Jump to content
Sign in to follow this  
Kyle

Po wyłączeniu monitora i włączeniu, brak obrazu.

Recommended Posts

Mam następujący problem. Kiedy komputer pracuje i wyłączę monitor przyciskiem (bo np. na noc zostawiam by coś ściągał, to po co monitor ma się palić), następnie po jakimś czasie włączę znowu monitor, to czasem nie ma obrazu na monitorze, jakby wyjście DisplayPort/HDMI się usypiało i nie wstawało. Problem najczęściej występuje przy DisplayPort, ale dzisiaj nawet HDMI się uśpiło na amen. Jedyne wyjście w takiej sytuacji, to restart komputera (np. reset), czego oczywiście wolałbym nie robić.

Dodatkowe info:

Windows 10 64bit, wersja 1903 kompilacja systemu 18362.295, wszystkie najnowsze łatki zainstalowane.

Karta graficzna XFX RX460 4GB i najnowsze sterowniki AMD 19.8.1

16 GB RAM 4x4GB DDR3 1333Mhz, płyta ASRock Extreme4 P67 z najnowszym BIOS, i5 2400

Nic nie jest podkręcone.

Monitor LG 32UD99, rozdzielczość 3840x2160. Wszelkie usypianie jakie dało się wyłączyć w UEFI jak i windows wyłączyłem.

Poprzednio miałem podłączony inny monitor po DVI i problem nie występował, aczkolwiek też było dziwne zjawisko, że obraz nie zawsze się szybko pojawiał, ale to mi specjalnie nie przeszkadzało.

Czyżby karta graficzna miała skopany BIOS?

 

///////////////////////// próba 1 \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Podłączyłem monitor dwoma kablami na raz (DisplayPort i HDMI) i włączyłem "powiel ekrany". Zobaczymy, czy teraz wyjścia się uśpią po wyłączeniu samego monitora. Główny ekran wybrałem jako DisplayPort.

-----------------------------------------------------------------------------

 nic to nie dało, po ~7 godzinach, jak włączyłem monitor, zero sygnału na obu wyjściach karty graficznej

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\//////////////////////////////////////

Edited by Kyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows 8.1, RX 580, sterowniki AMD 19.7.5

Miałem podobny problem (przy wyłączeniu monitora albo samoczynnym zgaszeniu ekranu po x minutach), pomogły 2 zmiany w zaawansowanych opcjach zasilania:

Uśpienie => Uśpij po: Nigdy

Magistrala PCI Express => Zarządzanie energią zależnie od stanu linku: Wyłącz

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Jednak faktycznie już tak miałem ustawione, a mimo to takie jaja się dzieją.

ps. moje ustawienia:

5ac643ab6d8d.png

 

///////////////////////// próba 2 \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Odinstalowałem sterownik 19.8.1 od AMD i pozwoliłem by system sam sobie ściągnął sterowniki z windows update (a ściągnął sobie stare 17.1.1). Teraz tylko test wyłączonego na kilka godzin monitora i zobaczymy czy nie poszła karta spać.

----------------------------------------------------------------------------

Już drugi dzień minął i jak na razie nie zniknął sygnał z wyjścia DisplayPort, pomimo kilkukrotnego wyłączania monitora, na kilka godzin. Czyli wygląda na to, że z nowymi sterownikami od AMD jest coś nie tak. Jeśli cokolwiek się zmieni, to napiszę w tym temacie.

---------------------------------------------------------------------------

No i przed chwilą, czyli w sumie po paru dniach, znowu po wylogowaniu, komputer pozostawiony włączony, wyłączyłem monitor i jak wróciłem po kilkudziesięciu minutach, to sygnału po włączeniu monitora nie było. Jak zawsze pomogło dopiero zamknięcie systemu (jednokrotnie naciśnięcie power) i ponowne włączenie komputera. Dzisiaj jest 31.08.2019. Jeszcze nie będę nic zmieniał, zobaczymy kiedy znowu sygnał zniknie.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\///////////////////////////////////

Edited by Kyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sprawdzić kabel Display Port, czy pin 20 jest w nim połączony http://monitorinsider.com/displayport/dp_pin20_controversy.html

Jeśli tak, spróbuj z tego typu kablem, odłączonym pinem 20: https://www.morele.net/kabel-delock-displayport-displayport-3-czarny-83807-926015/ 

Jeśli pin 20 jest podłączony a jesteś dokładny, możesz spróbować wybebeszyć kabel i odłączyć pin 20.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 31.08.2019 o 17:27, Pawelek69 napisał:

Możesz sprawdzić kabel Display Port, czy pin 20 jest w nim połączony http://monitorinsider.com/displayport/dp_pin20_controversy.html

Miałem dzisiaj okazję sprawdzić miernikiem swoje kable DisplayPort. Jeden był dołączony do monitora, a drugi Lindy Anthra 2m dokupiłem (ten od monitora 1,5m jest trochę za krótki przy moim rozstawieniu). Oba mają pin 20 odłączony, czyli są to kable zrobione zgodnie ze specyfikacją, więc kable nie są winne.

Problem oczywiście występuje nadal (instalowałem różne sterowniki, pojawiały się kolejne aktualizacje Windows 10).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po instalacji 2 dni temu aktualizacji do wersji 1909 dla windows 10, problem nie wystąpił ani raz, a wyłączałem monitor wiele razy. Czyżby Windows do tej pory był winny?! - zobaczymy. Jeśli problem powróci z pewnością tu napiszę.

/////////////////////////////////////////////////////////// EDYCJA \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Jednak wczoraj znowu nie wstał. Czyli dalej obstawiam BIOS/Firmware karty graficznej.

Edited by Kyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.