Jump to content
Sign in to follow this  
recedent

Ryzen 5 3600 i taktowanie

Recommended Posts

Zastanawiam się czy moja płyta poprawnie ustawiła taktowanie Ryzena 5 3600. Cpu-z pokazuje stałe 4091Mhz i nie wydaje mi się to poprawne. FSB 99,78 (Auto w biosie) x 41. Nie powinien boostować wyżej ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryzeny słabo ogarniają wysokie taktowania, często mają problem osiągnąć nawet to co deklaruje AMD w specyfikacji.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że nie ma sensu ustawiać ręcznie 100x42 ? Zapewne nawet nie uruchomi się ? Sorry, za pytanie laika, ale to mój pierwszy AMD od 15 lat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@recedent Jeśli dobrze rozumiem, to te 99,78 x 41 ustawiłeś sam, tak? Bo z tego wychodzi idealnie 4091 przecież, więc wszystko jest ok. Ustaw sobie więcej, co ci szkodzi, może masz jakąś wyjątkową sztukę i pójdzie nawet na 4.3

Nic się nie stanie jak się wyłączy, nie próbowałeś bawić się z Ryzen Master? Możesz tam bardzo łatwo wstępnie potestować wszystkie ustawienia, a potem na stałe dać to samo w BIOS.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.08.2019 o 10:45, Firedash napisał:

@recedent Jeśli dobrze rozumiem, to te 99,78 x 41 ustawiłeś sam, tak? Bo z tego wychodzi idealnie 4091 przecież, więc wszystko jest ok. Ustaw sobie więcej, co ci szkodzi, może masz jakąś wyjątkową sztukę i pójdzie nawet na 4.3

Nic się nie stanie jak się wyłączy, nie próbowałeś bawić się z Ryzen Master? Możesz tam bardzo łatwo wstępnie potestować wszystkie ustawienia, a potem na stałe dać to samo w BIOS.

Niby ok, ale zauważyłem nierówną wydajność w benchmarku wbudowany w CPU-Z. Otóż raz pokazuje w single 499-500, a potem spadek do 466-470. Trochę dziwne, skoro boost stale się utrzymuje, na tym samym taktowaniu. Co ciekawe nigdy nie dochodzi do 4,2Ghz. Swoją drogą te 4,2Ghz to jest na jednym tylko rdzeniu czy więcej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.08.2019 o 09:52, Firedash napisał:

Ryzeny słabo ogarniają wysokie taktowania, często mają problem osiągnąć nawet to co deklaruje AMD w specyfikacji.

Dlatego lepiej iść w Intela :) może i drożej , ale wykorzystuje się potencjał karty a o to w tym chodzi

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@recedent Nie pamiętam czy na jednym czy paru, ale na pewno nie na wszystkich. Możliwe, że jakbyś robił OC na wszystkich rdzeniach to Ci nie pójdzie nawet na tyle co masz w specyfikacji boost, oni to właśnie podają chyba dla 1 rdzenia, taki kruczek jak ktoś o tym nie wie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Ryzena od lipca i nawet nie wiedziałem, że mogą być takie problemy... U mnie często widzę 4.2. Testowałem trochę temperatury i taktowania w grach, i przynajmniej na czterech rdzeniach mam 4.2. W biosie wszystko na auto oprócz pamięci. Może to wina biosu, że źle ustawia pracę procesora? Np że FSB nie jest ustawione z automatu na 100. W takim wypadku ja bym ustawił to ręcznie.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zresetowałem bios, wyłączyłem C-state, reszta na Auto, tylko RAM dałem profil XMP 3200Mhz. Bios pokazuje fsb 100Mhz, ale CPU-Z 99,8Ghz i mnożnik międzę 40,5 a 41, a wydajność we wbudowanym benchmarku Cpu-z nierówna. Na początku w single thread jest 500,1, a potem po kilku minutach uzytku spada do 469 punktów mimo, że zegar praktycznie cały czas 4091Mhz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie CPU-Z pokazuje FSB 99.98. Mnożnik skacze miedzy 36 a 42. Sprawdzałeś na innym planie zasilania? Ja mam od kilku dni ustawiony plan AMD Performance. Wcześniej na planie zrównoważonym też było ok, ale w testach syntetycznych trochę gorzej. 

Zrób testy w CINEBENCH R15 lub R20 , w x265 FHD Benchmark i podaj wyniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy wynik to świeżo po włączeniu kompa, a drugi po kilkunastu minutach pracy.

 

 

 

cinemabench r20 Ryzen 5 3600 Gigabyte B450 Elite 2x8GB DDR4 3200Mhz ADATA Palite RTX 2070 Super (2).png

cinemabench r20 Ryzen 5 3600 Gigabyte B450 Elite 2x8GB DDR4 3200Mhz ADATA Palite RTX 2070 Super.png

Edited by recedent

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy winnik jest poprawny, a drugi faktycznie dziwnie mniejszy... Może odpal sobie program do monitorowania temperatur i menadżer zadań w widoku wykorzystania procesora. Może coś uruchamia się w tle i wydajność przez to spada....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko co można było wyłączyć to wyłączyłem. Zmieniłem też chłodzenie na wydajniejsze bo dotarła do mnie przesyłka od Enermaxa z backplatem pod AM4. Temperatury niższe, ale nadal jest tak, że po kilkunastu minutach pracy wydajność spada mimo utrzymanego boostem zegara do 4091Mhz. 

