w przypadku tego modelu płyty między 1xM.2 i 2 SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Tak też sądziłem, ale jest to o tyle ciekawe, że jednym z atutów nowych Ryzenów miała być większa liczba linii pci-x niż intelu. Jeśli dobrze kojarzę to 40. I to nadal za mało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Może czegoś nie zauważyłem, ale na diagramach widzę 24 linie PCI-E idące z CPU Ryzen ( 16 dla GPU, 4 dla M.2/ewentualnie niektórych SATA i ostatnie 4 do komunikacji z mostkiem - razem 24) Może 40 wzięło się z sumowania linii dostępnych z mostka i CPU ( marketing power? ) Tym czasem Intel ma z tego co widzę 20 linii idących z CPU ( 16 dla GPU + 4 dla komunikacji z mostkiem, pod nazwą DMI 3.0 ). Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Niefajnie, myślałem że było 40 tak jak tu pisali : https://wccftech.com/amd-official-launch-ryzen-3000-cpus-radeon-rx-5700-gpus-x570-platform/ ale rzeczywiście jest tak jak napisałeś. Tylko 24 :( https://www.guru3d.com/articles-pages/tech-preview-amd-ryzen-with-ryzen-3950x,5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Mam prośbę do posiadacza w/w płyty który ma bios w wersji F42a . Nie zrobiłem zapasu , a na nowym F42C ABBA pamięci idą na 3200 zamiast na 3600 z zacieśnionymi timingami ! Cóż z tego , że zegar lekko podbili ( przy napięciu zbliżającym się do 1,5 [V] ! przekraczając TDP jak obsługa ramu "leży i kwiczy" ! F41a znikł ze strony producenta !!! Edytowane 27 Września 2019 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 Hej, Nie mam tej płyty, ale trochę poszukałem i coś jest. Jesteś pewien, że chodzi o F41C a nie o F42C? Jeśli jednak o F42C, to plik z wersją "A" jest nadal na serwerach GB - wystarczy wklepać na sztywno link do pliku: https://www.aorus.com/product-detail.php?p=794 http://download.gigabyte.eu/FileList/BIOS/mb_bios_b450-aorus-pro_f42a.zip https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cl2x4g/gigabyte_aorus_b450_pro_wifi_rev_10_bios_update/ Strona GB twierdzi, że po F41 nastąpił F42A (AGESA ABB), a potem F42C z nową AGESą ABBA. pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) OK dzięki -zassałem- mało mam dziś czasu , ale chyba będę jakoś próbował wrócić do F41a i CPU dam na sztywno na ~ 4200 przy ok. 1,35 [V]. Chociaż przy moim RX570 to taka lekka "walka z wiatrakami" ;) Pozdrawiam Dzisiaj mnie PC zaskoczył :P na stock 3600x z ramem na 3200 ... CPU-Z Bench , tylko Vcore duże :P : https://valid.x86.fr/p4fxm1 Nie ma to jak F42a na Aorus B450 PRO , lajtowo ~4200 @do 1,36[V] ; ram też spoczko 3400 CL-16-18-16-35 @ 1,33[V] =multicore już sensowne... i temp. jeszcze nie straszą ;) Edytowane 28 Września 2019 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Hej, Złożyłem kompa na AM4, jak w sygnaturze i mam dziwny problem. Mianowicie, wyłączam kompa i gdy chcę go włączyć ponownie za chwilę to komp nie reaguje na guzik. Jak by zasilania nie było. Tak jest praktycznie za każdym razem. Natomiast jak go włączam np. po nocy to już loteria, generalnie w takiej sytuacji raz w tygodniu nie odpalał. W ogóle płyta dziwnie się zachowuje bo po takiej akcji jak dam guzik PSU na off i on, a dalej po guziku POWER komp nie odpala tylko migną diody na MB i coś jak by dziwnie rzęzi, jakby sekcja zasilania, cewki. Cholera wie. I tak mogę się bawić przez kilka minut, aż w końcu za którymś razem komp sam wstaje tylko i wyłącznie po przełączeniu guzika w zasilaczu z off na on, bez dotykania powera na obudowie :| Jakaś magia dla mnie. Ktoś może się spotkał z podobnym przypadkiem ? Kable już sprawdzałem ze 3 razy, wszystko jest podpięte ok. BIOS najnowszy F11, zasiłka bez problemu działała na tych gratach tyle, że z Z170 + i7 6700K OC więc jej nie podejrzewam tylko płytę. