finalcell Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Wiecie do dokładnie tam jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 To jest zazwyczaj miedziana rura z cieczą tóa wrze w nniskich temperaturach np freonem http://benchtest.com/heat_pipe1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 rurka wypełniona jest wodą pod bardzo niskim ciśnieniem tak żeby jej temperatura wrzenia wynosiła około 30C. Ale nie jest to zasada i mogą byc użyte inne ciecze o temt wrzenia ok 30C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 supre link i durzo czytania :D bo chce sobie zrobić pasywne chłodzenie dysku z radiatorem 2 płaskowniki durze na dachu budy tylko pewnie tam jest napisane ale jak nabić to pod niskim ciścnieniem :D w warunkach domowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 zrobienie heatpipa to raczej jest orobine niemozliwe w warunkach domowch, a co do tego co tam jest to raczej jest to ciecz ktora wrze w okolo 30 stopniach, nie slyszalem zeby byla tam woda, ale nie przecze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 jak napisalem w watku o chlodzeniu freonem- zrobienie heatpipe to blachostka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 a jakiego innego można urzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 mozna urzyc fluorientu firmy 3M przy ciesnieniu atmosferycznym ale pocco woda przy obnizonym cisnieniu jest lepsza bo w zaleznosci od cisnienia mozna sobie regulowac temperature parowania oto tablica kotra wyjasnia zajwisko cisnienie[atm] - temp.wrzenia[oC] 0,006 - 0 0,01 - 6,7 0,013 - 10 0,024 - 20 0,1 - 45,5 0,13 - 50 0,5 - 80,9 0,72 - 90 0,98 - 98,5 0,992 - 98,5 1,033 - 100 2,0 - 119,6 5,0 - 151,1 225,5 - 374,1 (punkt krytyczny) nic tylko robic hotpipe starczy rurka miedziana jakies 2 radiatory odpowiedznio przerobione palnik majzel mlotek i kompresor z lodowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Dobra - berkut - jak Ci ta heatpipe wyszla - bo ten gosc z linka - jak sam napisal - nie uzyskal rewelacyjnych rezultatow. Hmmm - w sumie cos takiego zrobic - why not. Ciekawe, skad mozna dostac fabrycznie zrobione heatpipe'y ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 link do opisu ponoć działa z 1800+ http://www.chip.pl/arts/kth/kth_64930.html kusi mnie to niemożliwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostin_powell Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 dla mnie miodzio ciekawe ile kosztuje i jakie osiągi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Nie podoba mi sie to - to dobrze dziala tylko w pozycji poziomej - jak jest pionowo - czyli normalna pozycja w kompie - heatpipe traci sporo na wydajności. A drogi ten wynalazae, ze se 3/4 wc zloze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Fluorient sie nie nadaje zupelnie ani woda moim zadniem.... Potrzebny jest gaz ktopry wrze w niskich temp. i duzo ciepa zabiera wrzac, bardzo dobry jest np. R22 A nie robilem heat pipe'a, nigdy nie musialem ale samo zjawisko uzywalem oprozniajac uklad (goracy uklad od skraplacza i butla wsadzona do 4C wody, gaz skrapla sie w butli bez zadnej pomocy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 wyprubuje oba sposoby z wodą i gazem a a berkut opylisz troche r22 :D jak z tamtym nie wypali a gdzie o tym zjawisku można poczytać bo już wiem jak osiągnąć ciśnienie 0,05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Co do wody to ja to gdzieś czytałem, wieć nie jest to jesdynie moja opinia. Pozatym jestem tylko ciekawe jak niskie musiało bybyć ciśnienie, żeby woda wrzało przy 30C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 wedługo pofa 0,024atm - 20 jutro zobacze dokładnie sąd pof masz te dane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...