Skocz do zawartości
jacoja

Wymiana kompa po 7 latach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po 7 latach przymierzam się do zmiany kompa. Ostatnim razem kupiłem składaka do gier sugerując się radami purepc, wytrzymał tyle lat bez inwestycji dodatkowych, lecz niestety coraz bardziej czuć jego wysłużenie. Na co obecnie zwracać uwagę, przy zakupie części? Miałem radeona, nie do końca jestem zadowolony z jego optymalizacji i prawdopodobnie moim kolejnym wyborem byłby geforce. Podam parametry obecnego zestawu, chciałbym coś złożyć najpóźniej do marca 2020.

Pamięć: ballistix sport ddr3, 8gb, 1600mhz, cl9
Zasilacz: corsair vs 550W (cp-9020097-eu)
Dysk: SSD Transcend 370 128GB SATA3  +
        western digital  caviar blue 3.5 SATA3, 1tb
karta: asus radeon r9 290 4gb gddr5 512 bit
płyta główna: Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3
procesor: 
Procesor Intel 3.3GHz, 6MB, BOX (BX80646I54590)

Czy ten zestaw ze sobą się w jakiś sposób zgrywał? Dodatkowo nie mam pojęcia o co chodzi, ale od zawsze dysk twardy WD mnie zawodził, wolno się wczytywał, cechowały go okresowe niskie prędkości, gdy był na gwarancji wymieniłem na nowy, ale nic to nie zmieniło w sumie. Są jakies ciekawe zaminniki dla tej firmy? Co polecacie by zrobić w kwestii nowego zestawu? Jestem gotów wydać 3 do 5 tysięcy na coś co posłuzy kilka lat, bo nie lubiłem nigdy stosować upgrade częściowego?

Kwestia chlodzenia też mnie interesuje. Co sądzicie o ogniwach peltiera? ma to sens? Obecny komputer grzeje już pokój, jak mały grzejnik :D Czy jest ważne przy doborze kompa, jaki system działa? Win 8 czy 10? Na to też zwracać uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie, jeśli bym sie ukierunkował to może być i 2 tygodnie. Czytam teraz sobie o podzespołach, jakieś nowinki. Tak długą datę podałem bo samemu, zanim będę, jak kiedyś na bieżąco, chyba minie tyle miesięcy. Zastanawiam sie też dodatkowo czy warto wydawać pieniądze na ryzena 5 3700x czy wystarczy mi 3600. Nie wiem jeszcze co ma do tego intel :D myślę, która karta będzie do tego dobrze pasować, ciągle nie wiem jak rozwiązać sprawę chłodzenia dodatkowego i tego czy potrzebuje wydawać na to jakie dodatkowe pieniądze. Slyszalem o dark rock pro 4, ze jest dobre, ale widziałem tez trochę negatywow w kwestii doboru do ryzena :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniać ten komp? lol rx 290 4Gb do full hd cały czas się nadaje "The Witcher 3 - 2560x1440 - High - Hairworks off 55,6 fps"

Szkoda kasy.

Ewentualnie jak bardzo chcesz to najbardziej opłacalny zestaw 9400F(6*3900) + płg gł. + pamiec 16gb czyli jakies 660 + 300+ 350 =1310zl lub nieco bardziej wydajnie, w grach napewno lepiej niż 3700x to 9700F (8*4400) + pl.gl. + pamiec 16gb czyli 1350 + 300+ 350 =2000zł. Wszystko na AMD do gier droższe i mniej wydajne, a także bardziej prądożerne bo zreguły leci o/c zamiast undervolting jak w przypadku 9400f i 9700f.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No do paru rzeczy się nadaje, ale mam parę zastrzezen. Nie gram duzo, raczej zatrzymalem się na world of warcraft czy europa universalis :) jednak i te gry nie dzialaja juz tak plynnie jak bym chciał po tylu latach. Dodatkowo dostałem ostatnio nowe call of duty i nawrt na minimum detalach komputerem zachowuje się jak by miał zaraz wybuchnąć. Dodatkowo wkladalem jiz do niego dwa dyski WD i dalej mam ten problem z plynna praca dysku twardego. Nie wiem nawet, jesli bym jakies czesci mial wymienic, zamiast stawiac nowa maszyne, za co sie zabrac by nie przepłacic za częsci, ktore mogą nie byc tak wydajne jak bym chcial.  Nawiązując do Twojej wypowiedzi Maxmaster, to czy ta moja karta nie jest juz wysluzona po tylu latach? 

Wnioskuje, że jesli stan części bylby ok, to procesor moglby zostac? 

Teraz doczytałem i zrozumiałem, że 9400F  to nie karta graficzna :|

Edytowane przez jacoja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz w takim razie myśleć o takiej konfiguracji

Ryzen 3600
MSI B450 Tomahawk lub Gaming Plus - nowsze wersje - obie z dopiskiem MAX
2x8GB 3200MHz CL16

Narzekałeś na dysk, więc możesz wrzucić szybki dysk na nvme.

A tak poza tematem przyszło mi na myśl jakie masz chłodzenie na procesorze? Może czas zmienić pastę termoprzewodzącą itp? Podobnie w przypadku karty graficznej jednak 7 lat to szmat czasu...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie coś w tym wszystkim jest. Raczej bym obstawał, jeśli jest sens przy 3600X. Jest sens? 
Płyta tomahawka - brzmi ciekawie, ale pytanie się nasuwa samo, jeśli na nią wymienie, to czy moja karta graficzna normalnie się podepnie do tego? 

Zasilacz wytrzyma zmianę konfiguracji?

NVME, rozumiem ta płyta głowna posiada taki port? bo planowałbym wtedy 1TB ssd

Ja nie stosowałem dodatkowego chłodzenia w sumie, teraz konkretniej w temat chciałbym wejść. Pasta do tej karty wymaga rozkręcenia tej karty z tego co wiem.. a boję się trochę, że mogę ją uszkodzić i  itak będę musiał w nią zainwestować.. teoretycznie dałbym radę, bo nie mam dwóch lewych rąk, ale zostaje nutka strachu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak nie ma najmniejszego problemu :) karta graficzna będzie jak najbardziej działała na nowej płycie.

Nie ma sensu dopłacać za literkę "X" w przypadku procesora. Ryzen 3600 do tego jakieś dobre chłodzenie typu Arctic Freezer 34 eSports Duo i będzie cacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłucham Cię, zwłaszcza, że i tak będę wymieniał procesor na lepszy, więć bez X, przeżyję.

Jeszcze kwestia tej karty graficznej. Jest jakieś zastępstwo dla tej pasty? Bo myślę, że do procka bym dokupił tego Freezera.

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-3600-3-6ghz-32mb-box-100-100000031box-5938599/

https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesbk-5675569/

czy cl 15 nie byłoby lepsze? czy to dużo nie zmieni?

https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx8200-pro-1tb-pcie-x4-nvme-asx8200pnp-1tt-c-5313396/

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-arctic-freezer-34-esports-duo-red-120mm-6115620/

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450-tomahawk-max-b450-tomahawk-max-6142845/

To wstępnie jest moje zamówienie, oczywiście, dalsze rady są wskazane, ponieważ nie zamierzam pod wpływem impulsu zamawiać już wszystkiego :D

No i jeszcze raz zapytam, czy mój zasilacz to wytrzyma :D

Edytowane przez jacoja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi