recedent Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Na poprzednim sprzęcie na systemie win7 korzystałem z takiego prostego narzędzia do podkręcania monitora, które z powodzeniem podnosiło odświeżanie z 60 na 76Hz. Zwie się ono CRU (Custom Resolution Utility). Monitor to LG IPS234. Niestety na nowym kompie nie chce to działać. Ustawiam dokładnie te same parametry, ale po restarcie nie pojawia się nowy tryb graficzny. Jest jakby zablokowany w systemie. W panelu nvidia jest również opcja do ręcznego ustawiania trybu graficznego, ale nie przechodzi testu. Czy to kwestia systemu czy może dlatego, że teraz monitor jest podłączony teraz przez HDMI z przejściówką od strony karty graficznej HDMI-Display Port ? Wcześniej na GTX1080 był kabel DVI-DVI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zdajesz sobie sprawę z tego, że przy twojej konfiguracji monitor jest wąskim gardłem dla pracy i wydajności komputera?:) zbieraj na 27" 1440p 144Hz albo na 24" 144/240Hz 1080p Co do samego pytania możliwe, że nie śmiga prawidłowo przez przejściówkę. A może po prostu monitor nie wyrabia lub program nie działa poprawnie w win10. Jeszcze mi się nasuwa że może na 70/71Hz by poszedł, a wyżej nie chce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Owszem wiem o tym, ale mnie 60FPS/(76FPS jeśli bozia da) to mi styka, pod warunkiem że jest stabilne. Co wcale nie jest takie oczywiste. W Metro Exodus na max ustawieniach jest spory rozrzut fps i spada poniżej 60FPS. W innych grach w które gram jest ok (poza cholerną Forzą 7, gdzie czasem jest, a czasem nie jest, ale o tym już wspominałem). Co do monitora to nie przepadam z półśrodkami. Następcą FHD jest 4K i w taki będę celował kiedy stanieją i znajdę taki który nie będzie patologowo wykrzywiony, na dobrym IPS/MVA ze 144Hz i z równomiernym podświetleniem oraz dobrą czernią i HDR. Podejrzewam, że takiego nie ma, albo jeśli jest to za drogi, więc pozostaje mi ten który mam. A różnica między 60 a 76Hz jest jednak widoczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 No tak tylko że w te lepsze tytuły w 4K to można pograć na RTX 2080 Ti albo RTX 2080 Super... Poza tym w 2K jak cpu + gpu generują np. 90-110 FPS to monitor 27" 144Hz ci to wspaniale wyświetli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Póki posiadany monitor działa to na razie ten zostanie. Jak się zepsuje to będę szukał czegoś innego, a póki co jeszcze powalczę z tymi dodatkowymi hertzami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 U mnie to samo, tez nie chce działać CRU na WIN10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) A jak masz podłączony monitor do karty ? Takie coś znalazłem i spróbuję. Może i Ty spróbuj. Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez recedent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Próbowałem według tego poradnika, ale w opcjach systemu nie wyświetla mi wyższej częstotliwości odświeżania, niż natywna 60Hz. CRU niby widzi i restart sterownika jest poprawny, ale system nie widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Niestety mam to samo :( A jak podłączony masz monitor do kompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 HDMI 2.0b Pisałem na forum HDTV.PL i odpisano mi, że mój TV nie wejdzie na wyższe odświeżanie po kablu HDMI. Czyli u mnie lipa. U Ciebie nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pryqqq Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Podejrzewam że chodzi o jednak o tą przejściówkę. Okazało się że żadna konfiguracja przez przejściówkę nie dawała tego co bezpośredni kabel. ( próbowaliśmy z Hdmi na DP i z Dp na Hdmi , nawet z Dp ->Hdmi -> Dp i w drugą stronę. Przejściówek mieliśmy kilka różnych ( w tym jedną oryginalną załączoną z GPU ) w żadnej opcji to nie zadziałało. - Natomiast bez problemu zadziałało bezpośrednio kablami zarówno HDMI -HDMI oraz DP - DP . Nie mieliśmy kabla DP-HDMI więc nie mogliśmy stwierdzić czy to by pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Ale lipa :( Karta nie ma DVI, tylko same DP i jedno HDMI. Po HDMI tez nie idzie podkręcanie :( Ech... Na poprzednim GTX1080 podłączony miałem monitor przez DVI i elegancko się podkręcało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 U mnie karta ma DVI, za to TV nie :P Ja tego na obecnym sprzęcie nie obejdę. Musiałbym kupić monitor z DVI/DP ale nie kupię za 1500 zł 49" monitora w 4K VA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Jeszcze sprawdziłem na kablu HDMI-DP i nic z tego. Nie idzie podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...