Igorius Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Poszukuję chłodzenia procesora bez wentylatora ale z zapinkami (drucikami). Co możecie polecić w cenie do 150zł na podstawkę AM4? Zamówiłem Ryzena 3 3600 i to on ma być chłodzony, obudowa to Armis AR7 z oknem zatem całkiem duża. BTW- Co prawda mam Thermalright TRue Black 120 rev.1 na AM3 lecz nie posiadam odpowiedniego elementu montażowego na AM4, patrzyłem w niemieckim sklepie lecz z przesyłką komplet montażowy AM4 to 25 ojro więc bardziej opłaca się kupić inne nowe chłodzenie. Wentylatory mam 2 szt Gelid UV 120 Blue które chciałbym wykorzystać. Z góry dziękuję za pomoc :) Edytowane 19 Września 2019 przez Igorius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 Raczej będzie ciężko - wybór chłodzeń pasywnych jest mały ,w zasadzie jakaś butżetówka od Alpine jest w morele za ~70 zł. Lepiej kup aktywne chłodzenie i ew. potem podmień wentylator / wentylatory . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-cpu-gelid-phantom-intel-amd-2x120mm-7686573641 Edytowane 19 Września 2019 przez Phill76 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) @Phill76 Cały problem w tym, że szukam BEZ wentylatorów w zestawie bo takowe już posiadam. Po co mam dopłacać, przepłacać za wentyl(e)? Edytowane 19 Września 2019 przez Igorius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 Raczej nie sprzedają bez zadnych wentylatorów. Jak masz lepsze to podmień na chłodzeniu, a te co zostana moze wykorzystaj gdzies indziej zeby sie nie marnowaly ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 Dokładnie... :) kup Arctic Freezer 34 eSports Duo i jak będziesz chciał to podmienisz wentyle, a te z AC wrzucisz sobie gdzieś do obudowy: https://sklep.hard-pc.pl/p10366,chlodzenie-arctic-freezer-34-esports-duo-white.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 Sprzedają chłodzenia bez wentylatorów , m.in. Raintek ma lub miał takie - nazywał je wersją Core , z tego co patrzyłem na Cenowarce to na 500+ modeli chłodzeń tylko 40 jest pasywnych , z czego większość do chłodzenia do procków serwerowych Na AM4 są 2 modele - albo wspomniany Artic Alpine Pasive albo Silverstone Heligon HE02 - tyle że ten SS to ponad 230 zł kosztuje . Więc w zasadzie to albo szukać używanych chłodzeń na allegro/olx albo kupić coś z wentylatorem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 Nie lepiej fera albo fortis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Może i lepiej a może nie. Tylko jak mam dać za nową Fera 3 około 120zł to przy dołożeniu kilku złotych więcej mam zdecydowanie wydajniejsze chłodzenie na lata. Może za rok albo dwa zapadnie u mnie decyzja o kolejnej modernizacji komputera a wtedy może się okazać, że ta Fera 3 nie wystarcza i będę kupował drugi raz. Nie wiem czy to ma sens. Myślę więc, że jeden z tych dwóch (Gelid Phantom / Arctic Freezer 34) z moimi wentylatorami (przypominam, że mam prawie nowe i mało śmigane Gelid 120 UV blue) lub moje póldą choćby na top nowej obudowy w przypadku, gdybym wybrał cooler od Gelida. Panowie, czy jest jakaś jeszcze inna propozycja w tym budżecie? 7 godzin temu, reyden napisał: Artic Alpine Pasive Nie. To jest AM4 więc OBOWIAKOWYM jest tutaj posiadanie coolera z wyentylatorem/ami ponieważ NIEZBĘDNY jest nawiew na sekcję zasilania płyty. Oczywiście mógłbym pokombinować, na topie dać wyciągające, a z przodu i tyłu zrobić nawiew do środka lecz taka konstrukcja nie dość, że praktycznie niespotykana to pewnie się nie sprawdzi... Choć kto wie? A co do tego coolera to dla R5 3600 w grach się nie nada, niestety. (edit) Forumowicz @Patronix wskazał jeszcze na Fortisa, całkiem ciekawe chłodzenie, przeoczyłem jego. Jest w podobnej cenie co dwa wcześniej wymienione. Tak więc zagwozdka, który z tych trzech? Fortis większy, nie wiem czy moje Gelidy UV 12 by pasowały do dołączonych zapinek (wtedy wentyl z Fortisa dałbym na top obudowy)... Edytowane 19 Września 2019 przez Igorius Fortis ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2019 Po zastanowieniu się, obejrzeniu recenzji i testów w internecie wybrałem propozycję forumowicza @Michikun tj. ARCTIC FREEZER 34 eSports DUO WHITE ze sklepu @Hard-Pc poprzez allegro. Co do posiadanych wentylatorów Gelida to zamontuję je na topie mojej nowej obudowy - zostanie tam jeszcze jedno dodatkowe miejsce, może na trzeciego takiego samego? Pozdrawiam serdecznie życząc dobrej nocy i pociechy z waszych komputerów oraz dużo pomocnych postów i porad na forum. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...