zajecc Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 Witam! potrzebuję małej porady, jakieś 4 lata temu złożyłem sobie htpc, jest podpięte do TV, zainstalowane KODI + wtyczki i robi mi za multimedialny kombajn. Z racji tego, że wymieniłem TV, komputerek ma problem z jakością 4K HDR, po prostu dostaje czkawkę, chcę wymienić procesor. Obecnie siedzi w nim Pentium G4500 na płycie GA-B150N Phoenix-WIFI. (+16Gb Ram). Myślałem o zmianie na Intel Core i5-7600 bo w okolicach 600 zł jestem w stanie go wyrwać. Czy lepiej myśleć o zmianie płyty i pójść w AMD ? mam na to do 1000 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 Pytanie czy to procek nie wyrabia czy po prostu jest coś źle skonfigurowane , w teorii iGPU z tego procka powinno dać radę z dekodowaniem 4K , nie wiem jak z 4K + HDR szczególnie jak to jest H265 10-bit . Wtedy zmiana na dowolnego Pentium / Celerona z rodziny Kaby Lake powinna pomóc . Nie ma sensu tylko dla oglądania materiałów 4K wstawiać I5 za ~600 zł Albo pójśc w innym kierunku i dołożyć GPU np. GT1030 za ~50% kwoty jaką chcesz wydać na procka , jest szansa że zadziała i karta przejmie dekodowanie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajecc Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 Też w teorii wziąłem ten procek bo myślałem że da sobie radę, ale jednak gdy na YT obraz jest w 4K to widać że się męczy, a nie mówiąc już gdy pobieram X265 10bit HDR z dźwiękiem TrueHD.7.1 Atmos. Chciałem coś bardziej przyszłościowego stąd pomysł na i5. Ewentualnie Pentium G4560 za 199 + gtx 1030 low profile (lub 1050) widzę że za 300 zł można wziąć i w okolicach 500 zł, mam upgrade czy to jest opłacalne ? patrząc tak na 2 - 3 lata w przód ? czy dołożyć i zmienić płytę na AMD i wrzucić jakiegoś Ryzena ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 Nie ma sensu brać Pentium + GT1030/GTX1050 , jak wszystko będzie dobrze skonfigurowane to karty NV będą tylko dublować funkcje i możliwości iGPU z Pentium . Zmiana platformy na Ryzena tylko pod kątem HTPC też nie ma sensu , to samo będziesz miał tutaj jak wszystko będzie odpowiednio skonfigurowane . YT@4K przez przeglądarkę tez może dawać dodatkowe problemy , chrome + dodatek H.265 / HEVC player lub inny czasami może pomóc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajecc Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2019 Czyli sam Pentium G4560 zamiast G4500 Twoim zdaniem będzie najlepszą opcją na ten moment ? Lub zostawić G4500 i dołożyć GT1030 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...