A tak wygląda jak klapnie wydajność oraz jak jest świeżo włączony. 

 

465.png

501.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby to miała być wina temperatury procesora, to ta musiała by przekroczyć 95 stopni, bo po tej wartości procesor zbija taktowanie. 

Kilka rzeczy, które mi przychodzą do głowy... Bios płyty masz najnowszy? Sprawdzałeś zachowanie procesora na różnych trybach zasilania? C&Q w biosie ustaw na enable, Global C-State Control też enable. Sprawdź po tym zabiegu, jak będzie się zachowywać procesor. Jeśli dalej będzie to samo, to już tylko albo wadliwy bios płyty i trzeba czekać na nowy, albo z procesorem coś jest nie tak.

Pracę procesora sprawdzaj programem HWinfo64.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios oczywiście najnowszy F42a, a co do różnic w wydajności to może jest tak, że zegar trzyma te 4091Mhz, ale na mniejszej ilości rdzeni ? To by tłumaczyło różnicę w wydajności na tym samym zegarze. 

Z tymi planami to nic się nie zmienia. Próbowałem zarówno z High Performance, Balanced oraz tym fabrycznym windowsowym "wysoka wydajność". 

Co do "oszczędzaczy" energii to zmiana C-State czy C&Q na enabled to mnożnik jest bardziej elastyczny i nic ponadto. Tak jak jest teraz to mam 40,5 lub głównie 41, a z włączonymi w/w funkcjami jest od 36 do 41 i co chwilę skacze. 

AMD podało, że 10 września wysyłają nowy mikrokod do producentów płyt, więc siłą rzeczy poczekam na nowszy bios. Jak nic się nie zmieni na lepsze to prostu pozbędę się tego proca wraz z płytą, dopłacę i kupię jakiegoś 9700k lub 9900k z płytą na Z390. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinien chociaż na 4 rdzeniach mieć 4.2. U mnie tak pokazuje.

Adnotacja 2019-09-04 145440.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas wykonywania benchmarka z CPU-Z to najniższy zegar wynosi 3917Mhz na dwóch oraz 3942Mhz na pozostałych czterech rdzeniach. Coś tu nie gra, bo wynik z CPU-Z również tylko 460-466 w single

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skończyły mi się pomysły. Z Twojego zrzutu wynika, że nawet na chwilę żaden z rdzeni nie miał 4.2Ghz. U mnie przy teście w CPU-Z 4 rdzenie pracują na 4075, a dwa na 4050.Teraz jedynie bym poszukał użytkowników tej samej płyty i tego samego procesora, żeby wykluczyć winę płyty. No i może jak się ukarze nowy bios, to zmieni coś na lepsze. 

Edited by wysio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na innej płycie nie spada wydajność. Co prawda 4200Mhz nie osiąga, a jedynie 4117Mhz, ale w CPU-Z nie spadków i trzyma 499-502 punkty w single thread

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten artykuł wszystko wyjaśnia. Nawiasem mówiąc, nawet nie zdawałem sobie sprawy, że aż tak duża liczba procesorów AMD może mieć problemy z uzyskaniem deklarowanych wartości w trybie boost.

link

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem to. Nowsze biosy może jeszcze będą w tym miesiącu co nie zmienia faktu, że w niektórych grach nadal występują mikroprzycięcia, które doprowadzają mnie do szału. Nie wiem tylko czy to wina Ryzena, sterów, czy może samego systemu W10. 

PS. Mógłbyś jeszcze wrzucić screena z testu AIDA64 "Czas oczekiwania pamięci" ? U mnie jest na poziomie jakiegoś słabego A8-3850 2,9Ghz...

Edited by recedent

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstalowałem win7, wrzuciłem konfig BF1 z w10 i żadnych mikroprzycięć. Ten sam sprzęt, stery najnowsze, te same ustawienia i na w7 zasuwa bez najmniejszych spadków, a na w10 mikroprzycięcia.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, recedent napisał:

Czytałem to. Nowsze biosy może jeszcze będą w tym miesiącu co nie zmienia faktu, że w niektórych grach nadal występują mikroprzycięcia, które doprowadzają mnie do szału. Nie wiem tylko czy to wina Ryzena, sterów, czy może samego systemu W10. 

PS. Mógłbyś jeszcze wrzucić screena z testu AIDA64 "Czas oczekiwania pamięci" ? U mnie jest na poziomie jakiegoś słabego A8-3850 2,9Ghz...

A to jest akurat normalny wynik, gdyż wygrywają w tym teście pamięci z niskim CL - czyli DDR2 czy DDR3.

Próbowałeś postawić 10-tkę od nowa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak oczywiście ! Nic to nie zmienia. Zastanawiam się jeszcze nad instalacją w jakiejś starej wersji. 1709 albo 1803

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.