Akavir Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 Szacowna Społeczności, Chciałbym prosić o radę w budowie mini/micro ITX. Moim celem jest centrum audio-video-gry do salonu z jak najmniejszą "budą" ale z pewnymi założeniami: 1. Chciałbym tam mieć kartę graficzną Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro (albo podobną/lepszą - jeśli będzie droższa ale będzie mniejsza albo cichsza to do rozważenia) 2. Chciałbym tam mieć kartę dźwiękową Asus XONAR Essence STX II (lub podobną / lepszą) co wiąże się z 2 slotami PCI na płycie głównej 3. Chciałbym tam mieć czytnik Blu Ray. Jeszcze będzie to wymagało ode mnie analizy jak to wszystko podpiąć i zagłębienia się w tematykę audio, wzmacniaczy igłośników (która sama w sobie jest rzeką - wszelkie rady mile widziane) ale clue programu jest takie, że chciałbym w jak najmniejszej budzie zmieścić powyższe komponenty i dobry procesor. Czy jest jakieś równanie opisujące max wymiar karty graficznej w danej obudowie? Czy jest to jakiś parametr na stronie producenta nie widoczny w sklepie? Biorę pod uwagę obudowy: - SilverStone SG11B (SST-SG11B) - Fractal Design CORE 500 (FD-CA-CORE-500-BK) - Chieftec CI-01B-OP - Cooler Master Elite 130 (RC-130-KKN1) Generalnie testowo złożyłem takie coś: zestaw + karta dźwiękowa Asus XONAR Essence STX II i moje pytanie brzmi: Czy można lepiej? Czy jest jakaś płyta główna, która jest mniejsza, ale ma dwa sloty PCI (GPU + Sound)? Jakaś lepsza obudowa? Wszelkie, także generalne rady co do pomysłu bardzo mile widziane. Pozdrawiam i dziękuję z góry za rady, Akav Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tau45 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2019 Cześć :) Jeżeli zależy Ci na karcie dźwiękowej na PCI-E, powinieneś skupić się na mATX. Polecam najpierw zdecydować się na konkretny model obudowy, później pomyśleć nad płytą główną, GPU, zasilaczem, chłodzeniem, tak żeby wszystko się pomieściło i było w stanie utrzymać rozsądną temperaturę. Co do komponentów, karta z chłodzeniem typu blower to podobno dobry wybór do małej obudowy ze względu na to, że nie rozwiewa powietrza dookoła, czym niepotrzebnie podgrzewałaby siebie i wszystko wokół. Oczywiście przy braku odpowiedniego obiegu powietrza. Czy będzie cicho raczej musisz przekonać się sam. O reszcie podzespołów trudno mi się wypowiedzieć, ponieważ ze względu na nieopłacalność wymiany zatrzymałem się na Haswellu ;) Ceny nowszych części dopiero teraz zaczynają jakoś wyglądać, poczekam aż intel pokaże 10gen :) Ogólnie jeżeli nie jesteś pewien, czy dana część zmieści w obudowie, najlepiej poszukać w internecie zdjęć zestawu z daną obudową i częścią. Kiedy przeczytałem o niewielkiej obudowie ze slotem 5,25" na myśl od razu przyszedł mi Bitfenix Prodigy M. Moim zdaniem wygląda świetnie, poza tym myślę, że spełnia twoje wymagania. Ogólnie moje marzenie o niewielkim komputerze gamingowym zaczęło się w momencie, kiedy zobaczyłem zestaw z wersją ITX tej obudowy w jakimś media markcie kilka lat temu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Mini / mikro w obudowie o głębokości 50cm i wysokości 40cm - trochę takie pomieszanie pojęć :) (taka obudowa jest po prostu spora) Przykładowo u mnie wygląda to jak na fotce (tyle że zadowoliłem się GTX1660 i sześciojajecznym i5-8400), obudowa ma 35x30x16cm i uważam, że jest i tak za duża... :) Skoro chcesz mieć grafikę + osobno dźwięk na PCIe + napęd 5.25" to nie szukaj żadnego mini/mikro, tylko po prostu normalną obudowę mATX, gdzie wejdzie i długa k. graficzna, i spore chłodzenie na procesor. Przy okazji będzie taniej niż "miniaturka" ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Jak @rzymo napisał dobierz sobie obudowę do mATX, by miała wejście 5.25" i Tobie odpowiadała a do tego dobierze się całą resztę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0rh Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 17 godzin temu, rzymo napisał: Mini / mikro w obudowie o głębokości 50cm i wysokości 40cm - trochę takie pomieszanie pojęć :) (taka obudowa jest po prostu spora) Przykładowo u mnie wygląda to jak na fotce (tyle że zadowoliłem się GTX1660 i sześciojajecznym i5-8400), obudowa ma 35x30x16cm i uważam, że jest i tak za duża... :) Skoro chcesz mieć grafikę + osobno dźwięk na PCIe + napęd 5.25" to nie szukaj żadnego mini/mikro, tylko po prostu normalną obudowę mATX, gdzie wejdzie i długa k. graficzna, i spore chłodzenie na procesor. Przy okazji będzie taniej niż "miniaturka" ;) Cześć, Co ta za buda? głębokość to 30 cm ? Zasilacz to ATX ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 Model to UMX1 Plus. Występuje pod markami Cooltek i Jonsbo. Tak, zasilacz wchodzi zwykły ATX, dedykowana do płyt ITX, u mnie siedzi niepełny mATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0rh Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 9 godzin temu, rzymo napisał: Model to UMX1 Plus. Występuje pod markami Cooltek i Jonsbo. Tak, zasilacz wchodzi zwykły ATX, dedykowana do płyt ITX, u mnie siedzi niepełny mATX. Podziękował ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akavir Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2019 Bardzo dziękuję za uwagi, rady i zdjęcia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...