blackbird25 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Witam, właśnie testuję sobie powoli OC na MSI 2070 Armor i mam dwa pytania bo z tego co w internetach czytam są różne szkoły: 1) ile testować dane ustawienia podniesione w MSI Afterburner (pod 3DMarkiem, lecę z loopem na FireStrike'u), 30 minut, godzinę ? dwie ? 2) co ile podnosić taktowanie rdzenia i pamięci ? 30 MHz ? 50 MHz ? 3) CZYM najlepiej testować ? owym 3DMarkiem, Unigine Valley, czy może jeszcze czymś innym ? pzdr blackbird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Sprawdź najpierw rdzeń, sprawdzaj okolice 2000-2050 MHz. Interwał taki jaki uważasz, 10/20/50, nie ma to znaczenia, napotkasz i tak w którymś momencie na ścianę. Po uzyskaniu pożądanego wyniku zabierz się za vram, zacznij w okolicach efektywnego 15500 (7750)MHz. W zależności czy będzie stabilnie lub nie, zmieniaj co przykładowo 200-300 MHz efektywnego (w programie 100-150). A w czym testować? Ja sprawdzam w valleyu oraz bezpośrednio w najbardziej wymagającej graficznie grze, jaką mam. Spokojnie baw się, obserwuj sytuację na panelu OSD, minie kilka godzin zabawy i możesz uznać, że jest w porządku. Sam benchmark, czy to 3dmark czy inny. nie zawsze od razu (5-30min) wskaże niestabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbird25 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) łooo, Panie, strasznie liberalnie wyskoczyłeś - skok co 100-150 MHz? 10/20/50 minut, w sensie nieważne ile ? Trochę grubo pojechałeś, pierwszy raz czytam o takich wartościach Edyta: mógłby się ktoś odnieść do wartości @mrcszyman ? Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez blackbird25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Pisząc 10-20-50 miałem na myśli MHz rdzenia gpu, interwały. Zacząć w miarę z grubej rury, aby na testy nie stracić kilkunastu godzin czy kilku dni. A przy pamieciach - chyba nie piszesz poważnie, że bedziesz sprawdzać vram z zakresu 14000-powiedzmy 16600 MHz co kilkadziesiąt MHz? Przypominam, że w programie msi afterburner na osd masz wskazanie połowy efektywnego taktowania pamieci - taktowanie rzeczywiste jest kilkukrotnie mniejsze. W programie na suwaku pamiątek (lub manualnie) manipulujesz przyjmijmy +100, co efektywnie podbija 200 MHz. Tutaj też polecam szybko osiągnąć limit i sukcesywnie zmniejszać ustawienia. Ile testować, napisałem, że nawet kilkugodzinne testy mogą nie wystarczyć, w pewnym momencie może się zdarzyć, że gra/system się zwiesi na moment i ujrzysz błąd sterownika karty graficznej. Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 @blackbird25 Ja tam niezależnie czy robię OC procka czy czegokolwiek innego, nie siedzę całymi dniami na testowaniem, tylko testuję maksymalne stabilne zegary przez max godzinę, a potem jeszcze dla pewności idę w oczko w dół. Nie ważne ile byś nie testował, przy codziennym użytkowaniu i tak może się coś spierniczyć, a przynajmniej mnie to irytuje strasznie, komputer ma działać bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...