Jump to content
Markus1

Asrock Z390 Phantom Gaming X -opinie użytkowników

Recommended Posts

Witam

Moja aktualna płyta leci do młodego, Ja zaś ponieważ jestem "fanem" Asrocka, zamówiłem najlepszą ich płytę pod z390, Z390 Phantom Gaming X. Czy ktoś ma doświadczenie z ta płytą? Wydaje się, że jest co najmniej dobra...

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z390%20Phantom%20Gaming%20X/index.pl.asp

Edited by Markus1

Płyta przyszła

8948ba42b262.jpg f3a2387eacad.jpg 5ab4681f6caa.jpg

Przy okazji pojawił się problem na który wcześniej nie zwróciłem uwagi :-) 
Ponieważ mam 3 dyski M.2 pciex4 to "wytrzepałem" wszystkie linie pcie. Zabrakło na dźwiekówkę SB AE-5 (Pcie x1). Grafika zaczęła chodzić na x8 zamiast x16. Musiałem zmienić na kodek na płycie ALC 1220...

Już lepiej zainwestować w większy dysk. Następnym razem kup 2TB. Ja bym dzisiaj się nie bawił w 512  przy obecnych  cenach. Sprzedaż  te z czase, i zawsze coś tam odzyskasz. Fakt  x8 nie obniża zbytnio ogólnej wydajności karty, więc do czasu sprzedaży i zamiany zostawiłbym tak jak jest. Nie odczujesz i tak różnicy po przełączeniu na PCI-ex x16.    Tak ogólnie to fajny zestawik. Cenie sobie ASRocka od dłuższego czasu.  To dość solidna firma na dzień obecny.  

Płyta okazała się wadliwa, konstrukcyjnie. Okazuje się, że nie jest możliwy montaż standardowej ramki od chłodzenia Aio, bez kolizji z 2 kondensatorami na płycie. Bubel. zmieniłem na Phantom 9 i jest ok.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka