Jump to content
Sign in to follow this  
Tapek1

Komputer się zawiesza, problemy po resecie.

Recommended Posts

Witam ponownie.

Mam problem z zawieszaniem się komputera. Tydzień temu komputer zawiesił mi się w trakcie grania. Zaczęło się od delikatnego stutteringu, po 3 minutach skończyło na kompletnym zamrożeniu obrazu i dźwięku. Liczyłem na BSOD, ale po 5 minutach się  nie doczekałem. Zrestartowałem komputer, godzina grania i to samo. Tylko, że od pierwszych symptomów zminimalizowałem grę i odpaliłem CoreTemp oraz Monitor Zasobów. Temperatury w normie (CPU ~45 stopni, GPU ~60 stopni, zużycie procesora w normie, ram 70% wolnego). Po 2 minutach kompletna zwiecha.

Reset i problem. Komputer się załączył, ale nawet nie załadował BIOSa. Reset, to samo, na wyświetlaczu płyty kod 0A (wszystko w normie), BIOS nie zaskakuje, nie ma pisku z głośniczka, ekran czarny. 3-4 resety, komp odpalił, ściągnąłem memtesta, wyłączyłem pudło i zostawiłem jedną kość ramu. I zwiecha. Potem udało mi się odpalić memtesta, ale zawiesił się na ekranie wyboru testów. Zmieniłem kość, memtest odpalił, wszystko super po 4 seriach. 4-5 restartów, kolejna kość pokazała 570 błędów w 4 seriach, ale tylko w teście #6 (przenoszenie blokami). Numer kości zapisałem, zmiana, i ostatnia w normie. Włożyłem 2 dobre kości i... musiałem robić restart z 10 razy, żeby wbić do memtesta. Na początku testu znowu się zawiesił, dałem spokój bo już było po północy.

Na drugi dzień odpalił po ~5 próbach, memtest 8 rund, 0 błędów. Po restarcie znowu się zawieszał. Zacząłem wymieniać kości i odłączać inne graty. Był tez bezskuteczny reset BIOS. W końcu kompa odpalałem bez karty graficznej, dysków i na jednej kości (dobrej). I przez cały wtorek nie dałem rady odpalić, dopiero koło 22 wystartował, więc dałem spokój. Na drugi dzień zero błędów, zawiesił się tylko raz po restarcie, zamontowałem 2 "wadliwe" ramy, 8 serii wszystko w porządku. Zamontowałem wszystkie, 8 serii, 0 błędów.

Ale komp dalej się zawiesza, już nie muszę resetować po 10 razy, ale często zaraz po zawieszeniu jeden raz znowu zostaje przed BIOSem. Robiłem różne testy, CPU testowałem Intel Processor Diagnostic Toolem (x2) i prime95 - za pierwszym razem zawiecha po 3 minutach, za drugim 4 godziny bez problemów. Testowałem FurMarkiem, za pierwszym razem zawiesił się po (!) 1 teście, potem 20 kolejnych bez problemów. Teraz najczęściej zawisa w trakcie gry (czasem po 20 minutach, czasem po 3 godzinach), ale i zawisł wczoraj na ekranie logowania (i zamykania systemu). Ciekawe, że po wciśnięciu resetu przy zawieszeniu (czy to przed biosem, czy w grze) wisi jeszcze ~15-20 sekund.

Ja celuję w płytę główną, ale jestem laikiem. Kerownicy poratujecie?

PC:

MoBo: ASUS Maximus VIII Ranger Z170

PSU: EVGA SuperNova 550 G2

CPU: i5-6600k

GPU: EVGA GTX1070FTW

RAM: Corsair Vengeance LPX - DDR4-3200 4x4GB

OS: Windows7 Pro

 

Tak wyglądało to zawieszenie się po resecie.

Edited by Tapek1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na sam początek odepnij LEDy i front panel obudowy (odpal kompa łączać piny power śrubokrętem). Na drugi strzał wyjmij procesor i sprawdź piny i czy coś tam nie wpadło. Sprawdź przewody peryferiów. Mi np. usmażył kartę graficzną pad z uszkodzonym przewodem wpięty pod usb. W momencie wpięcia Pada wywaliło BSOD i po restarcie zwiechy i artefakty. Odinstalowanie sterowników grafiki sprawiło, że komp działał, ale z artefaktami.

Edited by Nemayu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mam jak sprawdzić. Mam starszy zasilacz, ale brakuje mu drugiego kabla do VGA, który jest 1400km stąd. Ustawiłem ram z powrotem na 3200MHz, jak zacznie się na dłużej sypać to popróbuję na zintegrowanej grafice.

6 godzin temu, Nemayu napisał:

Na sam początek odepnij LEDy i front panel obudowy (odpal kompa łączać piny power śrubokrętem). Na drugi strzał wyjmij procesor i sprawdź piny i czy coś tam nie wpadło. Sprawdź przewody peryferiów. Mi np. usmażył kartę graficzną pad z uszkodzonym przewodem wpięty pod usb. W momencie wpięcia Pada wywaliło BSOD i po restarcie zwiechy i artefakty. Odinstalowanie sterowników grafiki sprawiło, że komp działał, ale z artefaktami.

Panel frontowy ma znaczenie? To samo działo się, jak odpalałem/restartowałem przyciskami na płycie, z tą jedynie różnicą, że nie trzeba było 15 sekund czekać, żeby się znowu zawiesił przed biosem. Peryferia mam tylko 3, myszka, klawiatura i słuchawki. Kable nie deptane, nie załamywane. Kompa w najgorszym okresie próbowałem też odpalić na golasa, bez żadnych peryferiów i nic to nie dało. Feralnego dnia, kiedy się zaczęło nie podłączałem ani nie instalowałem ani nie podłączałem absolutnie nic. Działał sobie spokojnie 5 godzin bez problemów. BSOD nie mam, po prostu najpierw jest przykładowo freeze na 1-2 sekundy, pół minuty przerwy, 5 sekund freeze, 15 sekund przerwy, 15 sekund freeze, 5 sekund przerwy aż w końcu zawisa kompletnie i może tylko jeszcze raz pójdzie klatka do przodu. I tak sobie wisi w nieskończoność. Zawiesił mi się 15 minut temu w grze, zrestartowałem, zawiesił się przed biosem, zrestartowałem, włączył się, zdążyłem napisać 99% posta i znowu się zawiesił. 3 próby odpalenia, zaskoczył za czwartym razem.

Edited by Tapek1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objawy podobne do tych jakie pojawiają się przy spuchniętych kondensatorach na płycie głównej. Sprawdź czy kondensatory nie mają "wybrzuszeń" w górę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te które widać nie mają. Jak znowu się zawiesi to wyjmę płytę z obudowy i zobaczę jak wyglądają te kondensatory ukryte pod radiatorami.

Co ciekawe, podkręciłem ponownie ram do 3200MHz i po 20 minutach działania (10 minut od poprzedniego posta) było jedno lekkie zacięcie, ale po zminimalizowaniu objaw ustąpił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc od ostatniego posta komp nie zawiesił się ani razu. Za to już 5 raz w ciągu 3 dni odzyskał sprawność po nieoczekiwanym zamknięciu.


Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.11.0001.404 AMD64
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


Loading Dump File [C:\Windows\Minidump\092319-8346-01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: http://msdl.microsoft.com/download/symbols
Executable search path is: 
Windows 7 Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (4 procs) Free x64
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Built by: 7601.23915.amd64fre.win7sp1_ldr.170913-0600
Machine Name:
Kernel base = 0xfffff800`04806000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`04a48750
Debug session time: Mon Sep 23 20:53:41.816 2019 (GMT+2)
System Uptime: 0 days 2:46:33.519
Loading Kernel Symbols
...............................................................
................................................................
...............................................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
............
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 9F, {3, fffffa800d983a10, fffff80000b9a3d8, fffffa8012e52a30}

*** WARNING: Unable to verify timestamp for nvlddmkm.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for nvlddmkm.sys
Probably caused by : nvlddmkm.sys

Followup: MachineOwner
---------

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję użyć DDU do odinstalowania sterowników grafiki i instalacja z opcją na czysto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Newsy na głównej wyrobiły we mnie odruch pomijania pierwszego akapitu i za pierwszym razem źle skumałem istotę sprawy, a i chyba nie doczytałem nawet do końca.
Początkowy opis wskazuje na niestabilny RAM. Może uwalona kość, może bank, może procesor, a może po prostu wystarczy dovoltować kontroler lub pamięci lub zmienić timingi.

Z opisu wynika, że masz procesor/ram na granicy stabilności. Jak podgrzeje ci się procesor ponad jakąś temperaturę(im wyższa temperatura tym wyższe napięcie jest potrzebne by utrzymać stabilność) to jest zwiecha i tak już na jakiś czas zostaje. Jednego dnia działa niby normalnie, a innym razem zawiesza się non-stop. Ewentualnie pamięci są po prostu niestabilne co daje ten sam efekt.

Jeśli robiłeś OC to wróc po prostu do wartości domyślnych, a jeśli nie to wejdź w jakiś poardnik podkręcania Skylake'ów i ustaw wszystkie napięcia na sztywno tak jak polecają, wyłącz wszystkie stany energetyczne, zrzuć taktowanie zarówno pamięci jak i procesora poniżej fabrycznych, poluzuj timinigi i przetestuj czy wtedy się dalej zawiesza.

https://www.overclock.net/forum/5-intel-cpus/1570313-skylake-overclocking-guide-statistics.html
 

Edited by Nemayu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemy się skończyły, nic poza ramem w profilu XMP nie było kręcone. Co ciekawe, od ostatniego posta mam cały czas ram na XMP i działa. Komputer nie zawiesił mi się od tamtej pory, były jeszcze miesiąc temu jakieś przycinki, takie jakby się już zaczynało wieszać, ale po 4-5 zacięciach problem znikał. Co jeszcze zauważyłem, to że zacięcia ustępowały po tym, jak zaczynałem machać i klikać myszką.

Ale pojawił się inny problem - komputer zawiesza się podczas wyłączania. Od czasu, kiedy przestał się zawieszać w trakcie pracy co 2-3 wyłączenia zawisa przy wyłączaniu. Wygląda to tak, że ekran już gaśnie, słychać charakterystyczne tyknięcie, po którym normalnie wszystko gaśnie, ale tu po prostu wisi sobie dalej przez 2-10 minut, po czym następuje restart i wywala mi komunikat o nieoczekiwanym zamknięciu systemu. Podczas takiego zawieszenia reset działa już normalnie.

Gwarancję na płytę mam jeszcze 2 miesiące, jeżeli to jej wina to warto byłoby to ogarnąć już teraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.