Jump to content
Sign in to follow this  
Wojteq

HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 vs X570 Gigabyte Aorus Extreme

Recommended Posts

Szanowni Koledzy,

Mam spory problem z ram w nowym setupie. Ryzen r9 3900X sparowany z X570 Aorus Extreme nie pozwala pójść pamięciom HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 wyżej niż 2400MHz. Mam 4 kości po 8 Gb, czyli wszystkie sloty zajęte, a pamięci były kupowane w pakietach po 2 szt. Wpiąłem je oczywiście A-B-A-B i nie wiem jak zdiagnozowac problem. Ktoś łopatologicznie szepnie gdzie szukać przyczyny? Co jeszcze sprawdzić?

Dodam tylko, że na poprzedniej płycie Asus MAXIMUS X HERO (WI-FI AC) z i5-8600K pamięci szły na fabrycznym 3200MHz.

Proszę o pomoc i poradę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, KaszaWspraju napisał:

Pytanko, profil XMP w biosie wyłączony?

Wysłane z mojego LG G6 przy użyciu Tapatalka
 

Z tego co widzę, XMP jest na disabled. Załączyłem kilka zdjęć z biosa. Coś widać?

 

Edit: Aha, SPD jest dla każdego modułu RAM taki sam, identyczny.

20191003_155223.jpg

20191003_155257.jpg

20191003_155332.jpg

20191003_155406.jpg

Edited by Wojteq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Włącz XMP

Jak chcesz je podkręcić/zmienić ustawienia wyłącz, ale dopiero po włączeniu XMP, załadowaniu ustawień, przetestowaniu czy sie nie wywala. I czy działa w ogóle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do zamknięcia. Manipulacja XMP, zmiany napięć nic nie dają. Pamięci HyperX są po prostu felerne i wyżej jak 2400 nie pójdą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do zamknięcia. Manipulacja XMP, zmiany napięć nic nie dają. Pamięci HyperX są po prostu felerne i wyżej jak 2400 nie pójdą.
Ja mam te same co ty tylko rgb.. I na 3200 ciągle jakieś problemy wysłałem na gwarancję jak wyślą nowe to sprzedaje yo w piz...

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałem :) nawet 1.52 zwiększałem napięcia SoC i inne i nic to nie dało :) na 3200 wywala błędy w nic się pograć nie da pamięci są już na gwarancji tak czy siak

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wróciły pamięci z gwarancji poprzednie były c-die teraz mam j-die wszystko działa ok poszły na 3733 cl16-19-19-19-36 1t

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.