marcin_modzel Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Mam taki problem: Pracowałem rano w gimp-ie, potem uspałem laptopa. Za ok godzinę chciałem wrócić do pracy. Otwieram chrome - straciłem wszystkie zakładki. Zresetowałem komputer, otwieram chrome - komputer zawiesza sie. Po chwili pojawia sie niebieski ekran informujący o błędzie i konieczności restartu. Od restartu windows się uruchamia się. Próbowałem przywracania itp - bez skutecznie. Chciałem postawić windows jeszcze raz - nie widział dysku ssd m2. Znalazłem w internecie potrzebne zmiany w bios które wprowadziłem , dysk stal się widoczny dla instalatora. Z niewiadomych przyczyn na dysku ssd straciłem tablice plików. chciałem wiec formatowac dysk, ale instalator nie może go sformatować - cały czas trwa formatownie. Próbowałem zrobić format program Gparted - przy skanowaniu dyskow pojawia sie blad input/output error Odpaliem HDtune pokazuje stan OK, ale przy skanowaniu program zawiesza się . Teraz odpaliłem laptopa za pomoca Hiren's BootCD Tu znalazłem programy do partycjonowania np AOMEI. On dochodzi do 9% i nie widać dalszych postępów. Laptop to dell G3 z i7 (roczny) Dysk m2 to goodram. Modelu nie znam. 240Gb. Windows pobierany ze strony MS Czy dysk umarł, czy np cos w bios może blokować formatowanie? Format z zarządzania dyskami w Windows - I/O error Zrobiłem zdjęcia błędów. Czy bios może blokować format dysku? Edytowane 22 Września 2019 przez marcin_modzel Poprawiłem załączniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2019 dysk umarł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Ale próbowałeś go smarfatować np z Pendrive'a Zrobić instalkę z płyty i pożyczyć napęd DVD jak się nie ma. Sformatować dysk z poziomu instalacji Windowsa (z płyty lub pen'a). Trzeba usunąć całkowcie partycje i ustawić nan nowo i tablice. Potem instalacja na czysty dysk. Jak nie widzi dalej to faktycznie może dysk/kontroler padł. Edytowane 25 Grudnia 2019 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...