Skocz do zawartości
yashek

Wymiana komputera, czy wymiana karty graficznej?

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne koleżanki i koledzy,

Obecnie stoję przed dylematem czy w poniższym zestawie wymienić tylko kartę graficzną (np. na RTX 2060 Super), czy kupić od razu cały sprzęt (na nowy komputer mam budżet ok 4,500 przy założeniu że sprzedam to co mam za ok 1,500).

Obecna konfiguracja:

• i7 4790K (standardowe chłodzenie)
  • Mobo Asrock Z97 Pro4
  • 4 x 4 GB RAM Corsair Vengeance Pro Series, DDR3, 2133MHz, CL9
  • MSI GeForce GTX 970 OC 4GB GDDR5
  • Obudowa Zalman Z12 Plus
  • Zasilacz "Be Quiet!" PurePower 530W

Komputer służy mi do rozrywki. Chciałbym płynnie grać w 2K/4K, obecnie zależy mi najbardziej na nadchodzącym Cyberpunk 2077.

Czy ktoś zachciałby się podzielić swoją opinią?

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 4790K to nadal bestia w grach. Nie wiem jak będzie w przyszłości, ale skoro Cyberpunk 2077 jest również przygotowywany pod obecną generację konsol to i idę o zakład, że będzie dobrze zoptymalizowany również na PC. Wymień grafikę na coś wyraźnie lepszego - celowałbym bardziej w RTX2070 Super. Grzechem też jest nie podkręcić tego procka. U mnie leciał ma 4,7Ghz na wodnym chłodzeniu Enermaxa. Tak, miałem podobny konfig kilka lat temu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie masz parcie na granie :) Pamiętaj, że cudów nie ma. Coś tam obniżą na blackfrajdej, ale wcześniej na pewno też coś podniosą, żeby potem obwieszczać wielką obniżkę :) Poza tym ceny podzespołów zależą od wielu czynników. Jeśli żadnych skoków kursów walut nie będzie i nie nastąpi krach na giełdzie to kilkadziesiąt złotych może zaoszczędzisz :) 

Ja pod koniec sierpnia kupiłem RTX 2070 Super od Palita. Dałem 2499zł. Dziś patrzę i cena ta sama. 

Z ciekawości sprawdzę ile tańsza będzie na ten cały blaksrajdej :)

Masz kasę i potrzebę to kupujesz :) Co innego jeśli np. cena RAMu leci o 50% w górę. No to wtedy rozsądek nakazuje czekać. Chyba, że masz parcie :)

Edytowane przez recedent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz grać w 4k to tylko 2080 super albo 2080 Ti. Przy rozdziałce 4k i high detalach procek jaki masz powinien styknać bo narzutu dużego na proceka nie ma przy tych rozdzielczosciach, Ewentualnie dokup dobry radiator 200zl i podkręć co fabryka dała. Natomiast jak chcesz grac w fullhd przy 144fps+ lepiej nowy procesor z 2060 super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dozbieraj do 2080 super i będziesz miał spokój na minimum 5 lat z gpu a jak już ją kupisz to zbieraj na nowy zestaw tak o wydajności ryśka 3700x minimum to może dobijesz do 8 lat bez wymiany o ile kupisz 32gb ramu, tylko nie wiem jak długo masz zasilacz i czy do 2080 super wystarczy (sporo zależy od ilości dysków twardych jeden mechaniczny dysk to w zależności od modelu 10-15w)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi