Skocz do zawartości
Krzysztofff

obudowy chieftec

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam model da-01-sld. Kiedyś już pisałem trochę o wadach i zaletach, ale powtórzę:

Wady:

1. Ciężko zamontować duży cooler Zalmana - zapiera on o półeczkę na kable. Niektórzy twierdzą, że nie mają tego problemu, zależy to pewnie więc od umiejscowienia podstawki na płycie gł. Mimo wszystko w tej klasie obudowy jest to duża wada.

2. Aby zamontować napęd 5.25'' trzeba zdjąć przedni panel. Niby nic prostszego, ale lewa strona siedzi bardzo mocno i trzeba wiele wysiłku w to włożyć, jednocześnie uważając aby nie połamać całości.

3. brakuje filtra na przodzie obudowy - w antecu jest

4. W standardzie jest mało wentylatorów, a te na bocznej ściance i w zasilaczu są na łożyskach kulkowych i są dosyć głośne.

5. Jeśli masz starsze napedy DVD/CDROM to może się okazać że obudowa mocno przenosi drgania. Ja miałem stary napęd DVD Hitachi i gdy się rozpędził to obudowa drżała nieznośnie. Teraz mam Asusa e616 i jest cichutko.

6. brakuje mi wyprowadzenia choćby 1 złącza usb na przód obudowy.

7. Brak wysuwanej tacy na płytę główną! Nawet stara obudowa AT Green to miała!.

8. stalowa - ciężka jak nieszczęście. Chyba waży z 15 kilo!.

9. Brak otworów w dolnej części zasilacza, co utrudnia odprowadzanie ciepłego powietrza znad procesora.

10. Karty rozszerzeń nie są mocowane na zatrzaski :(

Zalety:

1. Naprawdę solidna konstrukcja - wytrzyma 20 lat :)

2. Boczne blachy są wprost stworzone do wyciszania. Mają zagięte końce, mozna tam bez trudu zmieścić gąbkę, korek o grubości 5mm

3. Bardzo wygodna półeczka na kable w środku obudowy. Koniec z bałaganem we wnętrzu.

4. Można sobie dokupić boczną ściankę z okienkiem.

5. Masa miejsca na wentylatory z przodu, z tyłu, pod dyskami... bezśrubkowy montaż went.

6. Świetny zasilacz.

7. Ekspresowy montaż dysków (wyjmowane koszyczki, szyny dla napędów 5.25'')

8. Szybkie zdejmowanie boczej ścianki obudowy. Są szybkośróbki, ale nawet z nich nie trzeba korzystać bo jest elegancki zatrzask.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem bude :) zgodnie z umowa dokladnie o tej godzinie o ktorej chcialem

jestem juz po przeprowadzce i muszeprzyznac ze to jest wiecej niz oczekiwalem - poprostu marzenie :) zasilka (360DF) trzyma stabilnie ale jeszcze nie mialem zasu jej pomeczyc :) wszystko spasowane pod milimetr - hmmmm warte kazdej zlotowki ktora za nia dalem :) no i juz nie wspomne o takij drobnostce jak CISZA :)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...