s1ntex Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Cześć, nadchodzi czas na nową skrzynię, zrobiłem 'risercz', poczytałem tematy, jedna koleżanka miała bardzo podobny wątek o składaniu komputera do montażu video. Na podstawie jej wątku mam listę produktów i prosiłbym, aby zamknąć temat na kilka moich pytań. Tu jest zestaw - https://www.morele.net/inventory/info/fac4c4eb/Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T RGB Pure Black (SPC205) Procesor AMD Ryzen 7 2700X, 3.7GHz, 16MB, BOX (YD270XBGAFBOX) Pamięć G.Skill Aegis, DDR4, 32 GB,3000MHz, CL16 (F4-3000C16D-32GISB) Dysk SSD Crucial MX500 500GB SATA3 (CT500MX500SSD1) Dysk Toshiba P300 3TB Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W (SPC140) Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 RGB HE1224karta GeForce 960 ze starej skrzyni Ze starego komputera biorę GeForce 960 i dysk SSD. Jedyną zmianą z zestawem z wątku koleżanki, jest lepszy procesor, tam był Ryzen 5 za 600zł. Parę pytań: 1) Czy ten procesor jest optymalny pod względem jakość/cena? C 2) Czy opłacalne jest dopłacenie kilku stówek do lepszego modelu procka? 3) Może nie pytanie, ale mam nadzieję, że w tej obudowie zmieści się 960. 4) Będę używał komputera głównie do montażu video, czy ta płyta główna będzie wystarczająca? Opłaca się dopłacić stówę/dwie do lepszej płyty głównej? 5) O dyski, pamięć nie pytam bo z tego co czytam, to są okej, jak nie to mówcie proszę :) - ale ogólnie rzecz biorąc cała machineria będzie hulać ze sobą? 6) Pytanie dla sponsorów na przyszły - jaka rok w tym momencie byłaby idealnym kandydatem dla tego zestawu w cenie do 2000zł? Najważniejsze dla mnie jest wykorzystanie mocy względem ceny - jeżeli da się coś innego zaproponować w cenie do 3600/3700 (bez karty graf.) to dajcie proszę znać. Dzięki za poświęcony czas, pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Tu masz zestaw z kartą graficzną jeśli chciałbyś jednak też czasem skorzystać z nowego kompa i pograć na nim. https://www.x-kom.pl/lista/dug6ta54p a tu wydajniejszy na nowej generacji Ryzenów typowo pod montaż video bez nowej karty graficznej, więc musiałbyś przełożyć swoją GTX 960 https://www.x-kom.pl/lista/nfrwtxccu W obu przypadkach dysk na magazyn możesz sobie dokupić i dołożyć później. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1ntex Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Dzięki. A propos tego drugiego linka: ASUS TUF GAMING X570-PLUS - osiem stów. Co jest takiego w tej płycie, że wchodzimy na kwoty 150zł droższe? Ten AMD Ryzen 7 3700X za 1600zł to jest mader faker? Taki prawdziwy Bruce Willis wśród procków? - xb0x g4m3 p4ss P C bvndl3 3 m13si4c3 - Co to za bundle? Dwie stówy za 3 miesiące bundla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) Tu masz bezpośrednie starcie obu procków. Ten bundle wskakuje tam z automatu do listy jak się wybiera procesory Ryzen to jest jakiś 3 miesięczny darmowy dostęp do tytułów z Xboxa na PC, mniejsza o to nie zwracaj na to uwagi, możesz to wywalić po prostu. Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez Michikun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, s1ntex napisał: - xb0x g4m3 p4ss P C bvndl3 3 m13si4c3 - Co to za bundle? Dwie stówy za 3 miesiące bundla? to masz za 1 grosz - [dodaje się automatycznie do koszyka chyba z prockiem] xkom jeszcze nie ogarnął że jak zapisujesz listę produktów to system nie zmienia ceny z 199 na 0,01zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1ntex Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Kumam, dzięki. A ta płyta główna za osiem stów? Co ma czego nie ma ta z pierwszego postu? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) Tam możesz wpisać kod 50-asus i płyta będzie 50zł tańsza :) natomiast w tym pierwszym linku, który ci dałem dostaniesz bon/voucher do Netflixa za 60 lub 120zł Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez Michikun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1ntex Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 Dobry, panowie, mam pewien problem z tym dyskiem M2 - https://www.x-kom.pl/p/465067-dysk-ssd-corsair-480gb-m2-pcie-nvme-force-series-mp510.html - czy ja przypadkiem nie potrzebuję jakiejś przejściówki, aby owy dysk podłączyć? Ponieważ składam PC i zatrzymałem się właśnie na dysku - a nigdzie nie widzę ewent. obudowy czy też przejściówki jak ten dysk podłączyć. Zestaw mam taki: https://www.x-kom.pl/lista/nfrwtxccu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 odkręcasz radiator ten czarny podłużny taki i tam wpinasz dysk i przykręcasz radiator spowrotem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1ntex Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 Dzięki brachu, jak będziesz kiedyś w okolicach Zawadzkiego, to daj znać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2019 @s1ntexProcka brałbym gdzie indziej. Jest kilka sklepów gdzie kosztuje 100,00 zł mniej niż w X-kom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...