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 masz może inny zasilacz skądś pożyczyć? i wtedy sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Godzinę temu, tesel napisał: masz może inny zasilacz skądś pożyczyć? i wtedy sprawdzić Właśnie nie bardzo. Teraz np. odpalił z guzika po pozostawieniu go na ok. 1h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Jeżeli po tym jak nie chce odpalać i odepniesz kabel zasilania na 5 minut po czym go podłączysz i zadziała to oznacza, że odpala się zabezpieczenie przeciążeniowe (ciężki start), zasilacz do wymiany. Lub wtyczka zasilanie źle dociśnięta. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 Jeżeli po tym jak nie chce odpalać i odepniesz kabel zasilania na 5 minut po czym go podłączysz i zadziała to oznacza, że odpala się zabezpieczenie przeciążeniowe (ciężki start), zasilacz do wymiany. Lub wtyczka zasilanie źle dociśnięta.Wyłączam go, następnie nie odpala z przycisku. Wyłączam guzik w zasilaczu i czekam ok 10min,nastepnie daje ten guzik na ON i wtedy mam 3 opcje:1. Nadal nie odpala2. Nadal nie odpala, ale jak dam znowu guzik zasilacza na off, po 1s na ON to od razu komp wstaje bez przycisku Power.3. Wstaje z Power'a.To nadal zasilacz? Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zasilacz lub gniazdo przewodu zasilającego ma słaby styk, wstaje jak w zasilaczu nie wystąpi błąd( nie odpali się zabezpieczenie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Pachnie mi tu BeQuiet'em. Po tych objawach obstawiam zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zasilacz lub gniazdo przewodu zasilającego ma słaby styk, wstaje jak w zasilaczu nie wystąpi błąd( nie odpali się zabezpieczenie).Ok, dzięki. W takim razie czeka mnie wydatek. Tylko jaki tu zasilacz kupić? HmmWysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Pachnie mi tu BeQuiet'em. Po tych objawach obstawiam zasilacz.Ooo. A co nie tak z bequiet? Fakt, miałem jeden niedługo i padł, ale był chyba 80+ Bronze więc mu daruję.Aktualnie mam XFX Black Edition 650W i to na nim jest problem.Gniazdo faktycznie mogę mieć obluzowane bo miałem kabel, który strasznie ciężko było odłączyć.Teraz już mam inny kabel, łatwiej się wyciąga z zasilacza. Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 W dniu 8.01.2020 o 07:13, Setnik napisał: Zasilacz lub gniazdo przewodu zasilającego ma słaby styk, wstaje jak w zasilaczu nie wystąpi błąd( nie odpali się zabezpieczenie). Dzięki za pomoc kolego. Wymieniłem zasilacz i wygląda na to, że problem zniknął. Trochę szkoda bo stara zasiłka działała poprawnie z i7 6700K i 2070S. Może za małe dopuszczalne obciążenie 12v miała i stąd problem. Do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 a jaki masz teraz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 Godzinę temu, logimen napisał: Dzięki za pomoc kolego. Wymieniłem zasilacz i wygląda na to, że problem zniknął. Trochę szkoda bo stara zasiłka działała poprawnie z i7 6700K i 2070S. Może za małe dopuszczalne obciążenie 12v miała i stąd problem. Do zamknięcia. Raczej zmieniłeś przewody i te są za cienkie i nie podają wystarczającą ilość prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2020 13 godzin temu, tesel napisał: a jaki masz teraz zasilacz? Seasonic Focus GX-850W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2020 8 godzin temu, logimen napisał: Seasonic Focus GX-850W no ładne cacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqall0 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Hej, Noszę się z wymianą leciwego PhenomaII na coś nowego i zaczęło się szperanie w internecie. Wpadła i płyta B550 asus tuf w oko ale b550 jak i x570 są to dość drogie chipsety. Poczytałem trochę o serii 4000 oraz 5000 i podobno ta ostatnia ma być na DDR5. Wiec moje pytanie, jaki jest sens zakupy powyższych płyt głównych ? Czy każda B450 ogarnie serię 4000 ? Pytam bo różnica w cenie jest a PCIE 4.0 raczej jeszcze nie wykorzystamy w najbliższym czasie. PS. Pytanie, czy Gigabyte X570 UD ma sens ? Czy wiatrak jest głośny? Dzięki. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez sqall0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...